Je bekijkt nu Bloemeneiland Madeira – Klimaat en algemene info!

Bloemeneiland Madeira – Klimaat en algemene info!

Bloemeneiland Madeira
4.5/5

Bloemeneiland Madeira 🌺

Madeira is een nog steeds ongerept eiland met een overweldigende bloemenpracht, waardoor het ook wel eens het bloemeneiland wordt genoemd. De landschappen zijn er spectaculair. Reizigers die houden van rust en natuur zijn hier zeker op hun plaats en de zee is nooit ver weg. Het eiland vormt samen met Porto Santo, Ilhas Desertas en Ilhas Selvagens, dat op ongeveer 700 km ten westen van Afrika en 850 km ten zuidwesten van Portugal ligt, de bekende Portugese archipel.

Levada's

Er worden op Madeira jaarlijks ongeveer 7.500.000 overnachtingen door toeristen geboekt, maar er wonen naar schatting maar 270.000 mensen, waarvan 5500 op Porto Santo. Madeira is onder andere gekend door de vele levada’s die over het ganse eiland verspreid liggen. Er zouden in de loop der tijd 2000 km aan levada’s aangelegd zijn. Omdat de irrigatiekanalen, met de bijhorende paden, nog steeds goed onderhouden worden, zijn er veel wandelingen langs de smalle levada’s mogelijk. Wij maakten er dan ook verschillende in elke uithoek van het groene eiland. De archipel is een autonome regio van Portugal en ligt dus in de Europese Unie. Het wettelijke betaalmiddel is dus de Euro. Het is er erg veilig, want op Madeira is er zo goed als geen criminaliteit.

Levada
Levada
Levada

Het klimaat van Madeira 🌞

Het klimaat van Madeira is fantastisch. De gemiddelde jaartemperatuur en zeewatertemperatuur bedraagt 18,80° C en maakt van Madeira een topbestemming voor de wandelaar. Er heerst een subtropisch zeeklimaat met gans het jaar door milde temperaturen. Het kan er regelmatig regenen, maar dan vooral in het noorden en in de bergen. Aan de zuidkant (Funchal) regent het veel minder en worden de levada’s gebruikt om water vanuit de bergen af te voeren naar dorpen en weilanden in het droge zuiden. Madeira is niet echt een strandbestemming, maar er kan zeker gezwommen worden in zee.

strand Calheta
Calheta beach

Klimaatzone's

Er zijn enkele zandstrandjes met opgespoten zand uit Marokko, waar je beschut kan zonnen en zwemmen. Ook in de natuurlijke zwembaden kan je op de warmere dagen verkoeling opzoeken. Door de vele bergen zijn op bloemeneiland Madeira verschillende klimaatzones te onderscheiden. Met aan de kust een eerder subtropische zone (bananen & mango’s) en in de hoger gelegen gebieden, vanaf 300 meter hoogte, een eerder mediterrane klimaatzone (mais & tarwe). Nog hoger, boven 700 meter, vind je Laurierbossen die je alleen op Madeira en Tenerife aantreft. In de zomermaanden kan het aan de zuidkust, door de hete droge wind vanuit Afrika, erg warm worden. Dankzij het reliëf, de regelmatige regenval en de vele zonuren heeft Madeira een enorm gevarieerde fauna en flora.

Praia Formosa Madeira
Bananen Funchal
Laurierbossen

Beste periode om bloemeneiland Madeira te bezoeken 🌺

Het beste seizoen om naar Bloemeneiland Madeira te komen om te wandelen is tussen april en juni. Dit is dan ook de beste periode om bloemen te zien. In de zomer is het warmer, maar ook drukker. Voor ons mocht het tijdens de dag een graadje of 3 warmer zijn, maar verder vonden we april een ideale maand om te wandelen. Op de meeste dagen lag de middagtemperatuur rond de 20 à 21 graden. De zee temperatuur was met 19 graden fris, misschien iets te fris om relaxed te kunnen zwemmen en zonder volle zon kreeg je er mij niet in. Het zwembadwater was in april niet verwarmd en was met een graad of 19°C ook een beetje te “koud”. In de zomer gaat de temperatuur lichtjes omhoog naar ongeveer 22° C à 23° C voor zowel de middagtemperatuur als voor de zeewatertemperatuur.

