Wat te doen op Texel
Het is er eindelijk van gekomen. In de paasvakantie gaan we meestal op reis naar een verre en zonnige bestemming, maar deze keer kozen we voor het mooie vogeleiland Texel. Texel is vooral bekend bij vogelaars en rustzoekers. Er zijn op het eiland al meer dan 300 soorten vogels waargenomen. Texel heeft een oppervlakte van 170 km², de gemiddelde lengte is 20 km lang en 8 km breed. Tijdens het voorjaar komen er zoân 80 vogelsoorten broeden in de duinen en bossen. Omdat we van bestemmingen houden met veel natuur, kozen we dit jaar voor het eiland Texel. We hebben er geen spijt van gehad, integendeel!
Natuureiland Texel
Texel (Tessel) is een prachtig natuureiland met een 40-tal natuurgebieden. Je kan er het ganse jaar door zeldzame vogels spotten. Het eiland ligt dan ook op een belangrijke route voor trekvogels. We hebben er veel gewandeld en gefietst, maar er zijn ook nog andere activiteiten die je er kan doen. Voor ons was het hoogtepunt het “Nationaal Park Duinen van Texel”, een aaneengesloten natuurgebied langs de volledige westkant van Texel. Aangezien het mooi weer was die week, hebben we vooral buitenactiviteiten gedaan. Een midweek of week is ideaal om het eiland te verkennen, maar langer zou voor mij ook kunnen.
Hoe kom je op Texel
Texel is een relatief klein eiland en je hebt een overzet nodig om er te geraken. Dat kan het ganse jaar via Den Helder. De prijs heen en terug met een gewone auto was 37 âŦ. Het ticket kan je regelen via de website van de ferry. Je print het ticket met QR code af en voordat je op de veerboot kan rijden, scan je de QR code aan een automaat. Verder moet je niks doen. Je kan het ticket ook kopen op de veerhaven. Bij de terugreis naar Den Helder is het dezelfde procedure.
Via een omweg naar onze bestemming
Wij zijn eigenlijk via een kleine omweg ( de Efteling bij Kaatsheuvel ) naar Texel gereden. We hadden een weekend geboekt in de Efteling van vrijdag t.e.m. maandag. Op maandag hebben we in de Efteling nog enkele van de leukste attracties gedaan en na de lunch zijn we om 13u00 doorgereden naar Texel. Er was die dag veel file op de N9, omdat een deel was afgesloten door werkzaamheden. We namen de veerboot in Den Helder om 16u00 en kwamen aan op onze bestemming om 17u15. Uitladen en gaan zwemmen! Op de terugweg reden we vlotter en de reistijd naar Oost-Vlaanderen (Gent) duurde inclusief de veerboot 4,5u.
Onze verblijfplaats op Texel was Vakantiepark De Krim. De Krim is een groot vakantiepark naar Texelse normen en ligt in het noorden van het eiland. Je kan kiezen uit verschillende accommodaties, van standaard bungalows en luxe chalets tot grotere familievillaâs voor 20 personen met 10 slaapkamers. Onze Last minute chalet had 2 slaapkamers en zelfs een sauna. De sauna hebben we niet gebruikt, omdat het redelijk mooi weer was en iedereen genoeg had met het subtropisch zwembad. De matrassen zijn zacht en goed om in te slapen.
Subtropisch zwembad !
Het zwembad is nieuw van 07/2017 en is trouwens in 2017 uitgeroepen tot mooiste zwembad van Nederland. Het complex heeft meerdere glijbanen waarvan ÊÊn met banden, een leuke wildwaterbaan, een groot zwembad, een jacuzzi en een bar. Je kan ook buiten zwemmen. De glijbaan waar je zelf een thema kan kiezen hadden onze kinderen nog nergens anders gezien en dat vonden ze het leukst. Je kan met ÊÊn druk op de knop zelf een muziekthema kiezen, met voor elk thema in de glijbaan andere effecten.
