Bezoek aan het Alhambra in Granada
Eén van de mooiste uitstappen tijdens onze zomervakantie was het Alhambra bezoeken in Granada. Het Arabische forten complex lag op 2 uur rijden van onze vakantiewoning, maar het was de lange rit meer dan waard. Het Alhambra, wat in het Arabisch zo veel wil zeggen als “Het rode paleis”, ligt op het hoger deel (Sabika-heuvel) van Granada en biedt een uitzicht op de binnenstad en wijde omgeving. De wandeling door het Alhambra is 3.5km lang en neemt ongeveer 3 uur in beslag. Het Alhambra werd in 1238 gebouwd in opdracht van Muhammad Al-Ahmar, stichter van de Nasrid Dynastie en is een restauratie van de in de 9de eeuw gebouwde vestiging.
Toegangsbewijs Paleizen van Nasrid
Tickets om de “Palacios Nazaríes” te bezoeken, kan je in het hoogseizoen best op voorhand regelen, omdat de kans groot is dat tickets op de dag zelf uitverkocht zijn of je het toegangsuur tot de Nasrid paleizen niet meer zelf kan kiezen. Er is een quota qua bezoekersaantallen. Dag bezoeken zijn verdeeld tussen een bezoek in de morgen of in de middag. Kaarten online aankopen kan vanaf drie maanden tot twee uur voorafgaand aan je bezoek.
Let op: Toegangsbewijzen zijn op naam gepersonaliseerd met een identiteitskaartnummer of paspoortnummer en kunnen eventueel bij het Visitor Information Point worden afgedrukt.
Temperatuur kan er hoog oplopen ☀️
We hadden de tickets met QR code thuis afgedrukt en konden op die manier vlugger binnen. Ons bezoek was eind augustus en het werd die dag al vlug meer de 35 graden Celsius. Breng dus zeker water mee, want als je alle paleizen en gebouwen wilt zien, ben je wel even bezig. Flesjes water kan je ook in een souvenirwinkeltje aan schappelijke prijzen op het terrein kopen. Er worden in de winkels vooral goedkope prullen verkocht, maar ik heb ook antiek en zilveren attributen zien liggen.
Let op het tijdstip van je ticket!
Wij kochten een “General Ticket” met toegang tot de Nasrid paleizen om 14u30 en had er bij de online boeking niet op gelet dat 14u30 het verplichte tijdstip was dat toegang gaf tot de Nasrid paleizen. We gingen pas om 14u30 via de hoofdingang binnen en slenterden via Calle Real langs de kerk Santa Maria de la Alhambra, het paleis van Carlos V. en brachten ook nog eens een bezoekje aan het Alcazaba.
Tegen een uur of 15u45 gingen we in de wachtrij staan voor een bezoek aan het Nazaríes Paleis. Na een tijdje aanschuiven, viel het mij op dat op de meeste bezoekers hun toegangsbewijs 16u00 of 16u15 stond. Ik voelde dat er iets niet klopte. Nadat we het hadden gecheckt bij de wachtenden in de rij voor ons, ben ik de tickets gaan omwisselen in het Visitor Information Point (rechtover het Paleis van Carlos V.). Gelukkig was het geen probleem en kregen we een nieuw tijdstip toegewezen om het Nasrid Paleis te bezoeken. Het zou echt zonde geweest zijn, mochten we dat deel niet meer binnen mogen.
Wanneer kan je best het Alhambra bezoeken? De beste reistijd om het Alhambra te bezoeken is in de lente en de late zomer (september-oktober). Het is in die periode dan minder heet en er zijn minder toeristen.
- Munteenheid = Euro
- Beste periode = Lente-Zomer
- Tijdsverschil Granada - New York = 6 uur
Het Alhambra bezoeken 🔎
De hoofdingang ligt op enkele minuutjes stappen van de grote parking (P). Je kan er ook met de bus/Shuttle of te voet naartoe (zie verder). Als je met de auto komt, let er dan wel op dat je het centrum van Granada niet zomaar binnen rijdt, want dan kan het zijn dat je een boete aan je been hebt. Volg goed de aanwijzingen op de borden en wegwijzers naar de hoofdingang van het Alhambra en let op met een GPS! Onze GPS ging ons de stad in sturen, maar had het verbodsbord gelukkig nog net op tijd gezien.