Bloemeiland Madeira
Bloemeiland Madeira
Bloemeiland Madeira

Bereikbaarheid Madeira ✈️

We hadden met Transavia een rechtstreekse verbinding van Amsterdam naar Madeira, maar niet vanuit Brussels Airport. Daardoor namen we in Brussel de Thalys naar Schiphol. Een andere mogelijk was om vanaf Brussels Airport (Zaventem) te vertrekken met TAP, maar dan moesten we overstappen in Porto of Lissabon. Tui vliegt ook rechtstreeks van Brussel, maar was op dat moment duurder. Het beste om te weten te komen welke de beste en goedkoopste vlucht is naar Madeira, is gebruik te maken van een zoekmachine zoals Momondo. Je kan dan kiezen om rechtstreeks bij een luchtvaartmaatschappij naar keuze te boeken of via momondo.

Cruiseschepen à volonté 🛳️

Elk jaar leggen er 300 cruiseschepen aan in de haven van Funchal. Ga je naar Madeira met een cruise, dan zal je naargelang het programma 2 tot 4 dagen aan de toegangspoort van Funchal aanmeren. Je kan dan excursies boeken aan de vele kiosken die je langs de kade van Funchal vindt. Wij boekten bijvoorbeeld een catamaran trip om op zoek te gaan naar dolfijnen en walvissen. We zagen drie verschillende soorten dolfijnen. Van de gewone dolfijn zagen we er zelfs honderden tegelijk. Meer uitleg bij “Madeira bezienswaardigheden”.

Cruise Madeira - Funchal

Eten en drinken op Madeira 🍴

In elk dorpje langs de kust of in de bergen zijn voldoende mogelijkheden om iets te eten of te drinken. In bijna elk restaurant of cafeetje wordt er vers gekookt. Je ziet het eten dan ook meestal klaarmaken in halfopen keukens of ze vragen je om naar de vers gevangen vis te komen kijken. Het is er absoluut niet duur op restaurant en we hebben elke dag wel ergens iets gegeten. Vooral de goedkope zwarte degenvis of haartstaartvis wordt bijna overal aangeboden als lunch of avondmaal. De zwarte degenvis is een lange griezelige vis met grote ogen en scherpe tanden. Hij heeft zo’n grote ogen omdat de vissen er zo diep in de oceaan leven.

Restaurant Funchal - Jardim Municipal do Funchal

Wat staat er nog allemaal op het menu?

Bacalhau (stokvis) komt ook vaak voor op het menu. Deze vis was inbegrepen in het buffet dat we aten op het terras recht tegenover Jardim Municipal do Funchal. Andere traditionele gerechten zijn visstoofpot met aardappelen, tomaten en koriander (Caldeirada de Peixe) en haartstaartvis met bananen (Espada com Banana). Een cola of biertje kost over het ganse eiland tussen 1 euro en 1,50 euro. Voor een volledige maaltijd reken je best 10 à 12 euro, drank inbegrepen. Het bier dat gebrouwen wordt op Madeira noemt Coral en is te vergelijken met een gewoon Belgisch pintje.

Uit eten en koffie ☕️

Omdat mensen in Madeira geen uitgebreid ontbijt nemen, zie je overal kleine bars, waar je allerlei koeken kan kopen die vooral dan ’s morgens als tussendoortje worden gegeten. In het weekend gaan Madeirezen graag ’s avonds eten in restaurantjes langs de kust. Tijdens de week worden er in Funchal goedkope lunch menu’s aangeboden voor de werknemers die er in het centrum werken. De maaltijd wordt dan meestal afgesloten met een zoet dessert en een koffie. De koffie dat er wordt gedronken is ofwel een espresso (Bica), een gewone filterkoffie (Chino), koffieverkeerd (een Galáo) of typisch voor Madeira is een Chinesa (koffie met veel te veel melk). Een kleine (flauwe) koffie met melk noemt men een Garoto.

Bergen, rivieren en forelvissen op Madeira ⛰️

Madeira is verrassend bergachtig met spectaculaire wandelroutes, die je soms naar de top van bergen leiden boven 1800 meter. Eén van de mooiste wandelingen dat we maakten, was naar de top van de hoogste berg, de Pico Ruivo (1862m). Langs levada’s lopen soms erg smalle wandelpaden, die je tot in de meest afgelegen plaatsen brengen. Je wandelt er langs steile rotswanden, kloven en zelfs achter watervallen. Soms begint de wandeling in volle mist, maar naargelang je hoger klimt, worden de mistbanken dunner tot je plots in volle zon verder wandelt. Het leuke aan die levada’s is dat er soms forel in zwemt. Mijn zoon heeft er veel gevangen. Let op: Je hebt in Madeira een visvergunning nodig om te mogen vissen in zoet en/of zout water. De forellen worden voor hengelaars elk jaar uitgezet in de ontelbare rivieren en soms zitten er grote vissen tussen, die nog nooit zijn gevangen. Lees hier mijn blogpost “Forelvissen op Madeira“.