Er is ook een klein fitness zaaltje dat uitzicht biedt op het zwembad (tegen betaling). Voor de allerkleinsten is er naast het grote zwembad een waterspeeltuin. Binnen was het elke dag aangenaam warm. Het water zelf was zeker niet koud, maar mocht van mij wel een graadje warmer. Onze kinderen vonden het een super zwembad en we hebben ze niet veel aan onze ligzetels gezien.
Speciaal aan dit zwembad is dat er geen gebruik wordt gemaakt van chloor in het zwemwater en van andere chemische producten om het zwembad te reinigen. Polsbandjes met een sleutel voor de kleerkastje heb je niet meer nodig, omdat het sluiten van de kastjes gebeurd door een elektronisch slot met code.
Er is van alles te doen op het park zoals indoor midgetgolf, bowling, laser gaming vanaf 8 jaar en er is ook een buiten en binnen speeltuin. Golfbaan De Texelse met 18 holes ligt naast Vakantiepark De Krim. Op het terrein is een klimpark, Klimmenenzo. Klimmen kan vanaf 12,50 âŦ pp.
Verder is er een manege met paarden en ponyâs, een kapsalon en er zijn op het park verschillende restaurants. Het dichtstbijzijnde dorpje, De Cocksdorp, ligt op ongeveer 1km van het vakantiepark. Ook daar zijn restaurantjes. Die gaan meestal open om 17u00. De snackbar aan de kerk van De Cocksdorp is vroeger open. We hebben er op onze laatste dag âs middags frietjes en een veggie burger gegeten. Vriendelijk personeel.
Wat te doen op Texel:
EÊn van de leukste activiteiten op Texel, met of zonder kinderen, is een bezoekje brengen aan Ecomare. Ecomare is een zeehonden- en vogelopvangcentrum met binnen in het gebouw een museum met tentoonstellingen en educatieve spelletjes. Aansluitend aan het museum is er ook een zeeaquarium met vissen en zeesterren. Toen wij er waren, werden zeesterren gevoed met stukjes vis. Buiten zijn verschillende baden te zien met tijdelijke en vaste opgevangen zeehonden en bruinvissen. De meeste zeehonden worden daar voorbereid om terug uitgezet te worden in de natuur. Je kan op aangeduide tijdstippen zien hoe de dieren worden gevoederd met een woordje uitleg van de verzorgers. De voedertijden voor bruinvissen en zeehonden toen wij er waren (zie onder de foto).
Op Ecomare verblijft er ook een vaste groep zeehonden en bruinvissen die niet meer kunnen uitgezet worden. De 2 bruinvissen die er van kleins af aan vast verblijven, worden over de ganse dag verschillende keren gevoed met (dode) vis. Dode vissen, omdat ze eigenlijk schrik hebben van levende vissen of ermee spelen en die dus zelf niet meer kunnen vangen. De bruinvissen zouden volgens de medewerkers van Ecomare in het wild waarschijnlijk verhongeren. De opvang van deze bruinvissen kost veel geld, maar je kan helpen door een bruinvis of zeehond te adopteren. Dat kan vanaf 4 âŦ per maand voor een zeehond en 6 âŦ per maand voor een bruinvis. Het formulier om te adopteren vind je hier.
Extra video wat te doen op Texel : Ecomare
Je kan vanuit Ecomare een mooie wandeling maken. Dat doe je best aansluitend met een bezoekje aan ecomare, omdat de wandelroute op het terrein van ecomare zelf ligt. Er is een korte en langere wandeling. Wij deden de kortere van 2 km, omdat we op tijd terug wilden zijn voor het voedermoment van de zeehonden. Op de wandelroute zijn enkele doe-momentjes voor kinderen. De wandeling gaat via een geasfalteerd pad en is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Prijzen: Volwassene 13âŦ Kind (4-13) 9 âŦ Audiotour : 1 âŦ
Wandeling vanaf de parking van EcoMare
Dinsdag was het prachtig zonnig weer en we hadden er zin in. Na het bezoek aan Ecomare besloten we een wandeling te maken vanaf de parking. We maakten de wandeling âNatuurpad Het Allooâ met een afstand van 4.5 km. We pasten de route een beetje aan door de weg terug te wandelen langs het strand. Dit pad is ook geschikt voor rolstolgebruikers, blinden en slechtzienden. Bij Ecomare kan je een folder in braille, grootletterschrift en audio lenen. Aan het beginpunt van de wandeling staat een kaart in braille (zie foto). De route loopt door het natuurreservaat Het Alloo langs duinen, door bossen en graslanden. Het is een mooie en gevarieerde wandeling.
