Je bekijkt nu Stihl heggenschaar HSA 94T met accu

Stihl heggenschaar HSA 94T met accu

Accu heggenschaar HSA94T

Na jaren gewerkt te hebben met een haagschaar op benzine, ben ik eindelijk overgeschakeld op een Stihl heggenschaar met accu en EC-motor, namelijk de HSA 94T. Ik was het beu om elke keer weer vergast te worden door de uitlaatgassen, maar twijfelde lange tijd om een (toch wel dure) accu heggenschaar aan te kopen. Een bijkomend voordeel van een heggenschaar met accu is dat die veel stiller is. Het werd tijd om de machine op benzine te vervangen door de Stihl HSA 94T.

Stihl heggenschaar
Stihl heggenschaar HSA 94T met AP300 en gordeltas

Professionele kwaliteit van Stihl

De Stihl HSA94T is niet de goedkoopste professionele haagschaar, maar na het lezen van enkele reviews heb ik de HSA 94 T-versie in combinatie met de accu AP300 toch gekocht. Een snelle oplader AL300 en bijpassende heupgordel om de batterij in de plaatsen, worden apart verkocht. De accu wordt door middel van een stevige kabel aangesloten op de heggenschaar.

Je kan uit drie verschillende zaagblad lengtes (50/60/75) kiezen. Zelf koos ik een zaagblad van 60 cm. Dat vind ik persoonlijk ideaal, niet te kort en niet te lang. Om het zaagblad te beschermen komt het toestel met een zwaardbeschermer die je zelf moet monteren. Niet zichtbaar op de foto of in de video omdat ik de beschermer nog niet gemonteerd had. Ik heb deze Stihl heggenschaar gekozen door de gekende betrouwbare en professionele kwaliteit van Stihl. Sinds 2005 heb ik een kettingzaag van Stihl (MS 210C) en die heeft mij nog niet in de steek gelaten.

Aankoop tuingereedschap

Omdat het Corona-virus in maart 2020 België en de rest van de wereld razendsnel veroverde, hebben we onze reis naar Frankrijk moeten annuleren. Het enigste voordeel daarvan was dat ik extra budget had om te spenderen aan tuingereedschap. Zoals de meesten had ik extra vrije tijd en kon ik de heggenschaar eens goed uittesten. Corona heeft de beslissing om deze Stihl-machines aan te schaffen zeker versneld, maar ik heb er nog geen spijt van gehad.

HSA 94T review

HSA94T Getest en goedgekeurd

De HSA 94T versie wordt aangeraden om te trimmen en voor het fijnere werk. Van in het begin was ik onder de indruk van de scherpte van de dubbel geslepen messen, maar ook van de kracht van de EC-motor. Er zijn twee versies van de heggenschaar op de markt. De T en de R versie. De HSA 94 R versie wordt aangeraden voor zwaarder werk. Maar zelfs bij een hoge belasting (dikke takken) had de EC motor en de messen van de HSA 94 T-versie geen enkele moeite om het aantal slagen op hetzelfde toerental te houden. De R-versie heb ik nog niet kunnen testen, maar voor elke soort haag dat ik snoeide, had de HSA 94T geen moeite!

Accu AP300 + snellader

Met de AP300 accu heb je voldoende energie om op snelheid twee (haagbeuk) of drie (Leylandii) het ongeveer twee uur lang vol te houden. Volgens de tabellen van Stihl kan je met de AP300 tot 135 minuten snoeien, maar ik vermoed dat dit dan op stand één zal zijn (bijvoorbeeld Buxus). Kies je een grotere accu zoals de AR 1000 dat op de rug wordt gedragen in een rugzak, dan kan je volgens Stihl zelfs tot 380 min snoeien. Een AP300 batterij was met de AL300 snellader volledig opgeladen op ongeveer 50 minuten.

HSA 94T review Stihl

De heupgordel en accu AP300 (1.8 kg) gebruik ik ook met andere accu-machines van Stihl. De krachtige BGA 100 accu bladblazer en de HLA 85 telescopisch uitschuifbare heggenschaar zijn compatibel met dit type accu.

Positieve punten HSA 94T

Eén van de pluspunten van de HSA 94T is de draaibare handgreep. Het aantal slagen kan via de handgreep ingesteld worden. Er zijn drie verschillende “aantal slagen” die je kan instellen (4400/4700/5000).

In het YouTube filmpje van de HSA94T onderaan kan je aan de led lampjes de verschillende standen duidelijk zien.

Het grootse bijkomend pluspunt is dat ik van de uitlaatgassen en de luide motor vanaf ben! Ook de buren zullen je dankbaar zijn.

Door een accu-snellader AL300 of AL500 te gebruiken, kan je vrij vlug met een volle batterij opnieuw aan de slag. Wie langer dan twee uren wil werken, kan een extra batterij of een zwaardere accu overwegen met rugzak. Soms heeft Stihl promoties en kan je de 2de batterij aan de helft van de prijs aanschaffen.

Lager gewicht van deze Stihl heggenschaar: Accu wordt gedragen in een heuptas of in een waterdichte rugzak (AR1000), waardoor het gewicht van de heggenschaar lichter is.

Negatieve punten HSA 94T

Stihl heggenschaar

Een (klein) nadeel kan zijn dat de kabel van de accu soms een beetje in de weg kan zitten bij het snoeien in zeer smalle doorgangen. De kabel kan dan al eens blijven vasthangen aan een tak.

Het constant indrukken van de beugelschakelaar in de handgreep (zie foto) kan na lange tijd lastig worden. Ik vermoed dat het minder vermoeiend wordt als je dagelijks (professioneel) de haagschaar gebruikt en je spieren gewoon worden aan het induwen van de beugel.

Als de batterij leeg is, dan moet je met de snellader 50 minuten wachten tot die terug opgeladen is.

Conclusie van de Stihl heggenschaar HSA 94T

De HSA94T bevind zich absoluut in het segment “beste professionele accu heggenscharen” die op de markt te vinden zijn. In totaal heb ik meer dan 200 meter haag in en rond mijn tuin en het is letterlijk een verademing om met deze haagschaar te werken.

De vlijmscherpe messen en kracht van de EC-motor zijn fantastisch. Ondertussen heb ik de heggenschaar op verschillende soorten hagen getest en kan ik de HSA 94T alleen maar aanbevelen!

Tip onderhoud: Gebruik na elke snoeibeurt (Taxus, buxus of Leilandii) de harsoplosser van Stihl. Dit wordt gedaan omdat de messen na het opbergen niet zouden samenkleven.

Video Stihl heggenschaar HSA 94T

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Geef een reactie