Kajakken naar Sandfly Island & Shark Valley Tram Tour in de Everglades

Kajakken naar Sandfly Island & Shark Valley Tram Tour in de Everglades

sandfly Island
Ik weet de weg !

Sandfly Island kajaktocht

Die dag planden we 2 activiteiten. Een kajaktocht van Everglades City naar Sandfly Island en een bezoek aan Shark Valley om er een begeleide rondrit met de Shark Valley Tram Tour te maken. Om beide activiteiten te kunnen doen, moesten we vroeger op, maar wilden ons wel op een normaal tempo kunnen klaarmaken. Nadat het lunchpakket was ingepakt, zijn we om 8u30 vertrokken richting Zuidwest Florida voor onze kajaktocht naar het piepkleine Sandfly Island. De autorit vanaf Key Largo duurde 2u15. Ten Thousand Islands heeft één van de beste ecosystemen ter wereld en dat wilden we wel eens zien.

De mix van het zoete water, dat uit de Everglades stroomt, met het zoute water van de Golf van Mexico, trekt veel wilde dieren aan. We hebben er overvliegende vogels, springende vissen, mangrove boomkrabben, schildpadden en zelfs dolfijnen gezien.

Gulf Coast Vistor Center

De kajak trip naar Sandfly Island is geschikt voor beginnende kajakkers. We huurden bij het Gulf Coast Visitor Center in Everglades City 2 dubbele kajaks. Je moet een ID bijhebben (rijbewijs of pasport) en je credit kaart gegevens noteren op een formulier. Vanaf april is de beste tijd om te kajakken ’s morgens van 9u00 tot 13u00 en afhankelijk van eb en vloed. Het was bewolkt en er waaide een lichte wind, waardoor het niet te warm was. Door de lange rit vanuit Key Largo huurden we de kajaks van 10u30 tot 14u30. Zelfs al was het een hittegolf, mij krijgen ze op vakantie niet uit bed om 5u00, ook al moet ik dan (door de sterkere stroming) wat harder peddelen 😊.

Kajaktocht naar Sandfly Island
Chokoloskee Bay

Sandfly Island Loop Trail

De beste (en enigste) manier om het gebied te verkennen is per boot. Kajaks zijn ideaal. Wij deden de Sandfly Island Loop Trail. De route start aan het Gulf Coast Visitor Center en is ongeveer 5 mile lang. Doe zeker waterschoenen aan, want de kajaks moet je zelf het water in- en uitslepen. De navigatie kaart kan je krijgen aan de verhuurbalie.

Eb en vloed

Het is interessant om te weten wanneer het eb en vloed is. De getijdentafels kan je hier checken. De beste tijd om te vertrekken is ongeveer 3 uur na vloed. Dat is bijna niet mogelijk, omdat het daar meestal vloed is om 2u00 ’s morgens en 2u00 ’s middags. Niks voor mij dus. Om 5u ’s middags wil ik wel gaan kajakken, maar dan ben je pas om 21u00 terug en in april is het dan al donker. Je vertrekt dus normaal gezien bij eb en keert terug bij vloed. De oversteek naar de eerste mangroves (met de stroom mee) en Sandfly Island duurt ongeveer één uurtje. Onderweg zagen we pelikanen overvliegen, zagen we visjes springen (mulat) en ospreys nesten op de palen. Ik dacht ook een lamantijn gezien te hebben, maar ging vlug kopje onder.

Sandfly Island

Sandfly Island is door de Calusa-Indianen verhoogd met schelpenheuvels. Het eiland is gemakkelijk te herkennen en ligt op ongeveer 1.5 mile van het Golf Coast Visitor Center. Van ver zie je de aanlegsteiger goed liggen. Normaal staat er een verplaatsbaar toilet op. Later woonde er op Sandfly Island een blank gezin, de familie Bogess, waarvan je de overblijfselen van de nederzetting nog kan zien. Ze hadden er zelfs een tomatenboerderij. De oversteek van de baai was zwaarder, omdat er op de baai die dag meer wind was.

