Je bekijkt nu Fort La Latte bezoeken aan de Côte d’Armor

Fort La Latte bezoeken aan de Côte d’Armor

Fort La Latte bezoeken

Je komt het kasteel Fort La Latte binnen via twee valbruggen op 60 meter boven de zee. In 1793 werd er een kanonsbal oven gebouwd, waarvan er nog een exemplaar te zien is op de wandeling bij Cap d’Erquy en Lacs Bleus. De oven werd gebruikt om de kanon ballen te verhitten alvorens ze op de schepen af te vuren. Het kasteel bestaat uit twee ringmuren. Nadat je over de eerste ophaalbrug bent, kom je op de eerste binnenplaats. Vanaf daar kan je over de volgende ophaalbrug naar de belangrijkste tweede binnenplaats.

Fort La Latte
Fort La Latte: Uitzicht vanop de donjon
Stormram Fort La Latte

Hier vind je het wachthuis, het huis van de commandant, de kapel, de oven en de uitkijktoren met donjon. Helemaal boven op de uitkijktoren heb je een spectaculair uitzicht op de Côte d’Émeraude. Zelf ben ik helemaal tot boven gegaan (zie eerste foto). Bij het binnengaan van de toren en donjon hangt een bord met de vraag om kinderen aan de hand te houden. Vooral de laatste trap naar het uitkijkplatform vond ik gevaarlijk. In 1892 werd het fort privé-eigendom en in 1925 een historische bezienswaardigheid, waarbij het fort werd opengesteld voor het grote publiek. De waterput (zie 2de foto onderaan) werd gebouwd in de 14de eeuw. Omdat het fort zich op een rots boven de zee bevindt, kon onmogelijk grondwater worden opgeschept. Daarom werd het regenwater van de daken afgeleid naar de regenput.

Donjon Fort La Latte

La Roche Goyon

Fort La Latte werd gebouwd met de hulp van de Bretonse Goyon-Matignon familie in de 14de eeuw (afgewerkt in 1379) en na een plundering en brandstichting werd het in de 17de eeuw heropgebouwd. Daardoor wordt het ook wel eens La Roche Goyon (Goyon’s Rock) genoemd. Later werd het nog eens gerestaureerd in de 20ste eeuw.

De uitkijktoren 🏹

De toren uit de 15de eeuw heeft drie verdiepingen en wordt ook de boogschutterstoren genoemd (The Archer’s Tower). Het heeft zijn naam te danken aan één van de verdiepingen van waaruit verschrikkelijk lange pijlen werden afgeschoten met grote kruisbogen. Ik mag er niet aan denken als je door zo’n pijl werd geraakt. De kelder of onderste verdieping diende als foerage ruimte om voedsel in te bewaren, de tweede werd gebruikt als schuttersverdieping en de derde met het goudkleurige dak als uitkijktoren. Het gebogen dak werd op het einde van de 17de eeuw gerestaureerd.

The Archer's Tower Fort La Latte

Parkeren

Je kan vlakbij het Fort gratis parkeren, maar dat kan ook bij Cap Fréhel. Vanaf Cap Fréhel kan je Fort La Latte bezoeken door de mooie kustwandeling naar Fort La Latte te maken. Op ongeveer één uur wandelen vanaf Cap Fréhel kom je dan bij het kasteel. Omdat ik op de wandelingen graag foto’s neem en filmpjes maak, deden we er tijdens de heenweg een half uur langer over dan normaal. De tijd om terug naar de auto duurde één uur.

Parking Fort : 26 La Latte, 22240 Plévenon, Frankrijk

Openingsuren & Toegangsprijzen

De toegang tot het prachtig gelegen middeleeuws fort kost 5,5 euro per persoon (3,5 euro tot 12 jaar), maar is het zeker waard. Extra info

April-mei-juni-september: 10.30-18.00

Juli-augustus: 10.30-19.00

Oktober-15 november: 14.00-18.00

Fort La Latte als filmdecor

Het kasteel werd gebruikt als filmdecor in de film “The Vikings” uit 1958 van Richard Fleischer met in de hoofdrol de onlangs overleden acteur Kirk Douglas (09/12/1916-05/02/2020) en Tony Curtis (+ 2010). Het is wel een beetje vreemd dat het Fort (13de-14de eeuw) werd gebruikt als locatie voor een Viking film, omdat het kasteel in de tijd van de Vikingen (789-1066) nog niet was gebouwd. 🤦‍♂️

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Geef een reactie