Pico Ruivo - Hoogste berg van Madeira
Forelvissen Madeira - Forel in eenLevada
Forelvissen langs een wandelroute in Madeira

Wandelen op Madeira

Madeira is één van de beste wandeleilanden ter wereld en meestal de reden waarom je naar Madeira op vakantie komt. De wandelroutes zijn prachtig, afwisselend, goed begaanbaar en voldoende aangeduid. Er zijn verschillende kaarten en apps op de markt die je kunnen helpen om de weg beter te vinden. De meeste routes zijn goed onderhouden en onderweg of op het einde kom je meestal wel een cafeetje tegen, waar je iets kan drinken of eten. Er zijn op het kleine eiland zoveel wandelingen mogelijk, dat het op de wandelpaden nooit te druk wordt. Madeira wordt naast het bloemeneiland, niet voor niks soms ook het wandeleiland genoemd.

Madeira wandeleiland

Vertrek vroeger op de drukke PR-routes

Op de bekendere wandelroutes is er natuurlijk meer volk en kan het wel iets drukker worden, maar dat kan je vermijden door vroeger te vertrekken. De meeste wandelaars arriveren met bussen rond 9u30 aan de voorziene parkeerplaatsen. De periode toen wij er waren, namelijk in de Belgische paasvakantie (begin april) was het nooit echt druk. Ik vermoed dat het drukker wordt vanaf mei en in de zomermaanden. Levada wandelingen zijn erg populair, doordat de wandelingen een kleine hellingsgraad hebben. En ook omdat je langs de goed onderhouden paden langs de levada’s het prachtige landschap kan bewonderen. Er zijn door de toeristische dienst van Madeira meer dan 25 PR-wandelroutes bewegwijzerd. Enkele van de mooiste wandelroutes zal ik later beschrijven op mijn blog.

Ons vakantie verblijf in Funchal

We verbleven aan de zuidkust in een gehuurd appartement van Atlantic Gardens, dat we vonden via HomeAway.nl. Het appartementencomplex, met in de winter een verwarmd zwembad, ligt pal aan het strand van Praia Formosa. Zelfs met de schuiframen dicht kon je het ruisen van de zee nog steeds horen. Jan, de verhuurder van het appartement stond ons aan de ingang op te wachten en gaf ons een rondleiding. Op zijn aanraden zijn we iets gaan eten juist buiten het terrein aan de rand van de parking. Lekker gegeten en vriendelijk personeel. De prijs voor 4 keer vis met aardappelen, vijf drankjes en twee ijsjes was in totaal 52 euro. We verbleven op de 4de verdieping en konden elke avond op het terras genieten van de ondergaande zon.

Atlantic Gardens Madeira
Atlantic Gardens Madeira Swimming Pool
Atlantic Gardens Madeira Apartments - Garden

De bedden waren voor ons een beetje aan de stevige kant, maar het wendde snel en hebben er dan goed geslapen. Het strand en de zee zijn toegankelijk via een poortje aan het zwembad, maar het was in april te fris en de zee soms te woelig om in zee te zwemmen. Het verblijf was voorzien van twee redelijk grote terrassen op zo een manier ingedeeld dat je veel privacy had. Een echte aanrader. Op de volgende reis naar Madeira, gaan we zeker overwegen hetzelfde appartement te huren.

Atlantic Gardens Madeira Apartments
Atlantic Gardens Madeira Apartments - Kitchen
Atlantic Gardens Madeira Apartments

Een auto huren op Madeira 🚘

Wil je het bloemeneiland vlot verkennen, dan heb je eigenlijk een auto nodig. De wegen zijn zeer goed onderhouden en de bereikbaarheid van dorpjes en kustplaatsen is erg verbeterd sinds de uitbreiding van het wegennet met meer dan honderd tunnels eind jaren ’90. Ze hebben hier echt wel hun best gedaan. We reden bijvoorbeeld maar 45 minuten om van Funchal naar Porto Moniz te geraken. Je rijdt dan door 26 tunnels, waarvan sommige meer dan 3 km lang. Ik mag er niet aan denken hoe lang het zou duren zonder tunnels.

