Je bekijkt nu 7 leuke dingen om te doen in Curaçao

7 leuke dingen om te doen in Curaçao

Wat te doen op Curaçao

Curaçao ligt juist boven de kust van Venezuela in de Zuidelijk Caraïbische zee. Je kan er betalen met de Antilliaanse Gulden (Ang) en is gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar. Vanop Schiphol heb je een perfecte verbinding naar het eiland. Er zijn twee luchtvaartmaatschappijen, die frequent op Curaçao vliegen, dat is KLM en TUI. Wij hebben in de paasvakantie met KLM gevlogen en de vluchten zijn rechtstreeks. Curaçao is onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden en er wonen ongeveer 150.000 mensen op het Caraïbisch eiland. Hieronder vind je alvast zeven leuke dingen om te doen op Curaçao!

Wat te doen Curacao

Met zeeschildpadden zwemmen

Op plaats één met zeeschildpadden zwemmen bij Playa Grandi – Playa Piscado. Als je op zondag gaat, kan je er lekker en goedkoop eten in het plaatselijk restaurantje. Het is trouwens enkel open op zondag. De plaatselijke bevolking gaat er dan vers gevangen vis eten. Je hoeft maar 2 meter de zee in om al schildpadden te zien. Ze worden aangetrokken door het “afval” van de vis die de vissers daar schoonmaken en terug in zee gooien. De schildpadden zijn er verzot op. Op een gegeven moment zwommen er 7 schildpadden rondom mij. Het is een fantastische ervaring om met die mooie dieren te mogen zwemmen. Zeker doen!

Zeeschildpad Curaçao
Playa Grandi -Piscado - Curaçao
Playa Grandi - Piscado Curaçao

Video: Playa Grandi - Playa Piscado

Christoffelberg beklimmen

De “berg” is goed te beklimmen, maar je moet vroeg genoeg beginnen. Indien je aan de andere kant van Curaçao verblijft, is het toch een uur rijden. Wij deden er vanuit ons verblijf in Jan Thiel 2 keer 1.5 u over, omdat we de éérste keer te laat waren om met de beklimming te mogen starten. Door wegenwerken werden we verplicht om te rijden. Het is niet toegelaten om later dan 10u00 de berg op te gaan, omdat het dan te warm wordt. We zijn dan maar gaan zwemmen aan een strandje in de buurt. De 2de keer was de weg nog altijd niet open en moesten we opnieuw 20 min omrijden, maar nu waren we wel op tijd.

Top Christoffelberg

Beklimming & routes

Om 10u00 startten we met de beklimming, maar het is door de warmte aangeraden om vroeger te beginnen. Het is een flinke wandeling, maar eens boven word je beloond met een mooi zicht op het eiland. Neem water mee want de ganse wandeling duurt ongeveer 3 uur. De prijzen en openingsuren van het Sint-Christoffelberg park vind je via deze link. De Sint-Christoffelberg is genoemd naar de ondekkingsreiziger Christoffel Columbus, en de top van de berg is het derde hoogste punt van het Koninkrijk der Nederlanden (372 meter). Het park is 2000 ha groot en is geopend in 1978.  Er zijn 8 wandelroutes en 4 autoroutes in het Christoffel Nationaal park. Je kan het park onder begeleiding of op jezelf bezoeken.

Fauna & Flora Christoffelberg

Er groeien 4 wilde orchideeën en je vindt er een grote variëteit aan bomen en planten. De Brasia of verfboom en de Yaka of Pokhout komen er voor. Van de verfboom werd het hout geraspt om verf van te amken en van de vruchten van de Pohhout-boom werd er vroeger lijm gemaakt. Er leven konijnen, witstaarthertjes (de biná), leguanen, hagedissen, kolibries, parkieten en nog vele andere vogels in het park.

De ondersoort van de witstaarthert, waarvan er maar een 200-tal meer van zijn, komt alleen voor op Curaçao en is één van de zeldzaamste dieren ter wereld. Je ziet ze, als je geluk hebt, alleen ‘s morgens vroeg of ‘s avonds tijdens de avondschemering. Het is niet duidelijk hoe de herten op het eiland kwamen. Werden ze 3500 jaar geleden door indianen vanuit Venezuela meegenomen of zijn ze al langer op het eiland ? Niemand die het zeker weet! Geiten zijn de grootste bedreiging voor de herten, omdat die hetzelfde voedsel eten. Nadat het park beschermd gebied werd, is er een omheining geplaatst om de geiten buiten het park te houden. Sindsdien gaat het veel beter met de natuur in het gebied.