Hoofdingang (A)
Onze wandeling startte aan de hoofdingang A (rechts onderaan op het plan), nadat we onze email-tickets hadden omgeruild voor de echte toegangskaarten. Je kan aan de rechterkant van het ticket-office de poort van het Alhambra doorwandelen tot je aan een brug komt. Vanaf die brug gaat er een heel andere wereld open. De rijke & weelderige wereld van Sultans, vorsten en koningen!
Calle Real (B) 🌳
Vanaf de brug hou je links aan en wandel je verder over de Calle Real tot aan de kerk, Santa Maria de la Alhambra. Na enkele minuutjes loop je door een prachtig aangelegde betegelde laan met cipressen en groene hagen. Hier en daar zijn kijkgaten in de haag gemaakt, waardoor je verborgen stukjes tuin kan zien.
Paleis van Carlos V. (C)
Eens voorbij de kerk en enkele souvenir winkeltjes kom je al vlug aan het paleis van Carlos V. Nu is het een kunstmuseum en vind je er ook een archeologisch museum. Het kleinkind van Carlos V (een Duits-Romeinse Keizer) was Keizer Karel V (1500-1558) en verbleef in 1526 in het Alhambra. Hij was zo onder de indruk van de schoonheid, dat hij er later in 1527 het paleis liet bouwen. Het Rijk van Keizer Karel V was op een bepaald moment zo groot, dat men zei dat de zon er nooit kon ondergaan! Keizer Karel is geboren in Gent, België en was van 1516 tot 1556 Koning van Spanje! Er is in Gent zelfs een bier naar hem vernoemd (Keizer Karel bier).
Weetje: Na de voltooiing van het gebouw is Keizer Karel V niet meer naar het Alhambra teruggekeerd en heeft het dus nooit gezien! Zijn vrouw Isabella Van Portugal bleef wel ter plaatse.
Het Alcazaba (D) 🏰
Het Alcazaba is een fort dat werd gebouwd om de citadel, dat het Alhambra in die tijd was, te beschermen. Via de poort van Justitia kwam je aan het fort. Er woonden in die tijd, naast de Emir of Sultan, veel edellieden en ambtenaren. Die moesten natuurlijk allemaal beschermd worden en Alcazaba had dus een militaire functie. Bij een bezoek aan het Alcazaba valt al snel de grote uitkijktoren naast Torre de las Armas op. Die toren wordt Torre de la Vela genoemd en biedt een goed uitzicht over Granada. Binnen de muren bevond zich eigenlijk een kleine stad met huizen voor de koninklijke garde, maar ook voor de vele soldaten en hun familie.
De paleizen van Nasrid
Er is weinig tot niks geweten over de functie van de zalen in het paleis. Laat je fantasie dan maar de vrije loop. De zaken die wel geweten zijn, zet ik bij de beschrijving van de ruimtes.
Zaal van Mexuar (E)
Het Mexuar is de ingang naar de paleizen en is tevens het oudste gedeelte van het Alhambra. De oorspronkelijke kleuren kan je nog af en toe waarnemen op de muren of in glasramen. De zaal van Mexuar werd gebruikt als raadszaal en de inwoners van Granada werden er gehoord. De gebedsruimte (mihrab) staat niet loodrecht op de rest van het gebouw, omdat die naar Mekka is gericht. De binnenplaats van “Patio del Cuarto Dorado” is aangelegd met een witmarmeren vloer. Je ziet er vooral geometrische afbeeldingen van planten en teksten met water als belangrijkste element.
Het paleis van Comares (I)
Het paleis van de sultan. In dit deel bevindt zich het Mirtehof, een prachtig aangelegde binnentuin, ook wel Patio de los Arrayanes genoemd. Aan beide zijden van het waterreservoir zijn 2 rijen mirtehagen aangeplant. Geen wonder dat dit het privévertrek was van emir Yusuf I. De emir had 4 vrouwen en verbleven allemaal in het paleis van Comares. Torre de Comores (G) bevindt zich aan de noorderzijde en herbergttwee zalen, Zaal van het Schip en de Troonzaal.
Het Leeuwenhof (H)
Palacio de los Leones. In dit deel zie je 124 versierde marmeren zuilen rondom een patio, in de meest gedetailleerde uitgesneden vormen. Centraal op de binnenplaats staan de 12 wit marmeren leeuwen. Het wordt gezien als het pronkstuk van het Paleis van Nazaríes, maar tijdens de ganse wandeling val je van de ene verbazing in de andere.
