Je bekijkt nu Wat te doen in Gent vandaag en morgen!

Wat te doen in Gent vandaag en morgen!

Gent
5/5

Wat te doen in Gent

Op deze pagina vind je alle belangrijkste bezienswaardigheden, activiteiten en wat te doen in Gent. Gent is een prachtige middeleeuwse stad waar de Leie en Schelde samenvloeien. Ze gaan het in Brugge niet graag horen, maar Gent is de mooiste leefbare stad van België. Het wordt ook wel eens de Bloemenstad genoemd, door de vele bloemen en plantenkwekerijen die rond Gent gelegen zijn. Het is tevens de hoofdstad van de provincie Oost-Vlaanderen en telt meer dan 260.000 inwoners.

Studenstad Gent 🎓

Met 77.000 studenten is Gent de grootste studentenstad van Vlaanderen en is er altijd wel iets te doen. Als student heb je door de aanwezigheid van 4 hoge scholen en 2 universiteiten keuze genoeg om een richting te kiezen die je ligt.

Gentse tussenstop

Alle bezienswaardigheden in Gent kan je eigenlijk niet doen op één dag, maar als je moet kiezen tussen een extra dag in Brugge of één in Gent, dan zou ik het wel weten. Brugge heb je gezien in één dag en zou dus zeker voor Gent gaan! Als je met de trein reist, ligt Gent op de route naar Brugge. Dat is zowel vanaf Brussels Airport (Zaventem) als vanuit Antwerpen en de treinen stoppen in Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort alvorens verder te rijden naar Brugge. Makkelijker kan toch niet? Vergeet vanaf 4 mei je mondmasker niet! Mondmaskers kan je in de grote stations kopen in een automaat of je kan zelf mondmaskers maken voor op de trein.

Activiteiten in Gent

Gent of Brugge?

De keuze tussen de twee is persoonlijk, maar beide steden zijn een must als je naar België komt. Een bezoekje aan Gent wordt in vergelijking met Brugge ten onrechte een beetje  “vergeten” of toeristen weten gewoonweg niet dat er andere steden zijn die kunnen tippen aan Brugge. Gent is een stad die in tegenstelling tot Brugge meer leeft en er is gans het jaar door van alles te beleven. Brugge is erg mooi en moet je absoluut ook gezien hebben, maar ik heb er altijd een beetje het gevoel alsof ik in een openluchtmuseum rondwandel. Dat gevoel heb je in Gent overdag EN ’s avonds niet. Als toerist is het moeilijk kiezen tussen de twee. Heb je een extra dag, dan is een bezoek aan Gent het méér dan waard!

Beste periode om Gent te bezoeken

Er is niet echt “een beste periode” om Gent te bezoeken, omdat er in elk seizoen vanalles te doen is, maar als je kan kiezen, ga dan in de zomer. Door de vele terrasjes bruist de stad dan van het leven, maar het blijft altijd gezellig druk. Gentenaars eten en drinken graag en de meeste restaurants zitten meestal goed vol. Reserveren is in het weekend dan ook aangeraden. Verder vind je een lijst met de beste restaurants en cafeetjes van Gent.

Wat te doen in Gent?

Ik heb de belangrijkste bezienswaardigheden in een ” wat te doen in Gent wandellus” gezet. Parkeren kan je best in de parkeergarages onder de vrijdagmarkt of aan de Sint Michielsparking. Het is dan maar 2 straten te voet naar het beginpunt van de wandeling, het mooiste en stoerste kasteel van Vlaanderen. Op de foto zie je “Het groot Kanon” en werd vroeger “De Dulle Griet” genoemd (dat is ook de naam van een bekend café), wat zoveel wil zeggen als “de kwade vrouw”. Het ding weegt 12500 kg (27500 pond) en is te bezichtigen in zijn originele rode kleur op de hoek van de Lange Munt en de Vrijdagmarkt.

