Je bekijkt nu Kajakken op Gran Canaria met vertrek vanuit Arguineguin

Kajakken op Gran Canaria met vertrek vanuit Arguineguin

Zee-kajakken op Gran Canaria: doe eens iets sportief 😉

Dit was het derde jaar dat we op reis gingen naar Gran Canaria en “Kajakken op Gran Canaria” hadden we nog niet gedaan. We waren vastbesloten om er dat jaar een sportieve vakantie van te maken en boekten de groepsactiviteit zeekajakken bij Mojo Picon Adventures. De dag vóór we gingen zee-kajakken kreeg ik van hen een whatsapp berichtje met een bevestiging van onze boeking. We hadden het ochtend-kajakavontuur van 9u30 geboekt en werden die morgen op een strandje in Arguineguin verwacht.

Kajakken op Gran Canaria

Kenninsmaking met onze gids

Toen we om 9u20 aankwamen, lagen er 5 kajaks klaar op het strand, 2 enkele en 3 dubbele. De gids zelf was nog niet te zien, maar kwam stipt om 9u30 het strand opwandelen. Na een snelle en vriendelijke kennismaking met onze gids Miguel, kregen we uitleg over onder andere de basistechnieken. Hij legde alles uit op een leuke manier, de ene keer serieus, de andere keer grappig, maar niet overdreven. De andere 3 deelnemers waren ook vriendelijk en rustig en voelden onmiddellijk dat het een leuke trip ging worden.

Restaurant Bar El Boya

Uitleg over de uitrusting en praktische kajaktips

De meeste uitleg ging dus over de uitrusting, de kajak zelf, hoe je best met je medepassagier synchroon kan peddelen, hoe je de waterdichte zak kan sluiten, over de golven en je reddingsvest. Eén van de tips was dat je als man, het reddingsvest beter niet gebruikt met bloot bovenlijf. Het zou pijn doen aan de tepels, wat op dat moment grappig overkwam natuurlijk. Wij waren al verschillende keren gaan kajakken op bijvoorbeeld de rivier “de Lesse” in België, op de Ardèche in Zuid-Frankrijk en deden een kanotrip in de Everglades in Florida, maar vonden de uitleg en tips van Miguel nog steeds interessant.

Kajakken op Gran Canaria

We kregen zoals bij ons klimavontuur “Via Ferrata op Gran Canaria” in de bergen boven Maspalomas ook hier één fles vers water (per kajak) en een zakje gemengde nootjes mee. Bananen kregen we van Miguel op het strand zelf. Water werd bijgevuld indien dat nodig was. Na de uitleg konden we dan de zee op. Indien we gerief hadden dat we niet wensten mee te nemen in de kajak, dan konden we dat in de camionette leggen. Er waren deelnemers met een taxi gekomen en dan dat is dan wel handig.

Kajakken op Gran Canaria

2 dubbele kajaks 🛶

Wij hadden 2 dubbele kajaks, één deelde ik met mijn zoon, Jessica één met onze dochter. De zee was kalm en er was weinig wind, wat het aangenaam maakte om te peddelen. Je start vlak aan een cementfabriek (de enigste van Gran Canaria), wat het in eerste instantie een beetje een lelijke vertrekplaats maakte, maar je laat de fabriek snel achter je. Vanaf het strandje bij Bar Playa El Boya in Arguineguin (niet de commerciële stranden waar we het jaar hiervoor verbleven) kajak je onmiddellijk de kust af richting Maspalomas en vaar je langs en tussen allerlei rotsen. 

Kajakken op Gran Canaria

Miguel deed zijn best om van iedereen een leuke foto te maken met zijn GoPro. Deze foto’s krijg je dan, na een beetje geduld, doorgestuurd naar het opgegeven email-adres. Zelf heb ik mijn GSM gebruikt om  tijdens het kajakken foto’s te nemen, maar dat is wel niet zonder risico. Toen we aankwamen op het 2de strandje stapte mijn zoon met de kajak schuin tegenover de golven uit en sloegen half om. Gelukkig zat mijn GSM in een beschermend hoesje, want anders lag hij nu ergens op de bodem van de zee.

Eerste stop: Archeologische Guanche vindplaats

Na 35 minuten kajakken maakten we een eerste kleine stop. Ik dacht nog “hopelijk is dit niet het strandje van de beschrijving, want ik ben nog maar juist opgewarmd om te pedellen!”. Nee, dit was gelukkig een eerste stop. Je kan er even iets eten, zwemmen of je kan er naar een archeologische vindplaats van een oude nederzetting gaan kijken. Hier woonden de oorspronkelijke bewoners van Gran Canaria, de Guanchen of Guanchos. Op 1 minuut stappen van het strand, zijn er drie nederzettingen te zien uit kalksteen met aansluitend een collectieve begraafplaats.