Museum Savonet

Na of vóór de beklimming van de Christoffelberg kan je eventueel het bijbehorende museum bezoeken. Het museum dat pas in 2010 werd geopend, bevindt zich in het landhuis Savonet aan de hoofdingang van het Christoffelpark. Op het landgoed Savonet zijn enkele van de nog overgebleven en op Curaçao zeldzame slavenhuizen gerestaureerd en te bezichtigen. Als je ingang hebt betaald voor toegang tot het Christoffelpark, dan is de toegang tot het museum gratis. Indien je alleen het Savonet museum wenst te bezoeken, dan kost het 5 ANG (3$) voor volwassenen en 3.5 ANG (2$) voor kinderen.

Playa Cas Abao

Playa Cas Abao is één van de mooiste strandjes op Curaçao. Het is heel geschikt om er te snorkelen en te zwemmen, maar schildpadden ben ik hier niet tegengekomen. Ik heb er een pijlstaartrog, kleurrijke vissen en een murene (moeraal) gezien. Jessica zag er ook twee geelvintonijnen van wel 2 meter lang.

Het zandstrand van Playa Cas Abao (google maps) wordt privé uitgebaat en is dus betalend. Aan de ingang betaal je 10 Nafl per auto en 5 Nafl per ligstoel. Er is een goede parkgelegenheid en je kan er iets drinken aan de bar, kajaks huren en zelfs een massage laten doen. Er zijn ook toiletten en douches. Bijna elke dag zochten we een strandje op om er te snorkelen en te zwemmen. Er zijn veel mooie stranden op Curaçao. De beste en mooiste stranden liggen bijna allemaal in West-Curaçao.

Willemstad en de Pontjesbrug

Breng ook een bezoekje aan Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Maak een wandeling langs de mooi gekleurde koloniale huizen met zijn typisch Nederlandse gevels in de wijk Punda en ga over de Pontjesbrug of Emmabrug naar Otrobanda.

Otrobanda ligt aan de andere kant van het water van de Annabaai en kan bereikt worden via de brug. Vroeger was de brug een tolbrug en mensen die geen schoenen aanhadden mochten gratis oversteken. Per dag gebruiken 15.000 mensen de brug. Af en toe gaat de brug open om grote boten de doortocht toe te laten. Een deel van Willemstad staat sinds 1997 op de wereldlijst van Unesco. De stad heeft een speciale architectuur.

Wat te doen Curacao

Weetje: Aan het begin van de 19de eeuw had de gouverneur van Curaçao last van zijn ogen. Dat kwam volgens zijn dokter door de witte huizen in Willemstad. Gouverneur Kikkert liet alle gevels rond de haven overschilderen in de pasteltinten die nu nog altijd het straatbeeld van Willemstad bepalen. Naar het schijnt, zou Kikkert eigenaar geweest zijn van de enige verffabriek op Curaçao.

Drijvende markt Curaçao

Museum Kura Hulanda

Nadat we via de pontjesbrug het Museum Kura Hulanda in Otrobanda (Klipstraat) hadden bezocht, zijn we langs de oude markt terug gewandeld naar onze huurauto. In het museum kan je allerlei attributen uit die tijd zien en meer te weten komen over de geschiedenis van de slavenhandel. Op de binnenplaats van het gebouw werden de slaven verhandeld. Prijzen vonden we aan dure kant en kinderen zouden gratis toegang moeten krijgen. Prijs museum: Volwassenen 17,80 ANG & Kinderen tot 13 jaar 12,50 ANG

De drijvende markt

De Drijvende markt ligt aan de Sha Caprileskade. Zoals de naam doet vermoeden, is het geen drijvende markt zoals je bijvoorbeeld in Thailand ziet, maar gewoon een groenten- en fruitmarkt met kraampjes. De straat ligt om de hoek en aansluitend op de kleurrijke Handelskade in de wijk Punda.

Kajakken op het Spaans Water

Op verschillende stranden kan je kajaks huren, zoals op Playa Cas Abao. Er zijn ook georganiseerde trips of je kan gewoon zelf een kajak huren. Wij maakten een kajaktocht op het Spaans Water en vertrokken vanaf het Santa Barbara Beach & Golf Hotel (tijdelijk gesloten door Corona). Het Spaans water ligt in het oostelijke deel van Curaçao en is gekend voor de watersport. Dit deel van het eiland wordt Bandariba, de bovenkant genoemd en het is hier dat de mooiste villa’s van het eiland te vinden zijn. Er is op het Spaans water vanalles te doen.