In de bossen zagen we eekhoorntjes en vele soorten vogels, van meesjes en kwikstaartjes tot de bonte specht. Ongeveer halfweg de wandeling zijn we iets gaan drinken bij strandpaviljoen paal 19. De palen vind je overal langs de kust op Texel en de telling begint in het zuiden van Texel en loopt op naar het noorden. Ecomare ligt ter hoogte van paal 17, De Koog aan paal 20/21 en de vuurtoren aan 31/32. Het was zonnig weer en hebben buiten op het terras kunnen genieten van de zon.
Fietsen huren
Texel heeft 140 km aan fietspaden. Op vakantiepark De Krim hebben we voor een dag fietsen gehuurd. De huurprijzen zijn overal hetzelfde. Je vindt ook nergens kortingsbonnetjes voor Ecomare, het museum of voor het huren van fietsen. Zelfs het affiche met de fiets-huurprijzen is hetzelfde bij De Krim als bij de fietsverhuurder in De Koog. We zijn op woensdagmorgen ons traject gestart met een rit van ons vakantiepark naar de vuurtoren. De route loopt vanaf fietspunt nummer 24 slingerend door en langs het Krimbos. Aan nummer 30 naar links en aan nummer 29 naar rechts. Af en toe zie je in de verte de vuurtoren. Hier fiets je verder op een mooi aangelegd fietspad, tussen duinen en velden tot aan fietspunt nummer 31.
Op naar de vuurtoren
Aan punt 31 sla je linksaf, richting vuurtoren. Het was die dinsdagmorgen mooi zonnig weer en er was bijna geen wind. Na een half uurtje fietsen ben je aan de vuurtoren. Daar hebben we onze fiets aan de kant gezet en zijn we even tot aan de vuurtoren gestapt. De prijs om naar boven te gaan is 4.5 âŦ pp. Indien je nog even naar het toilet wilt voor je verder fietst, dan kan dat in het cafÊ-restaurant aan de vuurtoren. Hier moesten we even de weg terug nemen naar fietspunt 31 en 29. Je krijgt bij het huren van de fietsen een gratis fietskaart. Daar staan alle fietspunten goed op aangegeven.
Renvogelveld
De weg ligt aan het vogelobservatiepunt Renvogelveld op 500 meter vanaf de vuurtoren aan de linkerkant (vÃŗÃŗr fietspunt 31). Het uitkijkpunt waar je vogels kan zien, ligt wel op een eindje van het uitkijkplatform. Als je de vogels goed wilt zien, heb je een verrekijker nodig. Je kan er eventueel ÊÊn kopen bij het vogelinformatiecentrum in de Kikkerstraat 42 in De Cocksdorp. Er is langs het wandelpad nog een andere houten observatieplaats. Die ligt dichter langs de kreken op ongeveer 200 meter van de weg.
Uitkijkpunt Oorspronweg
Eens voorbij fietspunten 31 en 29 fiets je verder door de Eierlandsche Duinen, langs De Slufter en de Bol van Dordrecht naar punt 27. We zijn onderweg even gestopt ter hoogte van de Oorsprongweg, omdat daar een uitkijkpunt is. Even de fiets langs de kant, een stukje duin oversteken en je hebt een adembenemend zicht op de ganse Slufter vallei. Die dag kon je uitleg krijgen van plaatselijke vogelaars en kon je door een goede verrekijker zoeken naar watervogels. Onze dochter haalde met veel plezier haar pen boven om enkele vogels af te kruisen van haar vogelchecklist die ze kreeg aan de receptie van Vakantiepark De Krim.
