Je bekijkt nu De Mont-Saint-Michel bezoeken in Normandië

De Mont-Saint-Michel bezoeken in Normandië

De Mont-Saint-Michel bezoeken

Op één uur rijden van het stadje Saint-Malo ligt op de grens met Bretagne de Mont-Saint-Michel. En de Mont-Saint-Michel bezoeken moet je één keer in je leven gedaan hebben. Het eiland heeft het hoogste getijdenverschil tussen eb en vloed van Europa. Sinds 1979 staat de Mont-Saint-Michel op de lijst van het werelderfgoed van UNESCO. Het is samen met de Eiffeltoren de nationale trots van Frankrijk. Elk jaar komen meer dan 3 miljoen mensen naar Normandië de Mont-Saint-Michel bezoeken. Vanaf ons huurhuisje in de gemeente Plévenon, was het één uur en 20 min rijden.

Mont-Saint-Michel bezoeken
Mont-Saint-Michel
Parking Mont-Saint-Michel
Parking
Gratis pendelbus
Centre d’Information Touristique

Parkeren vlakbij het infokantoor

De Mont-Saint-Michel bezoeken kan te voet over een 2.5km lange voetgangersbrug (35min), gerekend vanaf het visitor center vlak bij de parking. De parking is niet gratis. Parkeren in het laagseizoen kost 9.10 euro en 14.20 euro in het hoogseizoen (2020). Je mag er dan wel een volle 24 uur staan. Er is een gratis shuttle-dienst (de passeur) die vlak voor het toeristen informatiekantoor (Centre d’Information Touristique) naast de parking vertrekt. Het was die dag niet koud (12 graden) en ik had er eigenlijk direct spijt van dat we de shuttle hadden genomen.

Pendelbus naar de Mont Saint-Michel

De pendelbus was redelijk vol toen we vertrokken, maar stopte nog eens bij de souvenirwinkeltjes. Er stonden aan de halte een 30-tal mensen te wachten, sommige met mondkapje, die nog allemaal mee aan boord moesten. In tijden van het Corona Virus vonden we het geen leuk idee om als sardienen in een blik tegen elkaar gepropt te worden. Ik heb later gelukkig geen symptomen van griep waargenomen. Er is ook de mogelijkheid om tegen betaling met een paardentram (de maringote) naar de toegangspoort te rijden.

Gerenoveerde wandeldijk

De dijk (1877) naar de Mont Saint-Michel is recentelijk in 2014 gerenoveerd en is goed gelukt. Het houten voetgangers pad naast de weg ligt in een bocht. Het biedt een constant panoramisch uitzicht op het eiland en de baai. De bus doet er ongeveer 10 min over en stopt op zo’n 350 meter van de ingang. Je mag de Mont-Saint-Michel gratis binnen via Porte de l’Avancée, maar alle bezienswaardigheden zoals de musea en de abdij zijn betalend.

De Mont-Saint-Michel bezoeken tijdens de Krokusvakantie

Tickets kunnen op online aangekocht worden. Let op: Gratis tickets kunnen niet online worden aangekocht! Ik vermoed dat het interessant kan zijn om tickets in het hoogseizoen op voorhand online aan te kopen, maar wij kochten de tickets tijdens deze krokusvakantie (eind februari) aan de kassa. Er was niemand voor ons en we moesten ook nergens aanschuiven. In elke ruimte was er wel iemand aanwezig, maar vonden het zeker niet druk in de abdij. De Mont-Saint-Michel bezoeken tijdens de krokusvakantie is dus echt een aanrader.

Tickets Mont-Saint-Michel
Weinig toeristen in Februari
Mont-Saint-Michel bezoeken
In de zomer moet je lang aanschuiven

Toegang tot Le Mont

Als je door de toegangspoorten “Porte de l’Avancée” en “Porte du Roi” gaat, kom je onmiddellijk in een drukke winkelstraat “Grande Rue” vol met souvenirwinkeltjes. De “Grande Rue” was vroeger een smalle pelgrimsweg naar de top van de Mont-Saint-Michel, namelijk naar de abdij.

Restaurants, tearooms en cafeetjes zijn er ook in overvloed. Ik had ergens gelezen dat de prijzen er de pan zouden uit rijzen en het zelfs tot 3 keer duurder zou zijn dan normaal. Eigenlijk vonden we de prijzen gelijklopend met de prijzen in andere stadjes langs de Bretonse kust, zoals op onze wandeling naar Cap d’ Erquy of Cancale. Tijdens ons bezoek aan de Mont-Saint-Michel hebben we prijzen gezien zoals bijvoorbeeld voor mosselen met frieten aan 19 euro. Dat vind je in Oostende niet meer hoor. De prijzen voor frisdrank of bier vond ik in Bretagne overal te duur. Achteraf bekeken hadden we i.p.v. in ons huurhuisje te eten, een lunch ingepland tijdens ons bezoek aan de Mont-Saint-Michel. 