Het Groot Kanon

Op één staat mijn favoriet, kasteel het Gravensteen. Het kasteel is gedeeltelijk omgeven door water en werd in 1180 door graaf Filips gebouwd. De waterburcht kan je via allerlei binnenmuren en trappen rondwandelen, maar let op voor de randen langs de binnenmuur. Die hebben voor de één of andere reden geen afsluiting. Elke keer dat we het kasteel met vrienden uit het buitenland bezoeken, vraag ik mij af of er ondertussen nog geen mensen naar beneden gedonderd zijn. Het Gravensteen heeft een uitgebreide folterkamer die je kan bezoeken, een diepe vergeetput en een zaal met allerlei voorwerpen uit de middeleeuwen waarop je niet uitgekeken raakt. Via een kleine trappenzaal kan je tot helemaal bovenop het Gravensteen en kan je de woontoren bezoeken. Vanop de toren heb je een prachtig uitzicht over de Graslei en de oude binnenstad van Gent.

Wat te doen in Gent
Wat te doen in Gent - Uitzicht vanaf het dak op het Gravensteen

Het Gravensteen is alle dagen open van 10 a.m. tot 6 p.m. Ingang kost 10 euro per volwassene. Je kan tickets aan de kassa kopen of online.

Gratis ingang tot en met 18 jaar en met de All-in CityCard Gent (zie verder).

Tip:  Je kan in het Gravensteen verjaardagsfeestjes organiseren! Zelf hebben we er een georganiseerde ridder tocht gedaan met familie en vrienden voor onze zoon zijn feest. Op het einde werden alle kinderen dan tot ridder geslagen. Het kasteel en de boottocht op de Leie was één van de leukste activiteiten dat we die dag deden.

2: De Graslei en de Korenlei

De Graslei en de Korenlei zijn straten langs de Leie. De Graslei heeft een kaai op de rechteroever en de Korenlei een kaai aan de linkeroever. Vanop de Sint Michielsbrug heb je het beste zicht op de Graslei. Vroeger was dit de (graan)haven van de stad en vonden er op de kaai verschillende handelsactiviteiten plaats. Het is één van de mooiste delen van de historische binnenstad. Vooral op de Graslei zijn er veel restaurantjes en cafés om als het mooi weer is op een terrasje van de zon te kunnen genieten.

Wat te doen in Gent - Bezienswaardigheden vandaag en morgen!
Wat te doen in Gent - Bezienswaardigheden vandaag en morgen!

Vanaf de Graslei en de Korenlei vertrekken elk uur bootjes met een gids en kan je Gent eens vanuit een ander perspectief zien. Er zijn verschillende boottochten gaande van 40 min (Het middeleeuws centrum) tot 1.5 uur (Gent compleet) op het water. Vorige zomer maakte ik met mijn familie uit Australië voor de eerste keer een rondvaart met een gids en was verrast hoe anders Gent eruitziet vanop het water. Ik kan de boottocht alleen maar aanraden. De prijzen van “De bootjes van Gent” kan je op hun website vinden.

Watertram

Tip: Met de All-in City Card kan je met de Hop on – Hop Off watertram “gratis” het water op. Er zijn 6 haltes om onbeperkt op- en af te stappen: Gravensteen, Korenlei-Graslei, Museumsite, Sint-Pietersabdij, Kathedraal, Veldstraat (Shopping). Je moet niet altijd uitstappen, maar je mag het volledige vaartraject met gids (1.5 u) gewoon blijven zitten.

Wat te doen in Gent - Bezienswaardigheden vandaag en morgen!
Wat te doen in Gent

Zelf varen ?

Voor degenen die liever zelf het stuur in handen nemen, dan kunnen die een boot huren aan de Coupure Rechts bij “Minerva Boat Company”. Het varen zelf is niet zo moeilijk, maar de route dat je mag varen, kan je best op voorhand op de website bekijken of navragen bij het bedrijf zelf. Toen we een paar jaar geleden bootjes huurden, mochten we maar een klein stukje het centrum in varen. Dat kan ondertussen veranderd zijn. Je hebt geen vaarbewijs nodig om aan het roer te mogen staan. Reserveren kan telefonisch en betalen kan enkel met cash.

