Je bekijkt nu Forelvissen op Madeira

Forelvissen op Madeira

Forelvissen
4/5

Madeira is een prachtig groen eiland, waar ontelbare riviertjes in de bergen ontspringen en je kan forelvissen. Vanachter elke rots of berg en tussen valleien zie je op Madeira water stromen. Overal zijn kleine en grote watervallen. De riviertjes worden door de meer dan 2000 km aan levada’s afgeleid naar lagergelegen weilanden en dorpjes. Levada’s zijn irrigatiekanalen van ongeveer 1 meter breed, die dienen om droge akkers en gronden in het zuiden te bevoorraden met water. Elke jaar worden er forellen in deze rivieren en levada’s uitgezet.

Forelvissen in rivieren

Maar niet in elke rivier zal je aan forellenvissen kunnen doen, omdat sommige levada’s en rivieren in de zomer gewoonweg te droog komen te staan. Na lang zoeken hebben we toch enkele goede plekjes gevonden. We hebben op veel plaatsen geprobeerd om forel te vangen met wisselend succes. Op het einde van de wandeling “25 Fontes” en niet ver van de parking, hebben we bijvoorbeeld drie (kleine) forellen gevangen. Je hebt op Madeira voor zowel het forelvissen in zoet water, als voor het kantvissen in zout water, een visvergunning nodig! Zie verder.

Forelvissen Madeira - Forel in eenLevada
Forelvissen

Forelvissen in de Levada's

De meeste regenboogforellen vingen we in kleine riviertjes en tijdens een wandeling langs een levada boven Porto Moniz. De wandeling noemt “Levada do Ribeira do Janela” en is een ideale combinatie wandeling om aan forelvissen te doen en om tegelijkertijd ook een stukje te wandelen. Je steekt gewoon een telescoop vishengel, een kleine tang om de forel goed te kunnen onthaken, enkele kunstvliegjes in je rugzak en je gaat op pad. De kunstvliegen waren vliegen van Shakespeare uit de Sigma Fly selection : Droge vliegen, stilstaand water.

Forelvissen

Wandelen & forelvissen

We hebben deze plek vrij laat op onze vakantie ontdekt en ik ben er zeker van dat er nog veel andere plaatsen zijn, waar je veel forel kan kan vangen, maar deze was voor ons de beste plek. Er zijn parkeerplaatsen rond het café “Levada de Janela”. Spijtig genoeg is vissen in levada’s verboden in Madeira, maar dat wisten we toen niet (zie verder). Zoals ik hierboven al schreef, als je graag wandelt, neem dan gewoon een reishengel mee op je wandeling en misschien kom je wel een vijver of riviertje tegen, waar het wel toegelaten is om te vissen. Een andere mogelijkheid is om een plaatselijke gids in te huren die je de goede visplekjes toont. Het voordeel daarvan is dat de vis vergunning voor u ook geregeld wordt.

Als je de ganse wandeling wilt maken, moet je vroeg genoeg starten, want de totale wandel afstand is 23 km. Wij zijn langs een vallei gewandeld en op het einde door een lange smalle tunnel. In de tunnel is het erg donker, neem dus zeker een zaklantaarn mee of op zijn minst een telefoon met ledlamp. Er stond toen veel water en modder in de tunnel. Op het uiteinde van de tunnel zie je een huisje met mos erop (afdak) waar een hoge waterval op valt. Daar zijn we teruggekeerd. De afstand dat we aflegden was in totaal ongeveer 10 km, maar deden er lang over. Dat kwam natuurlijk door het forelvissen. Maar zelfs zonder te vissen onderweg is de wandeling de moeite waard!

Levada da Ribeira da Janela

We hebben in het begin van de wandeling veel tijd gespendeerd aan het vissen, omdat er aan het begin van de wandeling, daar waar het water onder de weg stroomt, vrij rap een forel aan de lijn hing en mijn zoon niet meer wilde stoppen. De wandeling zijn we begonnen om 2.50 p.m. en waren pas terug aan de auto om 7.15 p.m. Op ongeveer 2 km stappen langs deze levada, kom je aan een 2de sluisje, waar de levada duidelijk breder is (ongeveer 1,5 meter breed). Op deze plek zijn we lang gebleven en heeft mijn zoon veel forellen gevangen. Aan de visplek bevindt er zich een schuilhuisje dat we op de laatste dag goed konden gebruiken. Zie filmpje 😉

Forelvissen Levada da Janela
Forelvissen Levada da Janela
Forelvissen Levada da Janela

Vergunning Forelvissen

De vergunning kan verkregen worden via een website, aan een betaalautomaat met een Portugese debet kaart of kan je afhalen bij het ministerie van visvangst in Funchal. Wij kozen voor het laatste, omdat het niet duidelijk was hoe ik de zoetwatervergunning voor forel via internet kon correct kon aanschaffen. Het enige wat je nodig hebt, is een paspoort en 4 euro om 1 maand op forel te mogen vissen en het adres van het ministerie natuurlijk. Er zijn wel een aantal regels dat je moet volgen om op forel te vissen en die staan op de mail die ik kreeg bij de vergunningsaanvraag voor op zee.

