Je bekijkt nu 10 leuke dingen om te doen op Gran Canaria

10 leuke dingen om te doen op Gran Canaria

Wat te doen op Gran Canaria?

Gran Canaria is een heel veelzijdig eiland en er zijn dus veel dingen om te doen! Voor iedereen is er wel een leuke activiteit die hij of zij leuk zal vinden. De meeste komen naar hier voor de zon en de mooie stranden, maar het is bijvoorbeeld ook een uitstekend eiland om te gaan wandelen. Hieronder een lijstje met 10 leuke dingen om te doen op Gran Canaria!

doen op Gran Canaria
De vuurtoren van Maspalomas

1. Vamos a la Playa 🏖️

Op reis proberen we activiteiten te combineren met naar het strand gaan. Meestal staat “naar het strand gaan of snorkelen” in de namiddag op het programma. Dat is dan na een wandeling of bezoek aan bijvoorbeeld Cueva de Cuatro Puertas (zie verder). Gran Canaria heeft heel veel zandstranden, meer dan op Tenerife. Ik heb een lijstje gemaakt met de 10 mooiste stranden van Gran Canaria die het bezoeken waard zijn.

2. Bezoek aan de grotten “Cueva de Cuatro Puertas”

Breng tijdens je verblijf op Gran Canaria zeker een bezoek aan Cueva de Cuatro Puertas, het is zeker de moeite waard. De korte wandeling loopt in een lus langs drie grotten en is in totaal 1.1km lang (heen en terug inbegrepen). Niet echt een wandeling, maar we zijn er toch een 45min geweest. De gedeeltelijk door de mens gemaakte grotten zijn goed bewaard en onderhouden, al kon het slechter afgelopen zijn. De grotten werden onder andere door schaapherders gebruikt als stal voor hun schapen. De vloeren werden op sommige plaatsen gebetonneerd en muren werden soms in het wit geschilderd.

Cueva de Cuatro Puertas
"Cueva de Cuatro Puertas"

Er is hier ook een film opgenomen “Tirma”, waardoor je op sommige muren nog lijnen kan zien, die aangebracht zijn voor de film. Die lijnen mag je niet verwarren met de echte Aboriginal tekeningen, die je ook aantreft op de muren in één van de grotten. 

Route Cueva de Cuatro Puertas

De eerste grot wordt dus gekenmerkt door vier ingangen (Cuatro Puertas = 4 poorten), zoals de naam suggereert. Verder kom je via een helling naar het tweede deel, wat waarschijnlijk een offerplaats was. Je ziet in de rotsen een U-vormige uitgehouwen geul. De volgende en derde grot noemt “Cueva de Papeles” de grot van de papieren.

Verder kom je bij het vierde en meest spectaculaire gedeelte van de korte wandeling “Cueva de los Pilares”. Via een mooi in hout afgemaakt pad kom je bij de grotten die als verblijfplaats werd gebruikt. Er zijn ook opslagplaatsen te zien. Het is een heel indrukwekkend grottencomplex, maar opnieuw let op met kleine kinderen! Zeker het laatste deel heeft steile afgronden langs het pad of vanuit de grotten zelf. Het plan was om na het bezoek aan de grotten in Tufia iets te eten, maar tot onze verbazing was daar geen restaurant te bespeuren. Het kleine Tufia heeft wel een mooi zwart strand. Zie ook: Drie korte mooie wandelingen op Gran Canaria

Cueva de los Pilares
Cueva de los Pilares

3. Ga paardrijden in de bergen

We boekten een begeleide tour en gingen paardrijden in de bergen (heuvels) boven Maspalomas bij manege El salobre. Doordat er geen plaats meer was op de 2 uur durende rit, moesten we ons tevreden stellen met de tour van één uur. Eigenlijk nog goed, want we we zijn het niet gewoon om te paardrijders en ik kan je verzekeren dat 1 uur meer dan voldoende was!

4. Een boot huren op Gran Canaria en ga zelf varen op zee.

In de haven van Pasito Blanco hebben we voor 4 uren een boot gehuurd. Je krijgt van Alberto een goede uitleg en je hebt geen vaarvergunning nodig. Alberto runt de zaak samen met zijn broer Javier. De boot die we huurden had maar 15pk, maar ging voldoende snel om een deel van de kust te verkennen en om zelfs op zee te gaan vissen. Om te vissen op zee heb je wel een visvergunning nodig. Lees het verslag van die dag via onderstaande link.

Een boot huren op Gran Canaria
Activ 455 Quicksilver

5. Ga mee op één van de vele excursies vanuit de haven van Puerto Rico

Geen zin zelf te varen? Geen nood, er zijn veel boten waar je tegen een redelijke prijs met mee kan. De meeste boten gaan op zoek naar dolfijnen en walvissen. Je kan er tijdens een boottocht vliegende vissen zien. Volgens de vele reviews die ik heb gelezen, kies je best een dag uit met een kalme zee. Er stonden nogal wat beschrijvingen tussen de reviews over zeeziekte.  Je kan ook altijd een pilletje nemen tegen zeeziekte, maar het is sowieso leuker varen op een rustige zee. Je zal dan ook meer zeedieren kunnen spotten dan op een zee met hoge golven. De boten stoppen meestal ergens in een baai om te kunnen snorkelen, nog een punt om rekening met te houden.