Er zijn stenen vloeren in deze “huizen” gevonden, dat bewijst dat er na de verovering van de Canarische eilanden, ook Spanjaarden in de huizen hebben gewoond. Er staat een groot ijzeren hek rond, maar nog steeds de moeite om eens te gaan bekijken.

Guanchen vindplaats Gran Canaria
Archeologische Guanche vindplaats Gran Canaria

Middagpauze op een prachtig gouden zandstrand

Na een 15-tal minuutjes pauze, zijn we verder de kust afgevaren. Dat deel duurt ongeveer een uurtje en we kwamen dan aan op een mooi strand om onze middagpauze te houden. Dit strand heeft een prachtig goudkleurig zandstrand, waar we inderdaad zoals beschreven in de activiteit met een frisbee hebben gespeeld. Er waren duikbrillen met snorkels mee en ben ook even gaan snorkelen. Ik moet bekennen dat er (toen) weinig vissen te zien waren. Langs de rotsen aan de kust waren er meer te zien.

Haaien te zien langs de kust in de zomer

Kajakken Gran Canaria

Miguel zei dat er in de zomer veel haaien te zien zijn langs deze kuststrook die er dan in grote getallen eitjes komen leggen. Ik weet niet meer welke soort haai het was, maar geen paniek, het waren geen witte haaien of hamerhaaien! Ook zie je er soms schildpadden, maar spijtig genoeg geen dolfijnen. Daar is de kust rond Gran Canaria te ondiep voor. Indien je dolfijnen wil spotten, kan je ofwel een dolfijnen boot-excursie boeken of zelf een boot huren. Let op: indien je zelf een boot zou huren, gelden er extra speciale regels. Je mag niet zelf naar de dolfijnen toe varen. Miguel had palletjes mee voor op het strand en toevallig hadden we er zelf ook mee.

Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht, maar we hebben er ons op het strand eigenlijk goed geamuseerd. Het strandje is een nudistenstrand, maar het was geen enkel probleem voor de nudisten dat wij onze zwemkledij aanhielden 😊

In één rechte lijn terug naar Arguinenguin

Na een aangename middagbreak op het strand, zijn we teruggevaren, niet meer langs de rotsen, maar gewoon in 1 rechte lijn naar Arguineguin. We hadden nog steeds geluk met de wind en de golven. Op de middag is de wind meestal sterker en zijn er hogere golven, maar we hadden die dag geluk. Het was vrij kalm op zee zonder veel tegenwind. Op de terugweg was ik “de tip van het bloot bovenlijf en de reddingsvesten” vergeten. Het was redelijk warm en ik vertrok natuurlijk zonder T-shirt aan vanaf het strand. Ik kan u verzekeren dat de tip van Miguel geen grapje was! Die reddingsvesten zijn precies schuurpapier. Na een tijdje peddelen begon het gevoelig te worden, maar tegen dat we terug waren en ’s avonds des te meer. 😉

Voor wie is deze kajaktrip geschikt?

De kajaks zijn redelijk comfortabel met een zacht stoeltje in, wat ik belangrijk vind voor de ondersteuning van de onderrug. De kajaktrip is vooral bedoeld voor mensen die weinig of geen ervaring hebben met kajakken, maar kajakken is altijd leuk, dus ook leuk voor de iets meer ervaren kajakkers onder ons. Het is weer eens iets anders en het is een gezonde sportieve activiteit. Ook belangrijk, je steunt er de lokale economie mee en het opent een ander perspectief van je vakantie op Gran Canaria! Het is niet echt een zware activiteit, maar smeer je wel goed in met een hoge factor zonnecrème, want ook al is het bewolkt, je verbrandt heel snel in een kajak.

Is kajakken op Gran Canaria een leuke activiteit?

Omstreeks 13u30 kwamen we terug aan op het strand van Arguineguin. Nadat alle kajaks op het strand lagen, konden we terug naar ons appartement om te gaan lunchen. We hadden honger gekregen door het ongeveer 8 km peddelen en spelen op het strand. Persoonlijk vond ik het niet goedkoop om met 4 personen 4 uur op zee te gaan peddelen, maar ik kan het iedereen aanraden om deze kajaktrip met Miguel bij Mojo Picon Adventures te boeken. Achteraf hadden we er allemaal een leuk en goed gevoel bij dat we zijn gaan (zee) kajakken op Gran Canaria! Niet twijfelen dus, gewoon boeken!

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Geef een reactie