Forelvissen Madeira

Deze info kreeg ik van de toeristische dienst van Madeira:

“Wat de zoetwatervisserij betreft, kent het Instituut voor bos- en natuurbeheer (IFCN – Instituto das Florestas e Conservação da Natureza IP RAM) vergunningen voor de visserij toe op openbare zoetwaterlocaties, zolang het geen voorbehouden of toegekende gebieden zijn. Er zijn tijdelijke vergunningen voor toeristen (Licença Temporária para Turistas) waarmee je maximaal een maand kunt vissen. Vissen is het hele jaar door toegestaan.”

Waar kan je een visvergunning forelvissen aanschaffen?

De licenties kunnen online worden verkregen, maar aangezien het vereist is dat je een online account moet aanmaken, stelde IFCN voor dat ik de licentie op Madeira op één van de hieronder genoemde kantoren aanschafte.

Head office: Zie foto’s onderaan

Address: Quinta Vila Passos – Rua Alferes Veiga Pestana 15

9054 – 505 Funchal – Madeira Portugal

Tel.: (351) 291 740 060 /40

E-mail: [email protected]  

Rua de São Bento, 49

9350 Ribeira Brava

Tel.: (+351) 291 952 135

Sítio do Ribeiro Frio

Tel.: (+351) 291 575 434

De onderstaande foto’s heb ik genomen aan het kantoor ” Instituto das Florestas e Conservaçáo da Natureza” in Funchal, waar ik de zoetwatervergunning ben gaan afhalen. Het bureau bevindt zich in het witte gebouw met rode dak. Je moest cash betalen.

Forelvissen vergunning Madeira
Forelvissen vergunning Madeira
Forelvissen vergunning Madeira

Reglementering Forelvissen op Madeira:

Het is verboden forellen te bewaren, te vervoeren of te consumeren met afmetingen die kleiner zijn dan 18 cm. Vissen die kleiner zijn, moeten in het water teruggezet worden.

Bij het vissen op forel is slechts één hengel en één haak toegestaan. Natuurlijk aas is verboden, maar vissen vanaf land of het doorlopen van de rivier is niet verboden. Forelvissen in schuilplaatsen, kwekerijen of doorgangen voor forel is ook verboden.

Forelvissen vergunning Madeira

Het is verboden te vissen op forel in de levada's

Ik kreeg deze week een reactie dat het eigenlijk verboden is bij wet om te vissen in levada’s. Ik heb dit onmiddellijk gecheckt bij het ministerie van visvangst in Madeira en ze bevestigden dat het inderdaad ook verboden is om in levada’s te vissen! De reactie van het ministerie van visvangst : “It is also forbidden to fish in aquatic areas such as shelters, reproduction nurseries, aqueducts or passages for fish, as well as along the levadas.” Dat laaste deel (as well as along the levadas) stond dus niet in de reglementering bij mijn eerste aanvraag. Levadas worden dus aanzien als doorgangen voor forel.

Op welke plaats is het verboden om op forel te vissen?

In Ribeiro Frio, vanaf de oorsprong van de rivier tot de brug naast de aquacultuurpost;

In de rivier de São Jorge, vanaf de oorsprong van de rivier in Ribeira Grande tot aan de kruising met Ribeiro Bonito, haar welgestelden in de linkermarge, inclusief Ribeiro Bonito zelf.

Stroomopwaarts van de Ribeira Grande en de Ribeira da Vargem in de rivier van Sáo Vicente , inclusief zijn zijrivieren.

Ribeira da Janela, in de takken van de oorsprong van de Ribeiro do Alecrim en Ribeiro do Lajeado, die stroomopwaarts liggen van de levada die het reservoir van de waterkrachtcentrale van Calheta (Chão do Paúl) voedt.

Informatie verkregen door de toeristische dienst van Madeira

Forelvissen

Parque Ribeira Primeira

Er is een mogelijkheid om aan forelvissen te doen in een privépark en je de mogelijkheid hebt om de zelf gevangen forel te laten klaarmaken boven een traditioneel vuur en ter plaatse op te eten. Het park noemt  “Parque Ribeira Primeira”. We zijn er langs gewandeld, maar het was die dag juist gesloten.

Adres: Caminho da Levada da Serra do Faial, Lombo das Raízes

Santo António da Serra, Santa Cruz

Tel.: (+351) 925 421 923

Via onderstaand website adres kom je op de FB pagina van het bedrijf.

http://parqueribeiraprimeira.com/

[email protected]

Zeevissen langs de kant

Er zijn veel aanbieders om op zee te gaan vissen. Zelf ben ik geen fan van big game vissen in open zee. Vanop een rots of vanaf de kant vissen, vindt mijn zoon altijd leuk, maar hebben er niet zoveel gevangen op Madeira. De zee was te woelig om goed van de kant te kunnen vissen. In de haven van Ribeira Brava hebben we wel eens een dag vanaf de kant gevist en daar heeft hij er een 10-tal kleine vissen gevangen. Ik moet eerlijk toegeven dat het meestal op de middag was dat we er hebben gevist. Misschien dat het ’s morgens of ’s avonds wel een heel ander verhaal zou zijn geweest.

