Je bekijkt nu Madeira bezienswaardigheden en wat te doen!

Madeira bezienswaardigheden en wat te doen!

Madeira bezienswaardigheden
5/5

De 10 leukste bezienswaardigheden van Madeira!

We verbleven twee weken op het bloemeneiland Madeira en elke dag deden we wel een andere activiteit. De hoofdreden waarom we naar Madeira op vakantie gingen, was zoals bij velen, om er te wandelen in de mooie natuur en langs de vele levada’s. We hebben op Madeira dan ook bijna alle dagen een wandeling gemaakt. Maar er zijn ook nog andere bezienswaardigheden dat de moeite waard zijn om te doen. Hier volgt mijn top 10 van de leukste Madeira bezienswaardigheden en wat te doen!

1. Ga baden in de natuurlijke zwembaden van Porto Moniz

In het ongerepte noorden, vind je langs de grillige kust de natuurlijke rotspoelen van Porto Moniz. Lang geleden ontstonden daar lavapoelen. Er zijn twee plaatsen in Porto Moniz waar je kan zwemmen. De goedkoopste optie zijn de lavabassins vlak naast het aquarium van Madeira. De gratis Piscinas Naturais liggen vlak voor het eiland Ilhéu Mole en bieden een alternatief voor de bewaakte natuurlijke zwembaden. Dit betalende complex (1,5 €) heeft als extra’s kleedhokjes, kluisjes en een kinderbad. Het ligt aan de Rotunda da Piscina. Beide zwemplaatsen hebben een betonnen ondergrond om te kunnen zonnebaden. Wij waren er twee maal. De eerste keer was het zonnig weer (april) en zijn we in het gratis gedeelte gaan zwemmen. Dit gratis deel heeft trouwens een zoetwaterdouche, wat interessant kan zijn als je nog terug moet rijden naar je appartement of hotel.

Porto Moniz Madeira Natural swimming pools
Porto Moniz Natural swimming pools
Porto Moniz Natural swimming pools

Er zitten vissen in de poelen, breng dus zeker je duikbril mee. Het water wordt bij vloed en hevige wind op een natuurlijke manier vervangen door vers water. Dat hebben we de tweede keer kunnen zien, toen we van plan waren om in het betalende gedeelte te gaan zwemmen. Die dag was er enorm veel wind. Wauw, wat een natuurspektakel was mij dat! Zoals je in het filmpje kan zien, was het die dag onmogelijk om er te zwemmen! Al hebben we liever veel zon en niet teveel wind, we vonden het eens leuk en spectaculair om het water zo tekeer te zien gaan. Bij goed weer is dit absoluut één van de leukste bezienswaardigheden op Madeira!

Tip: Er is een klein café bij de gratis poelen waar je van alles kan bestellen. Naast het café is er een winkeltje met toilet. Je kan je daar makkelijk omkleden.

Porto Moniz Madeira Natural swimming pools
Natural swimming pools
Porto Moniz Madeira Natural swimming pools

2: Ga met een catamaran de zee op

Ga met een catamaran de zee op, om op zoek te gaan naar dolfijnen en walvissen. In de haven van Funchal zijn er verschillende kiosken waar je tickets kan kopen voor een zee excursie naar dolfijnen en walvissen. We wilden dit jaar graag eens met een catamaran meevaren en deden dat met VMT Madeira. We reden op een vrijdag naar Funchal en boekten voor de avondtocht. Aangezien we met twee volwassenen en twee kinderen boekten, kregen we op deze trip korting. We kochten een familie ticket voor 90 euro i.p.v. 105 euro. We vaarden uit om 15u00 (3 p.m.) en de kinderen hadden vlug een plekje ingenomen vooraan in het net van de catamaran. Er was die dag een wandelgroep uit België (Bootz) mee aan boord, die ook wel op het net wouden liggen. De capaciteit van de boot was voor ongeveer 200 personen, maar we waren die dag maar met 50. De eerste dolfijnen zagen we al na een kwartiertje varen. Dat was een groepje van 10 gewone dolfijnen. Onderweg hebben de medewerkers drie keer afval uit het water gehaald. Eén keer zelfs een grote verroeste ton.