4: Sint-Michielsbrug voor de mooiste foto’s

Als je een mooie plaats zoekt om een (instagram) foto te nemen, dan is dat de plaats. Vanop de Sint-Michielsbrug heb je een prachtig uitzicht op de Gras- en Korenlei, in de verte het Gravensteen en tegelijkertijd heb je ook nog eens zicht op de 3 torens van Gent. De drie Gentse torens zijn de Sint-Niklaaskerk, het Belfort van Gent en de Sint-Baafskathedraal. Kijk je achter je, dan zie je de Sint-Michielskerk met het platte dak. Het gebouw moest de hoogste toren van België worden, maar het dak werd door financiële redenen nooit afgewerkt. Voor u zie je de achterkant van het oude postgebouw.

Wat te doen in Gent
België
Graslei Gent

5: De Korenmarkt en het oude postgebouw

Het oude postgebouw bevindt zich naast de Sint-Michielshelling vlak aan de Korenmarkt. Dit “Oud” Postgebouw is tussen 1900 en 1908 gebouwd en is dus eigenlijk nog niet zo oud. In 1998 is het gebouw verkocht om er appartementen en een winkelcentrum in te vestigen, maar nu is het een luxehotel met winkels op het gelijkvloers en Le pain Quotidien voor een lekker ontbijt.

Weetje: Aan de kant van de Korenmarkt kan je aan de gevel van het Oude Postgebouw 5 beelden zien die de 5 werelddelen symboliseren.

6: Het Belfort van Gent (aan de schaapstal)

Het Belfort van Gent is 95 meter hoog en werd afgewerkt in 1380 toen de draak op de toren werd geplaatst. Sinds 1999 behoort het Belfort tot het werelderfgoed van Unesco. De werken van de Lakenhal, die tegen de Belfort werd gebouwd, zijn gestart in 1425 en werd pas afgewerkt in 1903! Op het Sint-Baafsplein, tussen het Belfort en de Sint-Baafskathedraal, is de chocolade speciaalzaak van Luc Van Hoorebeke gelegen. Je kan er allerlei chocolade kopen en dat is natuurlijk één van de vele Gentse lekkernijen!

Weetje: Van 1741 tot 1902 was een deel van de Lakenhal een gevangenis en de legende wil dat er een man zat die ter dood veroordeeld was door uithongering, maar weigerde te sterven. De legende zegt dat zijn dochter elke dag op bezoek kwam om hem van de borst te geven. Nadat de cipiers dit hadden ontdekt, vonden ze dat zo goed dat ze de man lieten gaan.

Wat te doen in Gent - Bezienswaardigheden vandaag en morgen!

Vorige zomer vierden de Gentenaars de 175ste  verjaardag van de Gentse feesten en deden dat onder andere door de draak na 199 jaar opnieuw vuur te laten spuwen. In het Belfort staat een Beiaard met 54 klokken en heeft daarmee één van de zwaarste van België!

7: Het Lam Gods (Sint-Baafskathedraal)

In de Sint-Baafskathedraal kan je het schilderij “Het Lam Gods” bezichtigen dat door de gebroeders Van Eyck werd geschilderd. Het Lam Gods is absoluut één van de grootste meesterwerken uit de geschiedenis van de schilderkunst! Het schilderij noemt “Het Veelluik van de aanbidding van het Lam Gods” en is met een ongelooflijke precisie geschilderd. Op elk paneel zie je een “verhaal” waar je met de audiogids meer over te weten komt. De restauratie van de Kathedraal dat in 2013 begon werd afgerond in mei 2017. Het schilderij is in de zomer elke dag te bezichtigen van 8u30 tot 6 p.m. en in de winter tot 5 p.m. Op zondag kan je vanaf 1 p.m. en tot 5 p.m. “Het Lam Gods” bekijken en dat omwille van allerlei religieuze zondagsdiensten. De toegang is niet gratis en kost 4 euro per persoon (audiogids inbegrepen).