Vergunning voor het vissen op zoutwater

Om op zee te vissen heb je in Madeira zelfs vanaf de kant, sinds nog niet heel lang, ook een visvergunning nodig. We zijn op Madeira niet gecontroleerd, maar ik ben graag in orde mocht dit toch gebeuren.

Visvergunning

De vergunning is absoluut niet duur en eigenlijk vrij gemakkelijk te krijgen. Je vult het formulier in en betaalt het bedrag op de hun (Portugese) rekening. Een paar dagen later krijg je een bevestiging van de betaling en dat is dan ook het bewijs dat je een geldige visvergunning hebt aangeschaft. Die hou je bij op papier of op je telefoon.

Gegevens zoutwater visvergunning Madeira

De toeristische dienst stuurde mij een in te vullen formulier, dat ik vervolgens ingevuld moest doorsturen naar de regionale visserijcommissie om deze visvergunning te kunnen krijgen. Er is een 30-daagse visvergunning voor de kust en een vergunning voor 12 maanden. Ik nam natuurlijk de 30-daagse zoutwatervergunning. Je kan het formulier bij de toeristische dienst aanvragen op volgend emailadres: [email protected]

Het formulier (excel) dat moest worden ingevuld heb ik naar het volgende e-mailadres gestuurd:

[email protected]

Je hebt een paspoortnummer, adres en email adres nodig om het formulier te kunnen invullen.

Je moet een bewijs van betaling van de licentie bijvoegen. De prijs is € 4 per persoon en is 30 dagen geldig. De betaling kan worden gedaan via overschrijving op volgende bankrekening: IBAN – PT50 078101120000000825056. Check toch maar voor de zekerheid de tarieven en het rekeningnummer via de toeristische dienst van Madeira ([email protected]) alvorens een overschrijving te maken. Ik heb alleen maar lof voor deze dienst. Het is de eerste keer dat ik zo’n snel en uitgebreid antwoord (via email) kreeg op al mijn vragen!

Kinderen onder de 16 jaar moeten geen visvergunning aanschaffen, indien ze vergezeld zijn van een volwassene dat wel in het bezit is van een visvergunning.

Bloemeneiland Madeira

Wil je ook graag eens op vakantie naar Madeira, lees dan zeker op mijn blog “Bloemeneiland Madeira” en het deel “Top 10 bezienswaardigheden van Madeira en wat te doen“. Of het nu is om te vissen, om te gaan wandelen of gewoon voor de prachtige natuur, je vindt er alle nodige informatie voor een leuke vakantie op één van de mooiste eilanden ter wereld!

 • Top 10 Bezienswaardigheden op Madeira
 • Mallorca – Veelzijdig vakantie eiland
 • Gozo – Ongerepte parel van Malta

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. I was thinking of trying fishing when in Madeira but unfortunately my time was limited and I never managed to do it. Now I see how much I’ve missed.

  1. Wim

   Hi Kostadin Nikolov,

   No worries, maybe next time !

 2. Paulo

  Hi Wim, fishing in the “Levadas” is forbiten by law. “Trout fishing in shelters, farms, or trout passages is also prohibited.” the “Levadas” are considered trout passages. best regards

  1. Wim

   Hi Paulo, when we were in Madeira, I did not know that fishing was not allowed in the levadas. I checked and immediately adjusted it in the blog post. Thanks for letting us know! Regards

 3. Tim Taylor

  Love the Trout fishing in Madeira .Went to buy a licence today. The INCF office for licences has moved to
  R. João de Deus 12e, 9050-027 Funchal, Portugal
  could you point me (google pins) to places with river access

  1. Wim

   Hi Tim, sorry for the late reply. As you will have experienced by now, it is difficult to predict whether there is enough water in a river for fishing. Several times we came to a river in which there was actually too little water and it was sometimes disappointing. I can only recommend that you put a travel rod in your backpack and look for a nice place with enough water at that time of the year. Perhaps even better is to use a guide. They know where all the good spots are and you don’t lose time searching. A company with good reviews that organizes fishing tours is Madtrout: https://madeiratroutfishing.com/

 4. Kevin

  2024 Came here in February hoping to do some trout fishing. I have to encourage anyone who loves fly fishing for trout to bring a travel rod and some small flies. Most rivers and streams have trout. Lots of trout. Even the smallest ones. If you like to explore there are many boulder strewn Ribeiras in almost every gorge. The trick is getting down into them as it can be extremely steep. Some Levadas cross them. At 25 Fontes on P6 I saw a picture of a bridge that crosses a nice stream. I have not been there yet but hope to in a couple days. Finding them is difficult and few if any local folks know anything about trout fishing. Madtrout guides are probably a good choice particularly if your time here is short, as they know all the good spots. I have fished one stream twice for about 3hrs each time and every hole produced trout. Most are small 5″ to 6″ but I caught some 12″. each time I caught around 15 fish. Funchal Eco Park has good access to a small boulder strewn stream, but there are dozens of mountain streams. Happy fishing

Geef een reactie