Porte de l’Avancée
Porte du Roi
Grande Rue

De Abdij (Abbaye) bezoeken

Op het einde van de steil omhooglopende straat “Grande Rue” kom je aan een trap die naar de abdijkerk leidt. Ga binnen door de grote poorten en je komt na een 200 meter aan de kassa’s. Vandaar volg je de route door een tunnel en ga je via nog meer trappen omhoog naar de abdij. Geniet van het uitzicht links bovenaan de trap. Via de poort boven aan de trap kom je op het groot westelijk terras dat een panoramisch uitzicht biedt op de baai. Het terras ontstond door het slopen van een deel van de kerk. Vanaf het terras is er toegang tot de abdijkerk.

Trappen naar de abdijkerk
Mont-Saint-Michel bezoeken

La Merveille

De naam “La Merveille” betekend vertaald naar het Nederlands “Het wonder”, wat het eigenlijk ook wel is. De granieten stukken steen die werden gebruikt voor het bouwen van de abdij en het deel “La Merveille” moet geen eenvoudige klus zijn geweest. Alleen al het verschil bij eb en vloed, dat hier het sterkste van Europa is, maakte het er niet makkelijker op om een abdij van deze omvang te bouwen.

In dit deel vind je de ontvangsthal, de eetzaal, de ridderzaal en de kruisgang. Het resultaat is gans het jaar te bewonderen, maar ga best buiten het hoogseizoen.

Mont-Saint-Michel bezoeken
La Merveille Mont-Saint-Michel

Aartsengel Michaël

Weetje: In het jaar 708 zou de aartsengel Michaël tot 3 maal verschenen zijn in de droom van Aubert, de toenmalige bisschop van Avranches. Michaël zou hem gevraagd hebben om op het eiland, dat toen nog verbonden was met het vasteland, een kerk te bouwen. Na een storm zou het schiereiland een eiland geworden zijn, zoals we het nu kennen. Aubert liet op het eilandje eerst een kapel bouwen ter ere van aartsengel Michaël. Later werden de kerk, het klooster en abdij gebouwd.

Mont-Saint-Michel bezoeken
Ridderzaal Mont-Saint-Michel

Tip 1: Achteringang als uitgang

Ga via de achteringang naar buiten. Je hebt er niet alleen een uniek zicht op de abdij, maar ook vanop het noordelijke terras kan je genieten van een magnifiek uitzicht op de zee en het kleine eiland Tombelaine (zie tip2). Aan de voet van de Mont-Saint-Michel kan je vanaf het terras in de kloostertuin beneden op de rotsen het kleine kapelletje “Chapelle St-Aubert” zien staan.

Achteringang Mont-Saint-Michel
Chapelle St-Aubert
Chapelle St-Aubert

Tip 2: Wandeltocht naar Tombelaine

Er worden wandeltochten in de baai georganiseerd naar het eilandje Tombelaine ten noorden van de Mont-Saint-Michel. Je kan bij laag water rond de Mont wandelen, maar dat wordt afgeraden. Op sommige plekken is er drijfzand, waarin je zou kunnen vastraken en bij snel opkomend water (10km/u) kan je verdrinken. Wandelingen met gids kunnen bij Chemins de la Baie worden geboekt. Willen jullie het kleine eiland in de baai van de Mont-Saint-Michel bezoeken, dan kan je best op voorhand de getijdenkaart raadplegen.

Wandelen bij eb

Tip 3: Ga terug via de vestingmuur

Via de achteringang kom je terug aan de trappen die toegang geven tot de abdij. Ga niet terug via de Grande Rue, maar neem de route op de vestigingsmuren (13de-14de eeuw). Begin aan uitkijkpunt “Tour du Nord” en wandel via de vestingmuur helemaal terug naar de ingang. Deze route terug is minder druk dan via Grande Rue en biedt een mooi uitzicht op de baai van de Mont-Saint-Michel. Je zal het je niet beklagen.

Openingsuren abdij

De toegangsprijs voor de abdij is 11 euro per persoon en gratis onder 25 jaar.Openingsuren abdij:

Openingsuren: Alle dagen open van 9.30 tot 18.00

Uitgezonderd van 2 mei tot 31 augustus:

open van 9.00 tot 19.00

Fort La Latte bezoeken 🏰

Vond je de Mont-Saint-Michel bezoeken leuk, dan zal je Fort La Latte aan de Côte d’Armor ook geweldig vinden. Het fort bereikten we via een mooie wandeling langs de kust vanaf Cap Fréhel en leidt langs de prachtige Bretonse kust naar Fort La Latte. Je kan je auto ook gewoon parkeren op de gratis parking van Fort La Latte.

Wandeling van Cap Fréhel naar Fort La Latte

De kustwandeling van Cap Fréhel naar Fort la Latte is één van de mooiste van Bretagne en gaat langs een deel van de goed gemarkeerde GR34-route.

Lees verder

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Ik vond Mont Saint-Michel echt magisch! Zeker nu er bijna geen toeristen zijn. Vond de wandeltocht naar Tombelaine ook geweldig!

    1. Wim

      Hi Ky and Tess, The Mont Saint Michel and its surroundings are definitely worth adding to your bucket list. Regards, Wim

Geef een reactie