Weetje 1: Het linker paneel werd in 1934 gestolen. De dief gaf het paneel “Sint-Jan de Doper” terug, om te bewijzen dat hij de dief was en in het bezit van het gestolen paneel. Tot op de dag van vandaag is dat deel nog niet teruggevonden.

Weetje 2: Bepaalde delen van het schilderij worden vanaf 2012 gerestaureerd in het Museum voor Schone Kunsten (zie verder bij Musea). Je kan de restauratie live bekijken in het MSK in het Citadelpark.

8: De Vrijdagmarkt

In het midden van het plein vind je het standbeeld van Jacob van Artevelde. Op het plein werden vroeger steekspelen gehouden en werden terechtstellingen uitgevoerd. Jacob van Artevelde heeft in 1340 op dit plein de koning van Engeland uitgeroepen tot koning van Frankrijk. Op die manier redde hij de wolhandel met Engeland. Van Artevelde wordt aanzien als een Gentse opstandelingenleider, werd in 1345 vermoord waarop zijn vrouw en kinderen verbannen werden naar Engeland. Het is niet duidelijk waarom hij werd vermoord.

9: Het huis van Alijn

Het huis van Alijn aan de Kraanlei is een museum . In elke kamer vind je allerlei attributen uit een andere tijd. Neem een duik in de tijd en haal oude herinneringen op vanuit de 20ste  eeuw. Je kan er ook voor kiezen om de binnentuin te bezoeken en iets te drinken in het volkscafé. Het huis van Alijn wordt vooral bezocht met kinderen en kleinkinderen om hen te tonen hoe de wereld tegenover nu veranderd is. Elke dag is er tijdens de Gentse Feesten op de binnenkoer van het huis van Alijn poppenkast met Pierke in de hoofdrol, de koppige maar met het hart op de juiste plaats “Pierke Pierlala”.

Het Huis van Alijn

Als kind ben ik er verschillende keren naartoe geweest en we keken dan uit naar het moment dat Pierke de slechterik een schop onder zijn kont gaf. Je kan voor de poppenkast best op voorhand reserveren.

10: Het Patershol en de Kraanlei

Via de Kraanlei kan ja naar het Patershol wandelen dat langs één kant wordt begrensd door de Leie. Het Patershol is een oude middeleeuwse wijk, dat zijn charme bewaard heeft. De naam “Patershol” komt van de Paters die er op het einde van de 13de eeuw woonden tot ze in 1795 tijdens de Franse Revolutie werden verdreven. In de wijk bevindt zich het Caermersklooster, maar het is op dit moment gesloten. Het klooster wordt vanaf 1 juni 2019 een presentatieplek voor beeldende kunsten en zal uitgebaat worden door Nucleo & Smoke and Dust. Op de Kraanlei is het “Huis van Alijn” gelegen, dat je eventueel kunt bezoeken (zie boven).

Activiteiten in Gent
Het Patershol
Wat te doen in Gent

Patershol feesten

Half augustus zijn er in de wijk “Patershol Feesten” met optredens op het Kaatsspelplein met vooral lokale artiesten. Proef daar zeker eens het typische Gentse streekproduct, de “gestreken mastel”. Het is een sandwichachtig rond broodje met bruine suiker en kaneelsmaak. De Mastel wordt in aluminium papier verpakt en gestreken. Zijn er op het moment geen Patershol Feesten, dan kan je deze lekkernij tussen 10 a.m. en 5 p.m vinden bij “De nieuwe onvrije schipper” aan de Korenlei. Als afsluiter is er op zondag in de buurt een grote Gentse rommelmarkt. Dit feest wordt soms wel eens de “kleine Gentse Feesten” genoemd. De wijk is vooral gekend door de vele goede restaurants die er gelegen zijn. Als je in Gent bent, ga dan zeker eens langs het Paterhol!