VMT Catamaran Madeira
VMT Catamaran Madeira
VMT Catamaran Madeira

Die dag zagen we drie soorten dolfijnen, waarvan we van de Common Dolphin er wel honderd in groep tegelijk zagen. Fantastisch om mee te maken, maar spijtig genoeg zagen we geen walvissen die dag. De medewerkers op de boot vertelden ons dat er twee dagen eerder voor de kust een blauwe vinvis was gespot. Heel af en toe kan je er ook bultruggen zien, zoals we er veel te zien kregen op een whale watching tour langs de kust van Vancouver Island in West-Canada. Om 18u15 meerden we terug aan in de haven van Funchal.

Tip: let op het weer voor je boekt. Als je kan kiezen, ga niet als er teveel golven zijn en alleen als de zon voldoende schijnt. Het is dan gewoon zoveel leuker en mooier (zeker als je foto’s wilt nemen).

Madeira dolphins
Madeira dolphins
Madeira dolphins

3. Wandelen op het schiereiland Sáo Lourenço

Dit schiereiland baadt meestal in de zon, ook als de rest van het eiland onder een wolkendek ligt. Het is dan aangewezen om in dit speciale oostelijke deel van Madeira te wandelen. Toen wij er een wandeling maakten, was het bewolkt en winderig op gans Madeira. We hadden toen geen geluk, omdat het bewolkt was. Toch klaarde het op het einde van de wandeling op. In dit deel van Madeira groeien geen bomen of vind je weinig vegetatie. Je wandelt er door een okergeel maanlandschap.

Madeira bezienswaardigheden

Op de 7km lange wandeling kom je langs verschillende plaatsen met mooie vergezichten. Je kan in de verte zelfs Porto Santo zien liggen. Eén van de mooiste en meest bizarre wandelingen op Madeira! Onze kinderen vonden het ook een leuke wandeling.

4. De Pico Ruivo beklimmen op 1862 meter

De top van Madeira! Je kan deze spectaculaire wandeling maken vanuit twee verschillende beginpunten. Wij kozen met de kinderen voor de gemakkelijkste en kortste route vanuit Achada do Teixeira. De weg ernaartoe is een kronkelig baantje dat toen deels door de wolken ging. Toen we boven aan de parking kwamen, klaarde de lucht op en hadden we een prachtige blauwe hemel. We begonnen aan de wandeling in de zon en namen even de tijd voor een picknick aan een schuilhutje. Het panoramisch zicht op de bergen, de eindeloze zee en enkele voorbijdrijvende wolken waren adembenemend. Het is één van de mooiste wandelingen, die we op Madeira maakten. Na een uurtje stappen, vanaf de eerste schuilhut, kom je via een berghut boven aan de top.

Pico Ruivo Parking
Pico Ruivo Hike
Pico Ruivo

Tip: Check de weersvoorspelling en ga zo vroeg mogelijk. ‘s Morgens is er  minder kans  op bewolking en teveel toeristen.

5. Cabo Girão skywalk – De hoogste klif van Europa

Eén van de meer toeristische trekpleisters op Madeira, maar het is zeker de moeite om te gaan kijken naar de diepe afgrond. Meestal passeer je op je route langs de goed aangeduide afslag naar Cabo Giráo. Je loopt er over een soort skywalk met een doorzichtige glazen vloer. Niet zoals in West-Canada of boven de afgrond in de Grand Canyon, maar het was toch spectaculair. Het is met een hoogte van 580 meter tevens de steilste klif van Europa. Alleen al daarom is het een unieke belevenis.

Madeira bezienswaardigheden
Cabo Girao Skywalk
Cabo Girao

6. Funchal bezoeken, de mooie bloementuinen, de kathedraal, de oude stad en de fruit- en groentemarkt.

Funchal is de hoofdstad van Madeira. Het is een prachtige oude stad, waar van alles te zien en te doen is. Het heeft smalle straatjes en overal waar je kijkt, zie je leuke restaurantjes en cafeetjes. Het eten is er niet duur en de sfeer gemoedelijk. Overal zijn er parken met de meest weelderige planten en bloemen. Verkopers klampen je niet aan, al vraagt er hier en daar wel een ober om bij hen iets te komen eten, maar het was nooit opdringerig. Ik heb het in andere landen al anders meegemaakt. Funchal moet je gewoon gezien hebben. We bezochten onder andere het oude gezellige gedeelte, Jardim Municipal met zijn mooie bloemen en speciale bomen, het Jezuïetencollege en andere bezienswaardigheden. Aangezien er zoveel te zien is, heb ik er een aparte lijst van gemaakt: “Wat te doen in Funchal”.