Kijk in de zaal “Sale de Abencerrajes” eens naar het plafond. Het is met ongelofelijke precisie in een achthoekige stervorm uitgewerkt. Let vooral op het overvloedig en gedetailleerd stucwerk. Het kon niet op.
Weetje: De legende zegt dat in de zaal ridders van Abencerrajes werden onthoofd en dat de roestplekken (bloed) op de marmeren fontein daarvan het bewijs zijn.
Salle de Embajadores
Dit gebouw bevindt zich ten zuiden van de binnenplaats met de 12 leeuwen. Het werd gebruikt als woning en is één van de mooiste zalen in het Alhambra. De zijwanden en de plafonds zijn allemaal versierd met gedetailleerd stucwerk, inscripties en versieringen. Hier kijk je je ogen uit. Het plafond is gemaakt in een sterpatroon met meer dan 8000 stukjes cederhout.
Zaal van de twee gezusters
De zaal van de twee gezusters (Sale de dos Hermanas) met muqarna plafond is het centrum van een aantal vertrekken, waar de Sultune met haar familie woonde. Het ligt aan de andere kant van het Leeuwenhof. Het vertrek heeft een deur dat naar het woongedeelte van Karel de Vijfde leidt.
Het Paleis van Yusuf III – El Partal (F)
El Partal is het oudste overgebleven deel van het paleis van Yusuf III en wordt ook de Toren van de Dames genoemd (Torre de las Damas). Het omvat een gebedsdeel, een paleis en in de tuin lag vroeger het familiekerkhof van de Emir. De laatste Emir Boabdil nam na de verovering in 1492 door het Koninkrijk Granada bij zijn gedwongen uitzetting de stoffelijke resten uit het kerkhof mee. Het Alhambra werd een Christelijke rechtbank met een nieuw gebouwde kerk en er ontstond op het terrein ook een Franciscaner Klooster. Voor het Partal is een waterreservoir aangelegd.
Jardines de San Francisco (K)
Na ons bezoek aan het Paleis van Nazaríes zijn we via de groententuin “Jardines de San Fransisco” terug gewandeld naar de hoofdingang. Er zijn op het ganse terrein vier hoofd groententuinen met rondom weidelanden voor kuddedieren. Het was ondertussen al 18u00 en we moesten nog 2 uur terugrijden.
Generalife (J)
Generalife was eigenlijk het buitenverblijf van de Emirs en werd het zomerhuis genoemd. Het gebouw biedt zelfs uitzicht op het Alhambra. Het heeft een weelderige langwerpige tuin met fonteinen en prachtige bloemenborders. Je zou het de watertuin van het Alhambra kunnen noemen, want bijna overal hoor je water stromen. Het Alhambra bezoeken nam meer tijd in beslag dan gedacht. Dit deel hebben we niet meer bezocht, omdat we nog een heel eind terug moesten. Generalife zal voor een volgende keer zijn.
Terug naar onze vakantiewoning
De parking ligt erg dicht bij de hoofdingang en er zijn daar ook veel toiletten. Nadat we de parking hadden betaald, keerden we in één keer terug naar “onze berg” in Salares. Toen we bij het vakantiehuis aankwamen, hing er tijdens de ondergaande zon een sluier over de bergen. Mooie dag!
Tijd voor een verfrissing in het zwembad en voor een aperitiefje!
Chronologie van het Alhambra
1238: Start van de bouw van het Alhambra door Muhammad L. Al-Ahmar, stichter van de Nasrid Dynastie.
1333-1354: Start van het paleis van Comares en werd afgewerkt in 1359
1377: Start van het Paleis van de Leeuwen
1492: De laatste Sultan van de Nasrid dynastie was Muhammad XII-Boabdil en verliet in 1492 het Alhambra
1492-1516: Het Alhambra wordt in de Spaanse Kroon als het Koninklijke Huis verwerkt.
1527: Karel V. beslist om een deel van het Paleis te slopen en er het Grand Imperial Renaissance Paleis te bouwen.
1870: Het Alhambra wordt in Spanje als een Nationaal Monument erkend
1984: Het Alhambra wordt door het Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.
Tickets kopen 💶
Er zijn verschillende soorten tickets. Wij kochten online een algemeen Alhambra ticket (General Ticket). Daarmee kan je het ganse terrein verkennen, de tuinen bezoeken en de toegang tot het Paleis van Nazaríes is met dit type ticket inbegrepen. Je kan er ook voor kiezen enkel de tuinen te bezoeken en dan is de prijs goedkoper.