6. Bezoek de graanopslagplaats Cenobio de Valerón

Toen we de wandeling naar het strand van Guayedra maakten, hebben we op de terugweg de grootse Guanchevindplaats Cenobio de Valerón bezocht. Het is de grootse graanopslagplaats van gans Gran Canaria en lag op onze route (Google Maps). Als je in de buurt bent is het zeker een bezoekje waard. De toegangsprijs was 3€ per persoon (onder 10 jaar gratis). Vroeger dacht men dat het een klooster was. Nu zijn wetenschappers ervan overtuigd dat Cenobio de Valerón een opslagplaats was voor graan en ander voedsel. Er zijn ongeveer 350 holtes die uitgehakt zijn uit de rotsen.

Cenobio Valeron bezoeken

Dragon Trees

De voorraadkasten liggen strategisch op een heel steile berg, om het graan toen extra te beschermen tegen graandieven. Op de route naar boven (er zijn wel wat treden te doen) staan enkele borden met uitleg. Je kan er ook een replicatie van een grot van de oorspronkelijke inwoners zien. Er zijn in 1974 twee Dragon Trees gepland. Deze soort maakte vroeger deel uit van de typische vegetatie op de Canarische eilanden. Het sap van de boom werd voor medicinale doeleinden gebruikt, de schors om schilden te maken. De uitstap is goed te combineren met de wandeling naar het strand van Guayedra. Zie: Drie korte mooie wandelingen op Gran Canaria

7. Aqualand Maspalomas: Het waterpark van “De Mol 2022”

Elke keer dat we op reis gaan naar Tenerife of Spanje maken we een bezoekje aan één of ander waterpark. Deze keer gingen we naar 2 verschillende waterparken. Aqualand is het grootste park en ook de duurste optie. Het waterpark bij Maspalomas heeft meer dan 50 waterglijbanen en een groot golfslagbad. We kochten de toegangskaartjes de dag ervóór online (de dag zelf online aankopen is niet geldig!) en bespaarden daardoor de kost uit van 2 pizza’s inclusief cola’s voor de kinderen. Parkeren was gratis. Hier werden een deel van de opnames gemaakt voor De Mol 2022.

Aqualand Maspalomas

Ligbedden huren Aqualand Maspalomas

De toegangsprijzen vonden we wat aan de hoge kant, maar ze hebben zich super geamuseerd. Ligstoelen zijn te huur voor 4€ per stuk. Bij het binnenkomen ga je onmiddellijk naar de ligstoel die je wilt, en niet veel later komt er iemand afrekenen. Ze kleven dan een lintje (het betalingsbewijs) vast aan de ligstoel. Tegen 15u00 beginnen mensen het park te verlaten en komen er betaalde ligstoelen met zo’n lintje aan vrij. Die worden dan ook vrij snel “overgenomen” door meestal kinderen die nog geen ligzetel hadden.

Ligzetels Aqualand Maspalomas
Ligstoelen huren
Wat te doen op Gran Canaria
Racer Twin Turbulance
Golfslagbad Aqualand Maspalomas
Golfslagbad Aqualand

8. Lago Taurito Aquapark

Dit veel kleinere waterpark ligt in Taurito, een leuke badplaats met een mooi goudkleurig zandstrand. We zijn ernaartoe gegaan op de voorlaatste dag van onze vakantie. Er zijn minder glijbanen, maar de toegangsprijs is vrij laag en de ligstoelen zijn er gratis. Voor volwassen is de toegansprijs 15€ en voor kinderen tussen de 3 t.e.m. 12 jaar 5€. Je kan ook online de tickets kopen, maar hier moet je het ticket uitgeprint bij je hebben.

 

Lago Taurito Water Park

9. Huur een SUP of ga windsurfen

Op verschillende plaatsen kan je SUP (Stand Up Padlde) planken huren. Je kan er ook voor kiezen om lessen te volgen. Jessica en mijn dochter wilden graag windsurflessen volgen, maar de wind zat echt niet mee. Ofwel was er te weinig wind ofwel was er te veel wind. Vier dagen hebben we geprobeerd om af te spreken met de lesgever, maar de communicatie was niet echt van dat. Eerst stonden we aan de verkeerde windsufschool Playa Inglés. Daar moest je zijn om te leren surfen en niet om te leren WINDsurfen, groot verschil volgens de uitbaters.

SUP Gran Canaria

10. Enkele suggesties om je verblijf op Gran Canaria nog leuker te maken

Er zijn nog veel andere leuke dingen om te doen op Gran Canaria, die wij nog niet hebben gedaan. Hieronder enkele voorbeelden:

Playa de Tufia

Kaart: 10 leuke dingen om te doen op Gran Canaria

Op deze kaart vind je alle 10 activiteiten dat je kan doen op Gran Canaria. Ook de andere dingen om te doen heb ik bijgevoegd op de kaart.

Ons appartement met zeezicht op Gran Canaria

Het appartement heeft een prachtig uitzicht en lag vlak aan zee aan het rustige strand Playa del Aguila. Het behoort tot het appartementencomplex Altamar aan Bahia Feliz.

Appartement met zeezicht

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Geef een reactie