Er worden rond en ten noorden van het Spaans Water nog steeds villawijken bijgebouwd, want dit deel ligt niet in de stinkende wind die van de olieraffinaderij het Schottegat wordt uitgeblazen. De stank is voor de armere wijken aan de westkant van de oliemaatschappij.

Je betaalt een klein bedrag aan de ingang van het Santa Barbara Beach & Golf Hotel. Met het armbandje dat de portier je geeft, mag je binnen in het chique hotel. Er mag gebruik gemaakt worden van bijna alle faciliteiten, waaronder het strand en de verhuurdesk voor kajaks en paddel boards. Wij zijn 2 keer naar het hotel geweest en mochten het zwembad gebruiken, maar dat is normaal niet in de prijs inbegrepen.

Kajakken op het Spaans Water
Santa Barbara Beach & Golf Hotel
Santa Barbara Beach & Golf Hotel
Wat te doen Curaçao

Serena's Art Factory

Als je verblijft of in de buurt bent van Willemstad of Jan Thiel, breng dan ook een bezoekje aan het plaatselijk kunstatelier Serena’s Art Factory . Er worden allerlei soorten gebakken kleurrijke Chichi popjes verkocht, gemaakt door de plaatselijke bevolking. Elk kunstwerkje heeft een nummer. Aan de hand van dat nummer kan je opzoeken wie het heeft gemaakt. Hier kan je de website bekijken. Niet ver van het atelier, in dezelfde straat ligt de Ecocity Aloe Vera plantage. Je kan die bezoeken en er allerlei Aloe Vera producten kopen. De prijzen zijn hier veel lager dan op de luchthaven. Wij verbleven in het mini resort “Home Sweet Home” en Seren’s Art Factory ligt daar maar 10 km vandaan.

Serena's Art Factory

Landhuis Ascencion en Boca Ascension

Eén keer in de maand kan je het huis gratis bezoeken, namelijk de eerste zondag van de maand tussen 10u00 en 14u00 is er een open huis. Reserveren is niet nodig. Hier vind je alle info. In de buurt bevindt zich een baai die je te voet van het landhuis kan bereiken. Het is ook mogelijk nog een stukje met de auto af te leggen en vanaf de parking nog een kleine wandeling naar Boca Ascencion aan de kust te maken. In die baai schuilen vele schildpadden voor de haaien in volle zee. De haaien komen zo dicht niet en de schildpadden verblijven er tot ze groot genoeg zijn om niet opgegeten te worden. Deze kant van het eiland ziet er helemaal anders uit, veel ruiger dan de westkant.

Boca Ascencion - Wat te doen Curaçao
Boca Ascension
Boca Ascension
Boca Ascension

Wat te doen op Curaçao: Kaart

Feestdagen op Curaçao

Aantal Officiële Feestdagen
0
 • 1 Januari (Nieuwjaar)
 • Februari/Maart (de maandag van Carnaval)
 • Maart/April (Goede vrijdag)
 • Maart/April (Pasen – op zondag)
 • Maart/April (paasmaandag-Seú)
 • 27 April (Koningsdag)
 • 1 Mei (Dag van de arbeid)
 • Mei (Hemelvaartdag)
 • 2 Juli (Dag van de vlag)
 • 10 Oktober (Dag van Curaçao)
 • 25 december (Kerstdag)
 • 26 December (2de Kerstdag)

Op de officiële feestdagen zijn de banken en alle overheidsdiensten op Curaçao gesloten.

Reacties: Wat te doen op Curaçao 📄

Wil je Curaçao ook eens bezoeken of ben je er al eens geweest? Laat het bij de reacties gerust weten wat je er van vond. Bijkomende tips zijn altijd welkom!

Als je het artikel “Wat te doen op Curaçao” nuttig vindt, dan zou het geweldig zijn, mocht u het willen delen met kennissen of vrienden via Twitter of Facebook! Alvast bedankt! 😉

Ga je graag zwemmen of snorkelen?

Lees dan zeker verder de blogpost over de "Mooiste stranden op Curaçao"!

Ga naar de mooiste stranden van Curaçao

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Dit bericht heeft één reactie

 1. Curaçao is such a fantastic island for a tropical getaway, I absolutely loved my vacation there last year! took so many pictures in the capital and then even more when I went diving, the Eel Valley is especially beautiful for underwater photography.

Geef een reactie