Wandelpad op Sandfly Island

Probeer de oesterbanken te vermijden. Ze lijken op gewone zandbankachtige eilandjes, maar ze zijn enorm scherp. Zeker bij eb en met een opblaasbare kajak is het zeker uitkijken, zodat scherpe oesters je boot niet lek snijden. Voor we aankwamen aan de pier, volgde een zeearend ons traject vanuit een boom. Naast de pier kan je gemakkelijk je kajak aan land slepen en uitstappen. Op het eiland loopt een houten pad van ongeveer 1.5 km slingerend tussen mangroves en Gumbo-Limbo bomen .

Sandflies....

We hadden het ganse eiland voor ons alleen. Joepie ! Euh…het is te zeggen, samen met miljoenen muggen en sandflies!! Normaal kan je er een uurtje rondwandelen en we hoopten er onze lunch te eten, maar na 15 min het eiland verkennen, zijn we teruggekeerd (10 min) naar onze kajaks. Het was echt niet te doen, ze kwamen van alle kanten.

Op de steiger zaten geen muggen en hadden dus ons plekje gevonden om te eten. Op deze plaats hebben we dolfijnen gezien. Wat ze daar deden weet ik niet, maar ze bleven maar rond de aanlegsteiger zwemmen.

Sandfly Island

Navigeren

Vanaf de aanlegsteiger peddel je verder tot aan de tip van Sandfly Island en ga je dan naar links. Het beste om de weg te vinden tussen de mangroves is gebruik maken van een draagbare gps of de gps van je gsm. Wij gebruikten een navigatiekaart en kwamen verschillende keren op een dood spoor. Ik vond dat niet erg, zolang we maar op tijd terug waren. Overal zie je mangroves in verschillende tinten groen. Alles lijkt op elkaar. Gelukkig was Tess mee en kon ze ons de weg tonen (zie eerste foto) 😊.

Beschut tussen de mangroves heb je bijna geen wind. Na nog eens een uur varen, kom je terug aan Chokoloskee Bay. Daar hadden we tegenwind (of was het de stroming) en het was hard peddelen om de brede baai terug over te steken. De ganse tocht duurde ongeveer 4u. Inpakken en op naar het volgende avontuur, Shark Valley in het Everglades National Park!

Tips : Ten Thousand Islands Kajak Tour

Sandfly Island
 • Doe schoenen aan die nat mogen worden
 • Check altijd het weerbericht op onweer (het weer kan snel veranderen)
 • Vraag advies aan de Rangers over het weer en de getijden
 • Bekijk de getijdenkaart
 • Vermijd de scherpe oesterbanken
 • Zonnecrème aandoen en meenemen
 • Zonwerende en muggen werende kledij aantrekken
 • Genoeg water meenemen
 • Waterbestendige zak meenemen of alles in een ton steken
 • Kaarten downloaden op je draagbare gps of gsm
 • Waterdicht fototoestel

Shark Valley Tram Tour

Vanaf Everglades City is het naar Shark Valley 45 miles (72 km) en een klein uurtje rijden. Om binnen te mogen moet je een National Park Entrance Fee (25 $ per auto) betalen. Die is 7 dagen geldig en goed voor toegang tot het Everglades National Park. Wij hadden die pas gekocht toen we gingen Kanoën op Nine Mile Pond en dat bereikbaar was via een andere ingang. Om fietsen te huren waren we te laat, maar een rit met de Shark Valley tram lukte wel. Ik ben snel tickets gaan kopen en we konden de laatste tram van 16u00 (4 PM) nog juist halen.

Shark Valley Tram Tour

Shark valley fietstocht

Ik had eigenlijk graag de tour met de fiets gedaan. De totale afstand van de fietsroute is 15 miles of 24 km en neemt een 2 tal uren in beslag. We houden nogal van plaatsen “af van het begaande pad” en zijn niet zo gek op toeristische treintjes. Achteraf viel het erg goed mee en waren we blij met deze tramrit rit door Shark Valley. Er was een natuurgids mee en af en toe stopte de tram en kregen we van de gids uitleg over de vegetatie en de dieren in het park. Ik vond het best interessant en de Ranger kon het goed uitleggen. De meeste fietsen waren op dat uur al weg van de paden of waren aan het terugkeren (om 5 p.m. moet je met de fiets terug zijn).

