Je bekijkt nu Kanotrip in de Everglades: 9 Mile Pond Canoe Trail

Kanotrip in de Everglades: 9 Mile Pond Canoe Trail

Nine Mile Pond Canoe Trail 🛶

Eén van de leukste activiteiten in Zuid Florida is een kanotrip in de Everglades en de mysterieuze moerassen verkennen.

Er zijn verschillende kanoroutes in het Park. We kozen voor ” 9 Mile Pond Canoe Trail ” en huurden 2 dubbele kano’s. De totale afstand van de loop is eigenlijk geen 9 mijl maar 5 mijl. Jessica deelde een kano met Eli en ik één met Tess. Kajaks zijn er ook verkrijgbaar. Het was die dag bewolkt maar toch nog heel warm.

Kanotrip in de Everglades

Brommende Alligators

Bij het oversteken van de grote vijver was er een beetje stroming. Dat komt omdat de wind op die plaats harder kan waaien. Eens we de grote vijver waren overgepeddeld en aan paaltje #1 kwamen, werd het windstil. We zijn die dag niemand anders op onze route tegen gekomen. Het enige geluid kwam van onze peddels, het ritselen van het zaaggras tegen onze kano’s en van de vele brommende alligators. Ze maken een soort van grommend geluid. Op die manier verwittigen ze, om niet in de buurt van hun nest te komen. Als je dat respecteert, dan is het niet gevaarlijk. Alligators vallen normaal geen mensen aan.

Je moet eerst de sleutels van de vastgeketende kano’s gaan afhalen in het Visitor Center in Flamingo. Dat is zo’n 15 min rijden. Er is maar één weg, Main Park Road. Het beginpunt van Nine Mile Pond Canoe Trail passeer je als je naar Flamingo rijdt. Op een 6 tal plaatsen in het Park kan je kano en kayak tochten maken, met of zonder begeleiding. Voor deze trip heb je niet veel ervaring nodig, maar met begeleiding van een Park Ranger krijg je wel veel uitleg over de fauna en flora van het gebied. Picknick tafels vind je aan de “parking” van Nine Mile Pond, maar er zijn geen toiletten.

Flamingo Visitor Center

In 2013 hadden we de Everglades al eens met de kinderen bezocht en zijn toen met een airboat meegevaren, maar die maken heel veel lawaai en verstoren daardoor het leven in het moeras. Het is gewoon ook veel leuker om met een kano of kajak over het water te glijden en te genieten van de stilte. Verder kan je een kort stukje video bekijken van onze kanotrip in de Everglades op de Nine Mile Pond route en geniet van de stilte.

Kanoroute inkorten 🔎

Eens de plas over gepeddeld, volg je genummerde bordjes die aan de palen zijn vastgezet. Overal zijn er mangrove eilandjes en oneindig veel zaaggras. Het één lijkt al wat meer op het andere en zonder die paaltjes vind je waarschijnlijk de weg niet terug. Soms merkten we een bordje niet op en vaarden er voorbij, maar dat merk je vlug. Gewoon even terug en je zit weer op de juiste route. Het landschap strekt zich uit zo ver je kan zien. Het is mogelijk dat het water in die periode (te) laag staat. Je kan dan best een stukje afkorten door links af te slaan aan bordje #44. Het beste is om dat even te vragen in het Flamingo Visitor Center bij het afhalen van de sleutels.

Mangrove tunnels

Toen wij er waren, stond het water vrij laag, maar het was nog steeds goed te doen. April is het einde van het droge seizoen en ik schat dat het op sommige delen van de route maar 40 cm diep was. Op andere delen zie je dan soms de bodem niet. Het voordeel van de lage waterstand is dat de wortels van de mangroves het water uit steken. Als je dan door de smalle mangrove tunnels vaart waar het te smal om te pedellen, dan kan je je gewoon verder trekken aan de wortels. De kinderen vonden die smalle mangrove tunnels leuk en spannend.

