Je bekijkt nu Hoe zelf stoffen mondmaskers maken?

Hoe zelf stoffen mondmaskers maken?

Mondmaskers maken voor reizen met de trein

Mondmaskers zijn vanaf 4 mei 2020 in België verplicht op het openbaar vervoer en zullen nog lang gebruikt worden. Doordat dokters en verplegend personeel in eerste instantie door een tekort voorrang kregen op FFP2 en op de chirurgische maskers, waren er een hele tijd te weinig mondmaskers. Ook op dit moment (zaterdag 25 april) zijn er voor de ganse bevolking nog steeds niet genoeg mondmaskers voorradig en wordt er aan de bevolking gevraagd om er zelf te maken uit stof.

Zelf mondmaskers maken
Mondmaskers maken

Reizen wordt anders

We zullen nog een tijdje moeten leven met het Corona virus, waardoor verre buitenlandse reizen zullen plaatsmaken voor binnenlandse reisjes naar zee of de Ardennen. Waarschijnlijk zullen we de volgende twee jaar enkel nog met de TGV of Thalys naar de omringende buurlanden zoals naar Frankrijk of Nederland kunnen reizen. Het is daarom ook interessant om te weten hoe je zelf je mondmaskers kan maken om veilig op reis te kunnen gaan met de trein.

Hoe kan je veilig zelf mondmaskers maken? 😷

Ondertussen verschijnen elke dag nieuwe websites die advies geven over hoe je best zelf mondmaskers kan maken. Het veiligste is om je te baseren op het advies van de virologen over hoe je best zelf mondmaskers kan maken. Dat kan met een goedgekeurd patroon van de FOD-gezondheid.

Het type mondmasker (chirurgisch) dat je zelf kan maken, mag je niet gebruiken om in de buurt van een besmette persoon te komen of om een besmette persoon te verzorgen. Dit type maskers wordt gebruikt om anderen minder snel te kunnen besmetten. Het beschermt jezelf NIET tegen het virus COVID-19. Probeer vooral te voorkomen dat je anderen besmet.

Waar vind ik een goedgekeurd patroon?

Zelfgemaakte stoffen maskers werken evengoed als de chirurgische, maar de zelfgemaakte maskers moeten wel twee lagen hebben. Doordat ze dubbel gestikt zijn en een opening hebben, kan er een vervangbare filter ingestoken worden. Dat kan een koffiefilter zijn of eventueel een stofzuigfilter.

Je mag het mondmasker max één dag dragen en moet minstens 30 min op 60 graden gewassen worden. Soms wordt het aangeraden om dat te doen op 90 graden. Gebruik linnen bandjes i.p.v. elastiekjes om de oren. Elastieken bandjes zouden soms niet virusvrij kunnen zijn na het wassen, tenzij je ze wast op 90 graden.

Let op: Was je handen voor je begint aan het maken van een mondmasker en zorg ervoor dat je naaimachine goed ontsmet is. Denk eraan om tijdens het maken zelf ook een mondmasker te dragen. Het patroon en de handleiding dat goedgekeurd werd door de FOD-gezondheid “Hoe zelf mondmaskers maken” kan je hier downloaden.

De federale overheid van Engeland en Amerika geven op hun websites ook informatie over wat je best kunt doen om je te beschermen tegen het virus. Click op het desbetreffende land voor meer informatie over de veiligheidsvoorschriften tegen Covid19 ter plaatse.

Instructievideo's: Hoe zelf een mondmasker maken?

Hieronder vind je twee instructievideo’s, het eerste filmpje is in het Nederlands en het tweede in het Engels, waarin getoond wordt hoe je gemakkelijk zelf een mondmasker kan naaien.

Enkele tips bij het dagelijks gebruik van een stoffen mondmasker

* Vóór het dragen, was het mondmaster op 60/90 graden of kook het in een pot.

* Raak de binnenkant van het masker nooit aan met je handen.

* Zorg ervoor dat je mond, maar ook je neus bedekt is met het masker.

* Was je handen met water en zeep alvorens het masker aan te raken.

* Als je een mondmasker afdoet, neem het dan vast aan de elastiekjes of bandjes en leg het op een veilige plaats die je daarna makkelijk kan ontsmetten of steek het in een zakje type zip lock.

* Was de stoffen mondmasker na maximum 1 dag gebruik.

Instructiefilmpje: alles wat je moet weten over mondmaskers

Mondmaskers doneren aan de zorgsector

Heb je tijd en wil je graag helpen om meer mondmaskers te maken voor de zorgsector, dan kan je die doneren. Zorgverleners hebben nog steeds mondmaskers en ander beschermmateriaal nodig om de strijd tegen #COVID19 te winnen. Heb je zelfgemaakte maskers of schorten en wil je die doneren aan zorgverleners, dan kan dat via de link “meld je aan als maker/donateur”.

Mondmaskers kopen?

Je kan mondmaskers kopen in de apotheek of doe het zelf zaak, maar de kledingsector zal snel op de mondmasker-kar springen en kan je ze in alle mogelijke kleuren en geuren (?) aankopen. Ik hou het in het oog en zal de beste links onderaan de pagina zetten. Maar wat je ook doet, mondmaskers zelf maken of ze kopen…

…raak je gezicht niet aan, blijf 1.5 meter afstand houden van elkaar en was zoveel mogelijk je handen met zeep.

mondmaskers maken

Leuke webshops om mondmaskers te kopen

Mondmaskers van 9K: Webshop uit Gent (9000) met allerlei “wreed wijze” #ikblijfinmijnkot T-Shirts, leuke accessoires en nu dus ook mondmaskers die te verkrijgen zijn via de 9K webshop.

Think Pink: Think Pink België verkoopt in samenwerking met Think Pink Europe stoffen maskers om jou en je dierbaren te beschermen tegen het coronavirus. Eén masker kost 2,49 euro (inclusief btw). 80 % van de opbrengst gaat naar Think Pink België en dus naar de strijd tegen borstkanker.

Succes & Stay Safe! 🍀

Wandeling van Cap Fréhel naar Fort La Latte

De kustwandeling van Cap Fréhel naar Fort la Latte is één van de mooiste van Bretagne en gaat langs een deel van de goed gemarkeerde GR34-route.

Lees verder

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Geef een reactie