Baby alligators

Shark Valley Tram Tour

De gidsen weten de verblijfplaats van elke alligator zijn, zodat we er veel tussen het hoge gras hebben kunnen spotten. De gids vertelde ons dat er bijna geen reeën meer in het park zijn, omdat de Everglades vergeven zijn van de wurgslangen, die de reeën opeten. Ook baby alligators eten ze op. De slangen zijn niet inheems en zijn een echte plaag  geworden. Ze zijn moeilijk te vangen en waarschijnlijk nooit meer weg te krijgen. We hebben op de route 2 alligator nesten kunnen bekijken (met baby alligators) vanop maar 2 meter afstand, weliswaar vanuit de tram want mama-gator lag doodstil op de loer.

Shark Valley Tram Tour

Shark Valley Observatietoren

Uiteindelijk kom je na 8 mile of 12.8 km aan de 45 voet hoge uitkijktoren waar we 15 min stopten en we naar het uitkijkpunt konden stappen. Op weg naar de toren zagen we een kleine slang op een tak, verschillende watervogels, nog 3 baby alligators en zwarte gieren.  Het pad loopt in een wijde boog naar boven en is toegankelijk voor rolstoelgebruikers (alsook de tour zelf). Boven heb je een prachtig panoramisch zicht op de weidse vlakte van de Everglades. Er was geen wind en de temperatuur was echt zalig.

Shark Valley Tram Tour
Shark Valley Tram Tour

Zijn alligators gevaarlijk?

Op de terugweg stopten we nog enkele keren om watervogels, een grote waterschildpad en een enorm grote alligator te bekijken. Op deze foto houdt hij of zij de bek open om lucht uit zijn maag te laten ontsnappen. Toch maar de voetjes binnen houden… Er is ons verteld dat er eigenlijk nog nooit een aanval van een alligator is geweest naar wandelaars of fietsers op het fietspad. De alligators steken de weg over of liggen gewoon op het warme asfalt. Je kan dus niet anders dan er omheen fietsen. Bewaar wel altijd een veilige afstand. Er wordt aangeraden 10 tot 15 voet afstand te houden van wilde dieren.

Eén keer is er een voorval geweest met een kind dat is gebeten door een alligator, maar dat kwam omdat de jongen met een fiets een bocht op het pad miste en in een vijver terechtkwam, boven op een alligator. Wil je het hele verhaal horen, dan moet je de Shark Valley Tram Tour ook eens komen doen…Als we nog eens in Zuid-Florida zijn, dan gaan we zeker de fiets tour eens doen.

Shark Valley Tram Tour - Alligator

Wil je het hele verhaal horen, dan moet je de tram tour in Shark Valley ook eens komen doen…Als we nog eens in Zuid-Florida zijn, dan gaan we zeker de fiets tour eens doen.

Shark Valley Tram Tour - INFO

Shark Valley Tram Tour

Shark Valley Loop Road
Miami, FL 33194

Prijs Tram Tour : volwassenen 25 $, kinderen 12,75 $ en senioren 62 + 19 $

Fietsen huren : 9 $ per fiets (niet te reserveren)

Je kan de tram tour reserveren via email : [email protected]tramtours.com of tel : (305) 221-8455

Kaart Shark Valley Tram Tour & Sandfly Island

 • Kanotrip – Everglades National Park
 • Anhinga Trail – Everglades National Park
 • Road trip naar Key West

Wim

Ik heb de travel blog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen heb ik meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Veel Leesplezier!

Dit bericht heeft 1 commentaar

 1. The trip looks beautiful and exploring places while kayaking is awesome the best option available can’t be more agree, by the way, the crocodile is looking good while screaming, they do ??? Thanks for sharing though 🙂

Geef een reactie