Kanotrip in de Everglades
Kanotrip in de Everglades - Nine Mile Pond
Nine Mile Pond Canoe Trail
Nine Mile Pond Canoe Trail

Alligators en Krokodillen 🐊

Soms moet je even zoeken, maar de alligators zijn overal. De meeste zijn in die periode nog aan het broeden. Vissen zwommen naast en onder de boot, sommige waren wel 60 cm lang. De volledige trip duurde vier uur, maar de ingekorte versie via #44 kan je op twee uur maken. De Rangers waarschuwden ons om de alligators niet te storen. Ze bewaken hun nest en kunnen, als ze zich bedreigd voelen, met hun staart op de kano slaan. Er woont ook een krokodil in het gebied. De rangers noemen hem Croczilla. Een krokodil is een zeldzaamheid in de Everglades en deze is wel 5 meter lang.

Kanotrip in de Everglades Nine Mile Pond Canoe Trail
Kanotrip in de Everglades

Croczilla: Meet and greet

Op het laatste stuk moesten we langs een smalle doorgang en  daar lag er plots één in onze vaarroute. We konden eigenlijk niet anders, dan erlangs varen. Op ongeveer een meter van de alligator, of was het Croczilla, zijn we heel stilletjes gepasseerd. Hij bewoog geen centimeter. Eli was er niet echt gerust in, maar Tess keek ernaar alsof het National Geographic was. Zij was volledig op haar gemak. Niks aan de hand! Eens daar voorbij, moesten we nog 2 grotere vijvers over peddelen en waren we terug aan het beginpunt. Kano’s eruit gesleept, vastgemaakt met de ketting en de sleutels teruggebracht naar Flamingo.

Kanotrip in de Everglades
Zo wordt het lastig om de kano's terug naar het rek te brengen 🙂

Korte video van onze kanotrip in de Everglades

Waar kan je kano's en kajaks huren?

Flamingo Visitor Center

De prijs voor één dubbele kano was 45$. Kajaks waren er niet op Nine Mile Pond, maar die konden wel door de firma op de parking geleverd en opgehaald worden voor een extra prijs van 43$. Wij hebben op voorhand gereserveerd. De eigenaar vraagt je een formulier in te vullen en terug te mailen. Alles ging vlot.

Adres: 1 Flamingo Lodge Hwy, Homestead, FL 33034

Kaart: Nine Mile Pond Canoe Trail

Wat kan je nog doen in dit deel van de Everglades ?

Anhinga Trail

Een beetje voorbij de ingang van Everglades National Park vind je de goed aangelegde wandelroute “Anhinga Trail”. Je kan er een 1.2 km lange wandeling maken over houten vlonders. Anhinga Trail is een heel populaire wandeling omdat er zoveel wildlife te zien is. Het is anders dan een kanotrip in de Everglades, maar zeker niet minder leuk 🙂 Wij vonden de korte wandeling een mooie vervolmaking van onze dag in het Nationaal Park.

Magohany Hammock Trail

Korte leuke wandeling van 0.8 km. Je vindt er de grootste Mahogany boom van de Verenigde Staten. Je wandelt over een hardhouten vlonder. Veel bomen en planten.

Waar kan je nog een kajak tocht maken met een kajak?

Kajakken naar Sandfly Island

Kajakken kan je eigenlijk overal in Florida. Je ziet heel veel locals rondrijden met een kano of kajak vastgebonden op het dak van hun auto of je ziet ze op een trailer. Eén van de leukste kajak trips dat we maakten tijdens onze vakantie in Zuid Florida, was een kajak tocht naar het kleine eilandje vlak voor Everglades City. We huurden kajaks bij Gulf Coast Visitors Center en gingen op avontuur met mijn dochter als gids 🙂

  • Anhinga Trail
  • Snorkelen bij de koraalriffen van Key Largo
  • Roadtrip naar Key West

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Geef een reactie