Wat te doen in Gent met de CityCard

Tip: Als je een weekendje of langer dan 1 dag naar Gent komt, dan raad ik je aan een CityCard te kopen. Er zijn 2 versies te koop, één dat 48 uur (42€) geldig is en één dat 72 uur (48€) geldig is. Wil je Gent echt verkennen, dan haal je met deze kaart zeker je voordeel.

Wat zijn de voordelen van de CityCard ?

In de meeste musea is de toegang voor kinderen (tot 18 jaar) gratis in Gent. Voor mensen die met kinderen vooral musea bezoeken, is een All-in City Card waarschijnlijk minder voordelig. Je kan de City Card kopen in het infokantoor van Toerisme Gent, de deelnemende musea in de hotels en alle verkooppunten van vervoersmaatschappij “De Lijn”.

Infokantoor Toerisme Gent: Sint-Veerleplein 5 (Gravensteen)

Uitbureau Gent: Tickets

Verkoop van Tickets voor onder andere voorstellingen van Pierke in het Huis van Alijn.

Openingsuren : maandag tot vrijdag 10u30 – 17u00 en zaterdag tot 16u00 (zondag-feestdagen gesloten)

Veldstraat 82B – 9000 Gent

+32 9 233 77 88 ( [email protected] )

Infokantoor Toerisme Gent: Sint-Veerleplein 5 (Gravensteen)

Wat te doen in Gent : Specialiteiten

Gent heeft een groot assortiment Gentse specialiteiten. Alle typische specialiteiten en lekkernijen uit Gent vind je in een aparte post “Gentse specialiteiten en lekkernijen“. Van neuskes en gestreken mastellen tot de beste chocolade uit België en waar je die kan kopen.

Eten en drinken in Gent

Gent is zo’n beetje de vegetarische hoofdstad van België en het zou zot zijn daar geen gebruik van te maken. Zelf ben ik vegetariër, waardoor ik liever geen restaurants aanprijs waar alleen vlees wordt geserveerd. Hieronder volgen enkele van de beste vegetarische restaurants die er in Gent te vinden zijn.

Goed om te weten: In de meeste restaurants wordt een supplement aangerekend voor brood, water en mayonaise. Een fooi geven is in België niet nodig, maar in de horeca wordt (moet niet) het bedrag meestal afgerond naar boven.

Beste vegetarische restaurants in Gent

De Warempel (Zondag gesloten)

Zandberg 8 – 9000 Gent

Tussen het Belfort en het Sint Jacobs

Vegetarisch en vis – Menu

Leccer Gec (Zondag & maandag gesloten)

K.M. Hendrikaplein 6 – 9000 Gent

Vlak aan het station Gent Sint-Pieters

100 % veganistisch – Menu

De Walrus

Open van 11u00 weekdagen en vanaf 4 p.m. weekend

Gezellig bruin café – restaurant

Coupure Links 497 – 9000 Gent

Reserveren kan makkelijk via deze link

De Panda (gesloten op zondag)

Oudburg 38 – 9000 Gent

Rustig restaurant aan het water in het centrum van Gent met op de achtergrond meestal klassieke muziek.

Alle dagen open van 12u00 tot 14u00 en van 18u00 tot 20u45. Gesloten op zondag.

09/225 07 86 (geen website)

De Appelier (zaterdag & zondag gesloten)

Citadellaan 47 – 9000 Gent

Vooral dagschotels – Menu

Dessert of zin in een taartje?

Madam Bakster voor een dessert of taartje

Brabantdam 142 – 9000 Gent

Koffiebar met 100% plantaardige producten – Menu

Ontbijt of Brunch?