De Slufter
Aan punt 27 is er nog een uitkijkpunt met uitzicht op De Slufter en de opening in de duinen aan zee. Vanaf dit punt kan je een mooie wandeling maken (zie verder). Wij hebben boven op een bankje genoten van het weidse uitzicht en daar onze lunch gegeten. Vanaf dan is het sterker beginnen waaien en werd het minder leuk fietsen. We zijn doorgefietst tot aan punt 64 via het plaatsje âOostâ naar fietspunt 35 via natuurgebied Vogelspottets naar punt 34. De kinderen begonnen nu toch te vragen hoe lang het nog duurde voor we terug waren, want ze wilden gaan zwemmen. Tja, op dat moment hadden we al 19 km afgelegd en was het nog 8 km fietsen.
Toen het licht begon te regenen zijn we een warme chocomelk gaan drinken bij Hotel/Restaurant Prins Hendrik Texel. Het is eigenlijk een restaurant, maar we mochten er ook iets drinken. Heel vriendelijk personeel. Eens terug op krachten en het gestopt was met regenen zijn we met nieuwe krachten door weer en (noorder)wind verder gefietst naar onze chalet. Het eerste deel door het natuurgebied âDe Duinen van Texelâ is het mooist. Had de zon tijdens het 2de deel iets meer geschenen en was de wind wat minder hard, dan was dat stuk zeker ook wel meegevallen.
De vogelkenners in De Slufter vertelden ons dat de âDe Bolâ en âDe Puttenâ aan de oostkant, ook zeker de moeite waard is en dat Tess daar zeker nog vogels ging zien om af te kruisen van haar lijst. Het weer heeft er die dag anders over beslist, maar dat is dan weer een reden meer, om nog eens terug te komen naar Texel.
Extra video wat te doen op Texel : Fietstocht op Texel
Zeehonden boottocht
Op donderdag zijn we met een kleine snelle motorboot naar een droge zandbank gevaren om zeehonden te gaan bekijken. Je kan dat ook met een grotere visboot, maar die tocht duurde 3u en de dag ervoor hadden we dus bijna 30 km gefietst. De kinderen hadden minder zin een lange buitenactiviteit. Eli wilde deze namiddag nog zwemmen. Met de kleine boot ben je sneller aan de zandbanken, waarop de zeehonden rusten en je die goed kan observeren. De vaartocht ernaar toe duurde een half uurtje. Door het ondiepe water aan de zandbank, kan je niet dicht bij de zeehonden komen, maar ze zijn zeker goed te zien. Naarmate het water opkomt en de zandbanken overspoelt worden, zwemmen de zeehonden terug naar zee.
De zeehonden blijven zo lang mogelijk liggen, want het duurt opnieuw tot het eb is tot ze terug op de zandbank te kunnen gaan luieren.
Op de terugweg vaarde de boot trager en kregen de kinderen een schaal met brood om aan de meeuwen te voederen. Aan de Belgische kust waar de discussie nu gaat om meeuwen de pil tegen voorplanting te geven, zouden ze dit denk ik niet erg appreciÃĢren. Alle kinderen aan boord vonden het echter fantastisch om brood naar de meeuwen te gooien en te zien hoe ze het brood in vogelvlucht opvingen. Eens het brood op was, gaf de kapitein volle gas terug naar de aanlegsteiger in Oudeschild. De ganse zeehondentocht duurde 1u20 min.