Funchal Church
Jardim Municipal do Funchal
São Lourenço Palace - Funchal

7. De Sao Vicente Caves – De lavagrotten van Sao Viçente

Leuke activiteit om met de kinderen te doen. De tour begon met een wandeling door de 1 km lange lavatube, die 890.000 jaar geleden ontstond. De hoogte van de tube varieert van 40 cm tot 5 à 6 meter hoogte en de temperatuur is er in de grot gans het jaar 18° Celsius/65°F. Een extra t-shirt met lange mouwen kan dus van pas komen. In het begin van de wandeling zagen we in een poel vreemd genoeg bakken met flessen wijn in het water staan. De temperatuur van het water waar de wijn in ligt is vrij constant en het ganse jaar door 12° Celsius/54° F.

Sao Vicente Caves

Het is een experiment om te kijken of de wijn er beter door wordt. Langs het parcours staan lampen en op de plaatsen waar licht schijnt, staan nu planten. Normaal zouden die planten er niet groeien. Zaden en sporen komen de grot binnen via het binnensijpelende water door wanden en kieren van de tube. Je zal er geen stalactieten en stalagmieten zien, omdat er gewoonweg geen kalk in het water zit. De tube is ontstaan doordat er luchtbellen in de lavastroom zaten toen die de zee bereikte en stolde. 

Het 2de, 3de en 4de deel van ons bezoek aan de grotten

Het 2de deel gaat langs een ruimte met allerlei affiches met informatie over vulkaan uitbarstingen over de ganse wereld.

Het 3de deel brengt je naar een cinemazaaltje met een klein scherm. De film, die een 10 minuutjes duurt, gaat over het ontstaan van Madeira.

Het 4de deel ga je naar de kern van de aarde door een 3D film te bekijken in een zaaltje met een groter scherm. Deze film duurt ook 10 minuten, maar is van iets mindere kwaliteit. Waarschijnlijk is deze techniek al een beetje verouderd, maar het is nog ok. Na één uur en 15 minuten sta je terug buiten. De tour was voor ons geslaagd, omdat het uniek is om eens door een 890.000 jaar oude lavatube te wandelen en ook omdat het allemaal niet te lang duurde.

Tip: In de grot wordt er halfweg de wandeling door een fotograaf een foto genomen. Bij het verlaten van de tuin op weg naar de parking, staan ze je dan op te wachten om de foto’s te kopen. Wij waren in de tube niet samen gebleven, waardoor er twee pakketjes van 10 euro elk werden aangeboden. Normaal kopen we nooit zo’n type foto’s, maar kopen op elke reis wel altijd een magneetje voor op de ijskast. Hier kon je ook alleen een magneet met de foto erop kopen voor 5 euro. We hadden nog geen magneet gekocht en dat hebben we dan twee keer gedaan. Ideale activiteit om met kinderen te doen als het regent. Hier vind je alle extra info over de tour.

8. Levada do Moinho of Levada Nova – Bergwandeling boven “Ponta do Sol”

Dit was onze eerste levadawandeling dat we maakten en we waren alle vier onmiddellijk onder de indruk. Het is een cirkelvormige wandeling van ongeveer 8,5 km lang. Je parkeert normaal gezien aan de kerk van het dorpje Lombado, want daar begint de wandeling. Let op, er zijn maar een 7-tal voorziene parkeerplaatsen, maar je kan altijd nog ergens parkeren langs de weg. De meeste wegen zijn erg steil en voor de meeste mensen is het niet altijd evident, zelfs als je gewoon bent om met een versnellingspook te rijden om op steile hellingen te parkeren.

Levada Nova
Auto huren op Madeira
Levada Nova
Levada Nova

Zeker voor mensen die het gewoon zijn om met een automatic te rijden, geef ik nog even deze tip. Als je op een helling parkeert, zet dan zeker de versnelling in eerste, nadat je de handrem hebt opgezet.

De wandeling gaat tijdens het eerste deel door weilanden en langs huizen. Af en toe gaat het pad langs een steile afgrond, soms met een afsluiting, maar soms ook zonder! In het begin is het een beetje vreemd en akelig om zonder bescherming langs een steile rand te stappen, maar na enkele minuten wordt je dat gewoon. De wandeling is daardoor niet geschikt voor kleine kinderen. Onze kinderen waren toen 9 en 11 jaar oud. Vanaf het begin heb je een mooi zicht op de diepe vallei naast je. Het is een redelijk platte wandeling met een klein hoogteverschil van maar 100 meter. Op de route kom je halverwege een leuke waterval tegen, waarachter je in een boog kan wandelen.