Auto huren op Madeira
Madeira tunnels
Madeira tunnel
Renault Megane Sixt Madeira

Autoverhuurder Sixt

We huurden dit jaar bij Sixt, dat je makkelijk vindt in de hal die volgt op de hal waar je de bagage ophaalt. We moesten wel even aanschuiven, omdat de medewerkers een nogal grote uitleg deden. Ze willen je ook altijd een extra verzekering verkopen, maar die neem ik altijd samen bij het huren van de auto. Meestal zoek ik een auto via de zoekmachine van de vliegtuigmaatschappij, maar dat kan je ook regelen via momondo of cheaptickets.

Op de parking toonde de verhuurder een lijst met voorbeelden van  “kleine accidentjes” die achteraf niet worden aangerekend. Dat zijn dan krassen en kleine blutsen van zoveel centimeter. Dit was de eerste keer dat ik zo’n lijst zag. Ook al had ik een extra verzekering (60 euro) genomen, het geeft toch een geruststellend gevoel dat je niet in een papierenwinkel terechtkomt voor het kleinste krasje.

Auto huren Madeira Sixt
Auto huren Madeira Sixt

Toch altijd goed opletten als je “je ronde” doet met de verhuurder. Toen we na twee weken terug waren op de parking om de auto terug af te geven, was er een toerist in discussie met Sixt over een sterretje in de ruit die zou worden aangerekend. Neem dus altijd enkele foto’s van de gehuurde auto bij afhaling om discussies te vermijden. De auto moest hier vol getankt terug gebracht worden. Op een kleine 10 km van Funchal naar de luchthaven ligt er langs de weg nog een tankstation. Maak dat de benzinetank altijd helemaal vol getankt is, om achteraf door de verhuurder geen extra tankkosten aangerekend te krijgen.

Openbaar vervoer op Madeira 🚌

Het openbaarvervoer is heel goed georganiseerd en dus zeker een alternatief. Omdat het eiland zo bergachtig is en de wegen steil, zijn er heel veel stopplaatsen voorzien. Wij waren er 13 dagen en wilden geen tijd verspillen met overal op een bus te staan wachten. De auto die we huurden, was een Renault Megan en sterk genoeg om de steile wegen te nemen. Soms stuurde onze GPS ons via een andere kleinere weg naar onze bestemming. We zijn toch een paar keer geschrokken van de hellingsgraad van deze straten. Op zo’n weg wil je echt niet stilvallen.

Openbaar vervoer op Madeira

Tip1: Eén iemand wacht op de valiezen terwijl een ander persoon onmiddellijk doorgaat naar de verhuurbalie. Nog geen vijf minuten, nadat we bij Sixt in de rij aanschoven, kwamen er een tiental mensen in de rij na ons bij!

Tip2: Huur vroeg. Je kan de auto later altijd tot één week voor vertrek annuleren. De prijs voor de Renault Megane was de week vóór vertrek meer dan het dubbele voor exact dezelfde auto. We boekten 6 maanden voor vertrek!

Tip3: Verlies geen tijd op de parking en programeer alle gekende adressen op voorhand in je GPS toestel. Wij gebruikten afwisselend de app “Here” en Google maps. De kaarten zijn op voorhand te downloaden en offline gratis te gebruiken.

Extra filmpje: A glimpse of Madeira’s beauty 📽️

Ik heb op onze uitstappen en wandelingen kleine filmpjes gemaakt en heb er een you-tube filmpje van gemaakt. Het is de bedoeling dat ik later bij de beschrijving van de wandelingen nog enkele filmpjes zal bijplaatsen, zodat je een beter idee krijgt van het type wandeling dat je kan verwachten.

Wat is er allemaal te doen op bloemeneiland Madeira ?!

Via onderstaande link ga je naar de volgende post over Madeira “De 10 leukste bezienswaardigheden van Madeira en wat te doen ?” We verbleven twee weken aan de kust bij Funchal en hebben ons geen dag verveeld.

Een ander leuk eiland om te wandelen is Mallorca. Ook daar is er vanalles te doen en maakten er 3 adembenemende wandelingen. Ga je in de zomer graag wandelen, dan is Madeira een betere bestemming.

  • Gozo – Ongerepte parel van Malta

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Geef een reactie