De tickets moet je wel nog altijd afhalen aan de kassa van de hoofdingang (A), gelegen aan de grote parking van Generalife. Op het afgehaalde ticket staat het verplichte tijdstip wanneer je het Nasrid Paleis (Nazaríes) mag bezoeken. Er wordt gevraagd om de tickets ten minste 1 uur voor het opgegeven uur voor het bezoek aan het Nasrid Paleis af te halen.
Korting voor kinderen en 65+
Kinderen onder de 12 jaar zijn gratis en bezoekers boven de 65 jaar krijgen korting. De verschillende soorten tickets kan je beperkt aan de hoofdingang kopen (cash of tegenwoordig ook met een Credit Card), telefonisch op nummer (34) 93 4923750 of beter nog online.
Let op: Ook al is de toegang voor kinderen onder de 12 jaar gratis, je moet voor elke bezoeker tickets bestellen.
Heb je op voorhand geen toegangskaarten geregeld, kom dan voor de zekerheid om 8u00 je ticket kopen aan de hoofdingang. Wij waren er eind augustus om 14u30 tijdens een zonnige weekdag en het was toen niet erg druk. Ik heb geen idee hoe de wachtrijen er ’s morgens vroeg uitzien, maar ik zou toch geen risico nemen en de tickets online reserveren.
Alhambra General Ticket
Het algemeen toegangsbewijs (Alhambra General) geeft toegang tot de volgende delen van het monumentale complex: Generalife, Alcazaba, Nasrid-paleizen, het Paleis van Charles V, het bad van de moskee alsook de toegang tot alle tuinen. Bezoekers mogen op de terreinen van het Alhambra blijven rondwandelen tot sluitingsuur.
Prijs Alhambra General volwassenen : 14 euro & Alhambra tuinen: 7 euro – Kinderen onder de 12 jaar gratis!
Openingsuren Alhambra
- Van 1 april tot 14 oktober
- Van 15 oktober tot 31 maart
- 25 december & 1 januari
- Dag : Van maandag tot zondag 8.30 tot 20.00 (tickets van 8.00 tot 20.00)
- Avond: Van dinsdag tot zaterdag 22.00 tot 23.30 (tickets van 21.00 tot 22.45)
- Dag: Van maandag tot zondag 8.30 tot 18.00 (tickets van 8.00 tot 18.00)
- Avond: Vrijdag & zaterdag van 20.00 tot 21.30 ( tickets van 19.00 tot 20.45)
Gesloten
Hoe kom je er?
Met de auto: Wij kwamen met de auto en parkeerden op de grote parking van Generalife aan de hoofdingang. De parking is niet goedkoop. Parking 2019: 2u = 4.55 € – 3u = 6.35 € – 4u = 8.15 € – 5u = 9.95 € – 6u = 11.70€
Met de bus: Vanuit Granada rijden verschillende shuttle- (nummers 30 en 32) en busdiensten naar het Alhambra.
Te voet: Vanaf Plaza Nueva in het centrum van Granada kan je makkelijk te voet een mooie wandeling maken (1km) en het Alhambra bezoeken via de Granaatappel poort. De poort werd in 1536 gebouwd en heeft een schild met 3 granaatappels, HET symbool van Granada. Vanaf hier begint het Alhambra bos. Neem aan de splitsing de linker weg om bij de verschillende toegangspoorten te komen.
Wil je weten van waar we kwamen?
Lees verder het verslag over ons verblijf in de bergen van Malaga!
Reacties 📄
Wil je het Alhambra ook eens bezoeken of heb je het Alhambra of de stad Granada al eens bezocht? Laat het bij de reacties onderaan gerust weten wat je er van vond. Bijkomende tips zijn altijd welkom!
Als je het artikel over het bezoeken van het Alhambra nuttig vindt, dan zou het geweldig zijn mocht u het willen delen met kennissen en vrienden via Twitter of Facebook! Alvast bedankt! 😉
Net terug in ons appartement na een dagje Granada en het Alhambra.
Fantastische stad en het Alhambra was prachtig !!
Dank voor de nuttige tips en uitleg.
Gr.
Stefanie&Johan
Dag Stefanie, graag gedaan! Leuk dat je de tips nuttig vond. Groetjes Wim
The place looks incredible something I think I needed to put into my list, thanks for sharing..
Definitely John, this is one of those places that you absolutely must see once in your life.
Greetings, Wim