Je bekijkt nu Wandeling naar Cova Tallada in Jávea

Wandeling naar Cova Tallada in Jávea

De grotten van Cova Tallada

Je kan op twee manieren een wandeling maken naar de grotten van Cova Tallada. Cova Tallada is eigenlijk een oude steengroeve en is dus geen natuurlijk ontstane grot. De uitgehouwen stenen werden al sinds de 12de eeuw gebruikt voor onder andere een kerk in Jávea en het kasteel van Dénia te bouwen. Er is een korte wandeling van ongeveer 2 km mogelijk vanaf de parking aan Cala les Rotes in Dénia of je kan ook kiezen voor de langere wandeling (PR CV-355) die begint aan het monnikenklooster “Nuestra Senora de los Angeles” in Jávea.

Cova Tallada

Wij maakten de 7 km lange versie door het natuurpark van Montgó (Parc Naturel del Montgó). De moeilijkheidsgraad van deze wandeling is middelzwaar tot zelfs zwaar, omdat er veel hoogteverschillen zijn. Het laatste deel vanaf de uitkijktoren “Torre del Gerro” naar het klooster heeft geen schaduw.

Parkeren

Parkeren kan gratis op de parking vlak naast het klooster “Nuestra Senora de los Angeles”. Er is plaats voor ongeveer 10 auto’s, maar die dag stonden er in het begin maar 3 auto’s geparkeerd. Op het einde van de wandeling stond enkel onze huurauto er nog. Het is mogelijk om dichter te parkeren ( vlak aan de eerste onverharde weg dat je moet inslaan vanaf de hoofdweg). Er is plaats voor drie auto’s. Zie kaart onderaan.

P Klooster: 38°48’20.5″N 0°10’18.3″E – P ten westen van P Klooster: 38°48’17.9″N 0°10’05.4″E

Parking Cova Tallada wandeling
Parking Cova Tallada wandeling
Parking Cova Tallada wandeling

Wit gele markeringen

De wandeling naar Cova Tallada start aan het klooster, vanwaar je het eerst deel van de route op de hoofdweg (let op voor de auto’s) volgt tot aan een onverharde weg (Camí la Plana de Sant Jeroni). Daar sla je rechtsaf. Je volgt de duidelijke aangebrachte wit/gele aanduidingen die op muurtjes en rotsen zijn geschilderd. De route loopt langs enkele huizen en over de heide (Marker 2- zie kaart onderaan) tot het pad licht begint te dalen richting de kust.

Cova Tallada
Cova Tallada

Ingang van Cova Tallada

Vanaf daar is het niet ver meer tot aan de grot “Cova Tallada”. Op dit deel van de wandeling hangen  kettingen vast aan de rotswanden om je te helpen bij de steile afdaling. We vonden het een leuke afwisseling op het vooral platte eerste deel. Om in de grotten te komen was het wel even zoeken naar de ingang. Je kan via de trappen naar beneden, over en onder enkele rotsen tot je aan een opening in de wand komt dat toegang geeft tot Cova Tallada. Je ziet de opening naar de grot niet vanaf de trappen. Het is even zoeken, maar eens de ingang gevonden is het de moeite waard.

Cova Tallada
Ingang Cova Tallada
Ingang Cova Tallada
Kajak Cova Tallada

Met een kajak naar de grotten?

Binnen vind je twee grote kamers, waarvan één die tot wel 15 meter hoog reikt. Er schijnt voldoende licht door de openingen langs de zeekant naar binnen, maar breng best een zaklamp mee. De ondergrond is nogal oneffen en dan is het veiliger om te zien waar je loopt. Vanaf zee kan je de grotten makkelijk bereiken met een kajak. Vanuit Dénia worden elke dag verschillende excursies georganiseerd. Het zag er leuk uit om de grotten van Tallada eens op die manier te bezoeken.

We bleven er 20 minuutjes. De kinderen zijn door het water uit de grot gestapt naar het deel waar je goed kan snorkelen. Breng dus zeker je zwemgerief, zwemschoentjes en snorkel materiaal mee.

