Je bekijkt nu Gentse specialiteiten & lekkernijen

Gentse specialiteiten & lekkernijen

1. Cuberdons of neuzekes:

Eén van de bekendste Gentse specialiteiten en traditioneel product is de cuberdon of in Gent gekend als “een neuzeke”. Ze zien eruit als paarse neuzen of kegeltjes. Tegenwoordig heb je ze in allerlei kleuren, maar een echt neuske is paars. Onder de hardere buitenkant zit vanbinnen een geleiachtige stroop met meestal een viool- of frambozensmaak, maar je vindt ze in verschillende smaken. In het centrum van Gent, aan het begin van de Lange Munt aan bakkerij Himschoot , kan je ze kopen bij twee neuzenverkopers die op zijn zachts gezegd harde concurrenten zijn van elkaar. Op diezelfde groentenmarkt kan je ze nu ook schuin tegenover het Galgenhuisje bij BAM vinden, de Belgische Ambachelijke Markt. Ook verkrijgbaar bij Confiserie Temmerman op de Kraanlei nummer 79 (Zelfde straat – Huis van Alijn). Ze verkopen er allerlei ouderwetse snoep van vroeger, waaronder ook muiletrekkers (rood rond zuur snoepje).

Openingsuren Temmerman: Alle dagen open van 11u00 tot 18u00. Gesloten op zondag, maandag en dinsdag

Temmerman Gent - Gentse Spacialiteiten
Gentse specialiteiten

2. Chocolade en pralines:

Gent is bekend over de hele wereld voor zijn excellente chocolade en pralines die er gemaakt worden. Er zijn zeker 10 winkels in Gent waar je kwaliteitsvolle chocolade kunt kopen om terug mee te nemen voor vrienden of familie. Er worden pralines gemaakt met smaken die je nog nooit eerder proefde. Hier enkele adressen in het centrum van Gent waar je een paar doosjes kan kopen waarmee je bij familie en vrienden zeker zult scoren! Ga over de naam voor meer info.

Gentse specialiteiten - Van Hoorebeke Gent

Chocolaterie

Luc Van Hoorebeke

Sint-Baafsplein 15

Alle dagen open van 10u00 tot 18u00. Klassieke chocolaterie. Vanaf de etalage kan je soms het maken van de pralines en chocolade meevolgen.

Chocolaterie

Yuzu by Nicolas Vanaise & C.

Walpoortstraat 11a

Alle dagen open van 10u00 tot 18u00 behalve zondag en maandag

Speciale smaakcreaties.

Chocolaterie

Joost Arijs

Vlaanderenstraat 24

Alle dagen open van 9u00 tot 18u30 behalve op zondag

Alles draait hier om de puurheid van de smaken.

3. Kroakemandel “De kaviaar voor het volk”

Als kind heb ik ze nog weten te verkopen. Ze werden in een puntzak op straat verkocht en soms kreeg je er op café bij een pintje. Vooral tijdens de Gentse feesten werden de Kroakemandels vlot verkocht, maar nu zijn ze moeilijker te vinden. Kroakemandels zijn eigenlijk gewoon gezouten en gefrituurde erwten. Nu is de typische Gentse specialiteit vooral nog te krijgen tijdens de Gentse feesten. Je kan ze voorlopig nog voorgeschoteld krijgen in café De Folklore in de Lange Steenstraat te Gent.

4. Gestreken mastellen

Nog verkrijgbaar in café “De nieuwe onvrije schipper” en op de Patershol feesten. De aperitiefbar heeft een verwarmd terras met zicht op de Graslei. Locatie: Gildehuis van de onvrije schippers aan de Korenlei. Een Gestreken Mastel is één van de bekenste Gentse specialiteiten. Het is een sandwichachtig broodje met kaneelsmaak met gekarameliseerde bruine suiker. Zie puntje 2. Patershol – Wat te doen in Gent.

5. Gentse kletskoppen

De Gentse Kletskop is een dun knapperig koekje voornamelijk van boter en suiker gemaakt. Te koop in de Gentse Vleeshuis – Groentenmarkt 7

Kroakemandels
Mastellen
Kletskoppen

6. Mosterd van Tierenteyn-Verlent

Ambachtelijk vervaardigde Gentse mosterd sinds 1790 van Tierenteyn-Verlent.

De mosterd wordt in de winkel vanuit de kelder, waar de mosterd wordt gemaakt, overgepompt in een houten ton. In de winkel wordt de mosterd dan in de bekende handgedraaide stenen potjes geschept. Je kan de winkel van Tierenteyn vinden aan de Groentenmarkt 3 (Lange Munt) en is ook bekend van zijn pickels en azijn.

Mosterd van Tierenteyn - Specialiteiten uit Gent

7. Gentse sneeuwballen

Deze Gentse specialiteit is enkel verkrijgbaar van september tot maart en wordt gemaakt door Tanguy Serraes, die het bedrijfje Confiserie Larmuseau heeft overgenomen. Gentse sneeuwballen zijn gemaakt met opgeklopte margarine, zien wit door het bloemsuiker en hebben daaronder een laagje chocolade. Ze smelten als sneeuw voor de zon. Er zijn nu al 8 verschillende soorten op de markt. Het is mogelijk om een bedrijfsbezoek te brengen aan de productieafdeling van Confiserie Larmuseau in het Nederlands, Frans en in het Engels. Sneeuwballen zijn te koop bij Jack’s House op de Graslei en op de Groentenmarkt.