Shoppen in Den Burg
Op de terugweg naar ons verblijf op de Krim wilden we nog âevenâ stoppen in Den Burg om deze stad te bezoeken en daarna te gaan chillen in het zwemmen. Dat was dus zonder Tess gerekend. Er waren nogal wat winkels in Den Burg en Tess wilde absoluut in het stadje gaan shoppen. Ze vond dat ze kleren nodig had. We hebben dus een afspraakje moeten maken met Eli want hij wilde nog gaan zwemmen en het zwembad sloot om 19u00. Hij was te overhalen met een ijsje en straks vÃŗÃŗr het avondeten een drankje. OefâĻ
Wandelen in Natuurgebied De Slufter
Op Texel kan je eindeloos wandelen, maar ÊÊn van de mooiste wandelingen die we maakten was in natuurgebied De Slufter. Op vrijdag, de laatste dag al, moesten we om 10u00 uit onze chalet, maar wij waren om 9u00 klaar en zijn direct naar De Slufter (fietspunt 27) gereden. Het is maar 10 min rijden en zijn zo goed als helemaal alleen aan de wandeling begonnen.
Voor ons liepen enkel 2 vogelspotters, die al snel de duinen ingingen om vogels te gaan spotten. De Slufter is een ongerept natuurgebied dat mooier wordt met elke stap.
Een paar keer per jaar loopt het gebied onder water en is het te voet niet toegankelijk. Vanaf de trappen aan de parking (kruising zanddijk en slufterweg) is het 2 km stappen tot aan zee. De totale afstand van de wandeling was 4.2 km en is zeker de moeite waard. Het zicht op de kustlijn en de Waddenzee vanop de duinen is prachtig. Dit gebied is nog het enige gebied op Texel dat een open verbinding heeft met de zee. Bij vloed loopt een deel van De Slufter onder water en bij eb loopt het zeewater terug naar zee.
In de zomermaanden kleurt het gebied paars, omdat er veel zoutminnende planten groeien, zoals lamsoor en zeeaster. Ook zonder dat je de wandeling maakt is deze plaats interessant, omdat je een goed uitkijkpunt hebt boven aan de trap. Er staan ook enkele bankjes om uit te rusten. Je komt boven via ofwel een steile trap of langs de helling geschikt voor rolstolgebruikers. Best zelf een goede verrekijker meenemen van thuis. Boven kan je in de verte de opening zien naar zee. Kan je niet mee op de wandeling, dan is er CafÊ âDe Slufterâ (hoe kan het ook anders) op de hoek van de Slufterweg, waar je eventueel op de wandelaars kan wachten.
Parkeren op Texel
E-vignet
Niet onbelangrijk. Op Texel moet je bijna overal van maandag t.e.m. zondag van 8u00 tem 20u00 betalen om op de belangrijke plaatsen, zoals Ecomare, te mogen parkeren. Dat kan per uur, maar dan kost het 2.5 âŦ per uur. Wij kozen ervoor om het E-vignet aan te kopen via de website aan 15 âŦ per week. Ook al verbleven we er maar 5 dagen op Texel, ik ben er zeker van dat het ons, zonder vignet, dubbel had gekost. Je hebt met het E-vignet ook de stress niet om elke keer te moeten checken of je niet moet gaan bijbetalen.
Er was bijvoorbeeld iemand aan de parking van Ecomare die zoân E-vignet niet op voorhand had aangekocht en geen bankcontact/maestro kaartje bij zich had. Met cash kan je aan de automaten niet betalen en moest dus op zoek naar zijn betaalkaartenâĻzijn vrouw was al naar binnen, dus… Het E-vignet werkt via de nummerplaat van de auto en je hoeft geen ticket op het dashboard te leggen ter controle. Eigenlijk zou er een E-vignet voor een midweek moeten komen aan 10 âŦ per midweek. Hier vind je de website om het E-vignet aan te kopen.
Tot slot zou ik het iedereen aanraden om naar Texel te gaan om van de natuur en rust te komen genieten. Het is absoluut de moeite waard. Wij gaan zeker nog eens terug om andere delen van het eiland te ontdekken.
You got the really detailed examples… thanks for sharing would come really handy đ