Wandeling Cova Tallada
Snorkelen aan Cova Tallada
Cova Tallada

Beperkt aantal bezoekers toegelaten

Rock jumping Cova Tallada Javea

Er was sprake van dat het aantal bezoekers tot de grotten in de toekomst zou beperkt worden tussen 15 juni en 30 september en je zal moeten reserveren. Op die manier willen ze het hoge aantal bezoekers per dag verminderen tot maximum 482 personen per dag waarvan 112 per kajak. Op ieder moment zouden er maar 71 mensen aanwezig mogen zijn in de grot. Tot op de dag van vandaag zijn er echter nog geen afspraken gemaakt wie dat zou moeten controleren. Wij hebben alleszins geen controleurs gezien. Indien je moet reserveren dan zal dat in de toekomst kunnen op de website van Parc Naturel del  Montgó.

Van Cova Tallada naar Dénia

De uitgang van de grot is dezelfde als de ingang. Terug de trap op via de ketting langs de wand en vanaf daar gaat de wandeling verder langs de kust in de richting van Dénia. Na ongeveer 15min stappen kom je aan Mirador Las Rotas, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt vanaf de kliffen op Les Rotas van Dénia. Beneden bevinden zich enkele van de mooiste stranden en zwemplekken van Jávea en zijn omgeving. Vanaf daar stap je nog een paar 100 meter verder tot je aan de verharde weg “Carrer de la Via Lactea” komt. Op deze weg ga je links naar boven (Marker 3) tot aan de uitkijktoren “Torre del Gerro”.

Les Rotes Dénia

Torre del Gerro

De uitkijktoren werd gebouwd in 1553 tegen de vele Berber aanvallen in de 16de en 17de eeuw en is genoemd naar de vorm van de toren. Gerro is Spaans voor kruik. Vanaf Torre del Gerro is het nog een heel eind stappen door de heide naar dezelfde hoofdweg (Carretera del Cap de Sant Antoni) vanwaar de wandeling begon. Je neem iets voorbij de toren een wandelpad dat naar links afbuigt. Iets verder zie je een leeg en verlaten spookdorpje (Marker 4). Neem zeker genoeg water mee en een hoed of pet, want op dit laatste deel van de wandeling is geen schaduw. Reken op nog een klein uurtje stappen.

Torre del Gerro
Torre del Gerro
Torre del Gerro
Spookdorpje aan Torre del Gerro

Laatste deel van de wandeling

De wandeling gaat langs een schietstand (Campo de Tiro de San Jerónimo). Wij maakten de wandeling op een zondag en er werd wel degelijk geoefend. Hoe dichter je naar de hoofdweg kwam, hoe luider de schoten werden, want de weg ligt er vlak naast (Marker 5). Er staan veel vervallen huizen langs de onverharde weg. Dit deel vonden we wat tegenvallen, maar onvermijdelijk als je de wandeling in een lus wil maken. Eens aan de hoofdweg sla je linksaf. Je passeert op je rechterkant een restaurant met zwembad (Restaurante Amanecer). Ik ben doorgewandeld om de auto te halen, terwijl de kinderen er iets dronken. Vanaf het restaurant was het nog 10 min stappen (850 meter) naar het klooster. Naar de 2de parking zou het maar 500 meter geweest zijn 😉

Korte wandeling naar Cova Tallada is mogelijk

De korte wandeling start en eindigt aan de parking van Cala les Rotes in Dénia. Je volgt het mooie pad langs de kust tot aan Cova Tallada. We zijn meerdere mensen in de richting vanuit Dénia tegengekomen. Let op: Ook op de korte wandeling van totaal maar 2km (heen en terug) zijn meerdere hoogteverschillen waar je best rekening mee houdt. Ook deze korte versie is niet aan te raden voor mensen die slecht te been zijn en voor mensen met een mindere conditie.

Wandeling Dénia Cova Tallada

Kaart: wandeling naar Cova Tallada

Andere wandelingen in de buurt

We maakten in Jávea en omgeving verschillende andere mooie wandelingen, zoals een wandeling naar de top van de Penyal d’Ifac in Calpe. Ook de korte wandeling naar de uitkijktoren van Torre Vigia de Cap d’Or in Moraira is leuk om te doen.

Naast wandelen en zwemmen in Moraira, zijn er nog andere leuke activiteiten om te doen in de buurt. We maakten een daguitstap naar de watervallen van Algar en bezochten het mooie dorpje Guadalest bij Benidorm. Ansluitend is een bezoek aan het shopping paradijs Altea een aanrader!

Wandeling Moraira Torre Vigia

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Geef een reactie