8. Gentse mokken

Gentse mokken zijn koekjes met een sterke anijssmaak en gemaakt van bloem en stroop. De naam “mokken” zou komen van het Genste woord mokke, dat jong meisje betekend. Te koop bij confiserie Temmerman – Kraanlei 79

9. Gentse waterzooi

Nog een lekkere typisch Gentse specialiteit is Gentse waterzooi. Het wordt gemaakt van groenten, room, aardappelen met meestal kip of vis. Het wordt al jaar en dag opgediend als een soort soep met brood. Waarschijnlijk werd er tijdens de middeleeuwen zoetwatervis gebruikt dat toen overvloedig in de Gentse rivieren te vinden was. Het was het lievelingsgerecht van Keizer Karel V. Door vervuiling van het rivierwater wordt nu vooral kip gebruikt.

10. Talamini-Ijs

Talamini-ijs is een ambachtelijke specialiteit sinds 1959 en vooral bekend bij de oudere Gentenaars. Het ijs is verkrijgbaar bij Jack’s House op de hoek van de Graslei en de Hooiaart. Je kan er tevens lekkere ambachtelijke Belgische wafels en Sneeuwballen eten.

Bierland België!

Als je naar Gent komt, dan moet je gewoon één of meerder biertjes proeven. België heeft meer dan 1500 soorten bier, maar de meest bekende in Gent is de Gentse Gruut en wordt gebrouwen met kruiden. En hoe noemt dat kruid? Awel Gruut! Je kan de Gentse stadsbrouwerij bezoeken of er gewoon een Gruut gaan drinken. Je kan kiezen tussen een blonde, bruine, amberkleurige of witte Gruut. Een rondleiding in de brouwerij moet je reserveren en kost ten minste 11 euro (3 bieren proeven inbegrepen) of 16 euro met extra Gentse specialiteitshapjes.

Gentse specialiteiten: Gruut

Tip: Je kan een bezoek aan de Gentse bierbrouwerij combineren met een gegidste boottocht op de Leie. Reserveren kan hier of op +32 (0)9-269 02 69

Openingsuren: Maandag tot zaterdag van 11u00 tot 18u00 (vrijdag en zaterdag tot 23u00), zondag pas open om 14u00 tot 19u00

Waar: Rembert Dodoensdreef – 9000 Gent

Brouwbar

Je kan ook altijd naar de artisanale bierbrouwerij Brouwbar in het Patershol. In de Brouwbar kan je verschillende bieren proeven die er ter plaatse worden gebrouwen.

Je vindt de brouwerij in het Oudburg 70/72A

Openingsuren: Donderdag en vrijdag van 16u00 tot 23u00, zaterdag van 15u00 tot 23u00, zondag van 15u00 tot 20u00, maandag-dinsdag-woensdag gesloten.

Bierproeverij met gids door de binnenstad

Gent heeft in totaal ongeveer 500 cafés, maar geen schrik, op deze wandeling breng je maar een bezoek aan een 5-tal. Je maakt een 3 uur durende stadswandeling met gids en komt alles te weten over de biergeschiedenis van Gent. Onderweg proef je vijf verschillende biersoorten, waarvan 2 exclusief op deze rondwandeling te proeven zijn. Zelf heb ik deze rondleiding door Gent nog niet gedaan, maar vind het wel een leuk idee. Het is een keer iets anders dan gewoon op café gaan!

Gentse specialiteiten - Stadhuis Gent
Stadhuis Gent

Prijs: 39 euro per persoon. Je kan op de pagina van Beerwalk de data nakijken en reserveren.

Vertrek is aan het Stadhuis van Gent (Sint-Jorishof) op de hoek van de Botermarkt/Hoogpoort.

Beste biercafés van Gent

Wil je gewoon zelf gaan proeven op café zonder rondleiding of bezoek aan een brouwerij dan zijn deze cafés de moeite waard om eens binnen te springen!

165 bieren op de kaart

Adres: Groentemarkt 9. Alle dagen open van 11u00 tot 1u00

Dit café heeft het grootste aantal verschillende bieren in Gent (500). Opgelet! Indien je een Max besteld dat wordt geschonken in een laarsvormig glas zie dan dat je verse kousen aanhebt. Je moet namelijk je schoen afgeven die dan in een mand omhoog wordt gehesen. Je krijgt je schoen terug als je het mooie glas teruggeeft aan de patron 😉

Adres: De Dulle Griet Vrijdagmarkt 50. Alle dagen open van 12u00 tot 1u00 (zondag tot 19u30)

Het kleinste café van Gent en non stop open sinds 1776

Adres: Groentenmarkt 5. Alle dagen open van 10u00 tot 1u00

Weetje: De naam “Galgenhuis” komt van de plaats waar veroordeelden moesten wachten op de uitvoering van hun straf.

Bruin biercafé aan het Sint Jacobs 17

Voor een goede trappist of ander speciaal bier

Openingsuren van 16u00 tot 2u00 (vrijdag en zaterdag tot 3u00)

Specialiteiten & Lekkernijen uit Gent - Waterhuis aan de bierkant
Waterhuis aan de bierkant
De Dulle Griet
Het Galgenhuisje - Gentse specialiteiten
Het Galgenhuisje
De Trollenkelder

Wat te doen in Gent

Via de link “Wat te doen in Gent”  vind je de belangrijkste bezienswaardigheden en activiteiten in de Gentse binnenstad en hoe je best naar Gent komt. Niet alleen een top 10 van de belangrijkste locaties van Gent, maar onder andere ook wat je er ‘s avonds kan doen en welke museums de moeite zijn om te bezoeken staan vermeld.

Wat te doen in Gent
Graslei

Specialiteiten Gent Kaart

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Geef een reactie