Gozo

Gozo, ongerepte parel, ligt 5km ten noordwesten van Malta. Het maakt deel uit van de eilandengroep Malta. Het is een piepklein eiland van 67 km².

De hoofdstad is Victoria (Rabat). Er wonen ongeveer 31.000 mensen. Door een inwoner werd mij verteld dat de jeugd er vertrekt, meestal naar Malta, maar ook naar andere Europese landen waar er makkelijker werk te vinden is. Omgekeerd komen veel buitenlanders naar Malta en Gozo, om er te wonen en te genieten van het klimaat. Daardoor worden er delen van de scholen gesloten, meestal een jongens- of meisjesafdeling en gaan de kinderen nu gemengd naar school. Er wordt door de vele buitenlanders ondertussen onderwezen in 2 talen, waaronder het Engels.

Ondanks dat het eiland zo klein is, hebben we ons geen moment verveeld op Gozo. Het eiland heeft veel leuke strandjes waaronder San Blas Beach, Dahlet Qorrot en Xlendi Beach, is groener en minder toeristisch dan Malta. De beste stranden van Gozo vind je hier.

Er is veel te zien op de kleine oppervlakte. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Gozo was “Azure Window”. De binnnenzee naast het ingestorte Azure Window kan wel nog bezocht worden. Je kan er zwemmen en door een grot varen naar open zee. Je hebt er ook de Baseliek van Ta’Pinu, een bedevaartsoord gebouwd begin 16de eeuw. Ook de hoofdstad Victoria met haar Cittadella is de moeite waard. Dit “fort” is gebouwd in 1500 en werd naargelang de voorkeur van de heersers op moment van bezetting, aangepast aan hun noden. De Citadel staat op de lijst van Unesco en is een bezoek meer dan waard. Het werd gebouwd om de bevolking te beschermen tegen piraten.

Gozo is ook een wandelparadijs. Je komt er door gebruik te maken van de veerdienst, die dagelijks vele keren tussen Malta en Gozo over en weer vaart. Wij huurden een auto op de luchthaven van Malta, reden (links) naar de veerdienst, die vertrekt in Mgar, en vaarden langs het derde en kleinste eiland Comino, naar Cirkewwa. De vaartocht is trouwens leuk om te doen. Je kan op de boot iets drinken of op het dek genieten van de zeelucht in het zonnetje.

Klimaat

Gozo heeft een fantastisch aangenaam mediterraan zeeklimaat. Enkel in de zomer kan het misschien iets te warm worden. Er waait op Gozo een woestijnwind, de sirocco, waardoor het voelt alsof alles nog eens extra wordt verhit. De koelste gemiddelde dagtemperatuur bedraagt 15°C en de warmste in juli/augustus bedraagt 31°C. Wij waren er in augustus, maar vonden het goed te verdragen. Enkel voor wandelingen op het midden van de dag was het eigenlijk te warm. Voor het strand, onder een parasol, vonden we het ideaal. Een huisje huren zonder zwembad of zee in de buurt zou ik dan wel afraden. Ideaal is om naar Gozo te gaan is in de maanden mei, juni, september en oktober. Maar ja, als je kinderen hebt die schoolplichtig zijn, heb je niet zo gemakkelijk te kiezen. Dus wandelen en uitstapjes ’s morgens en het strand ’s middags in de zomervakantie is de ideale formule voor Gozo.