9. Vissen op Forel op de ingekorte wandeling “Levada da Ribeira da Janela”

Op elke vakantie wil onze zoon graag vissen en zelf vind ik het ook wel eens leuk om te doen. Vóór we vertrekken is het altijd een zoektocht naar vergunningen, die wel of niet nodig zijn in het land van bestemming. In Madeira hebt je bijvoorbeeld om te vissen in zowel zoet als zout water een vergunning nodig. Het leuke aan Madeira is, dat je er wandelingen kan combineren met vissen op forel. In de levada’s zit het op sommige plaatsen vol van forel.

Levada da Ribeira da Janela
Forelvissen
Forelvissen Madeira
Forelvissen

Ik had dit al eens ergens gelezen dat het vrij makkelijk is om er één te vangen in een poel of in de levada’s zelf. Niet op elke wandeling hadden we evenveel geluk, maar op de wandeling “Levada Ribeira da Janela” hebben we er verschillende gevangen. De wandeling zelf heeft een lage hellingsgraad en is ook leuk om te doen, m.a.w. de ideale combinatie wandeling. Ik heb er een aparte blog post over gemaakt: “Forelvissen op Madeira“. Je vind er alle nodige informatie en tips.

10. Het walvismuseum bezoeken in Caniçal – Museu da Baleia

Zelf gaan we liever op zoek naar levende walvissen op zee, maar indien het te slecht weer is om op zee te gaan of je bent erg geïnteresseerd in walvissen en de geschiedenis van de walvisjacht, dan is dit museum voor jou een aanrader. Sinds 1981 is het onder druk van natuurbeschermers gelukkig verboden om nog op walvissen te jagen. Het museum biedt allerlei documentatie aan, van skeletten tot foto’s van de walvisvangst uit 1940. Hier vind je alle info.

whale museum madeira

Minder interessante Madeira bezienswaardigheden

- Curral das Freirras

Curral das Freirras wordt ook wel eens het nonnendal genoemd, omdat het klooster van Santa Clara er gevestigd was. In 1566 vluchtten de nonnen uit Funchal, toen de stad werd aangevallen door piraten, naar dit dal. Het was moeilijk bereikbaar en veilig voor de plunderingen door piraten. Tegenwoordig moet je niet meer langs steile paden of langs smalle levada’s om in Curral das Freirras te geraken, maar kan je gewoon via een tunnel naar het dorp rijden. Het viel ons een beetje tegen, omdat het eigenlijk niet meer dan een gewoon dorpje was. Toen we er rondliepen hadden we zoiets van : “zou dit misschien het verkeerde dorp zijn?”. Heb je veel tijd te spenderen op het eiland, dan kan je er misschien even kunnen passeren. De volgende keer zou ik een bezoek aan het dorp combineren met een wandeling in de buurt. Bijvoorbeeld bij helder weer een wandeling maken naar het uitzichtpunt (Miradouro do Curral das Freirras) vanaf de parkeerplaats aan Eira do Serrado. De dag dat we er waren, was er veel mist en spijtig genoeg geen zicht op Curral das Freirras.

Curral das Freirras
Curral das Freirras
Curral das Freirras

- Het zeeaquarium in Porto Moniz

Het zeeaquarium in Porto Moniz. De laatste dag waren we in Porto Moniz en wilden eigenlijk gaan zwemmen in de natuurlijke zwembaden, maar het weer zat tegen. Het was regenachtig en er was die middag enorm veel wind. De baden waren gesloten en de kinderen waren niet blij met alleen maar een ijsje. Naar het zeeaquarium dan maar. De ingang was 7 euro voor een volwassene en voor een kind t.e.m. 12 jaar de helft van de prijs. Ok, op zich was 21 euro voor vier personen niet duur, maar als je nu weet dat je op nog geen 10 minuten terug buiten staat, dan voel je je toch wat bekocht.

Sea aquarium Poto Moniz

De route van het aquarium loopt in een kleine cirkel en telt één groot aquarium en enkele kleine bakjes. Had ik het geweten, dan zou ik onze kinderen zonder ons naar binnen gelaten hebben. Het is niet zo dat ze er verloren konden lopen 😉 .

Extra Video: Madeira bezienswaardigheden en wat te doen!

Madeira bezienswaardigheden - Kaart

Wat te doen in Funchal - Madeira

Hier vind je 10 leuke dingen om te doen in Funchal op Madeira!

Lees verder

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Geef een reactie