Le Pain Quotidien (kids menu/free wifi)

Kalandeberg 10 – 9000 Gent – 2de locatie op de Korenmarkt (Oude Postkantoor)

Alle dagen open vanaf 7u00 (zondag vanaf 8u00)

Hotels en jeugdherbergen in Gent-Centrum

1898 The Post

Het oude postgebouw aan de Korenmarkt

Voor de “iets” luxueuzere toerist

Hotel Gravensteen

Ideaal gelegen tegenover het Gravensteen

Novotel Gent

Vlak aan het Belfort en pal in het centrum

Heeft een zwembad

Extra dingen om te doen in Gent

Sorry, not sorry Street Art Plan

Wandeling of fietsroute langs de beste en interessantste Street Art kunstwerken die er in het centrum van Gent te vinden zijn. Street Art van Roa (zwart wit tekeningen) & Beu The Warrior (met de heldere kleuren), twee van de bekendste kunstenaars, kom je onder andere op de route tegen.  De Sorry not sorry route (gans het jaar door) duurt ongeveer 1.5u. De kaart is beschikbaar in vier talen en kan je gratis afhalen in de dienst toerisme of hier bekijken (NL).

De Sint-Pietersabdij

Bezoek de Sint-Pietersabdij of wordt meegenomen in het (verzonnen) verhaal “Alison, het geheim van de gevallen engelen” met virtuele gids Alison (1753-1823). Afgesloten! Het verhaal ging over zijn vriend Rafaël die dood wordt teruggevonden in de Sint-Pietersabdij. Was het moord of was het een ongeluk? In de 1.5u durende spannende virtuele rondleiding met koptelefoon met digitale monnik Alison kom je op allerlei plekjes (zolders, gangen, de tuin en de abdijkerk) waar je normaal niet zou komen en daarvoor is de tour aan te raden. We deden de volledige tour en ik vroeg op het einde aan de kinderen (9 &11) wat ze ervan vonden.

Sint-Pietersabdij Gent
Sint-Pietersabdij
Audiogids - Alison, het gehein van de gevallen engelen

De Abdij zelf vonden ze mooi, maar het verhaal van Alison langdradig en daardoor ook een beetje saai. De prijs voor de audiogids is zowel voor volwassenen als voor kinderen 4 euro per persoon. De Alison tour is aan te raden als je meer tijd hebt in Gent en als de kinderen ouder zijn dan 12 jaar. Er zijn nog andere activiteiten voor kinderen in de Sint-Pietersabdij.

Tip: Met je ticket van het Gravensteen mag je binnen de 3 dagen de Alison audiotour gratis maken.

Rommelmarkten & andere marktjes

In het centrum van Gent heb je elke dag wel ergens een markt. Er worden zoveel tweede handsmarkten georganiseerd op telkens andere data zodat het onmogelijk is deze allemaal in een lijst weer te geven. De lijst hieronder staan vooral de vaste markten die je gans het jaar door aantreft in het centrum van Gent. Indien je andere markten zoekt, dan kan je eens kijken op deze lijst met rommelmarkten voor de komende 30 dagen.

Wat te doen in Gent - Bezienswaardigheden vandaag en morgen!

Musea

Nicolaas de Liemaeckereplein 3 -Citadelpark. Op 20 min te voet vanaf het centrum. Dit is het oudste museum van België. Er hanger werken van onder andere Peter Paul Rubens, Anthony Van Dyck, James Ensor, Auguste Rodin en René Magritte.

Prijs: 8€ pp – Gratis tot 18 jaar en CityCard Gent – Met de Uitpas = 1.6 €

Open van 9.30 – 5.30 p.m. dinsdag tot en met vrijdag

Open van 10.00 – 6 p.m. weekends (gesloten op maandag)

Tegenover het Museum voor Schone kunsten – Citadelpark

Prijs: 6€ pp – kinderen tot en met 18 jaar en CityCard Gent Gratis

Zelfde openingsuren Museum voor Schone Kunsten (Zie boven)

Er is ook een café, ook ontbijt of lunch: Jan Hoetplein 1

Godshuizenlaan 2 – 9000 Gent

Prijs: 8 € pp – Kinderen tot en met 18 jaar en CityCard Gent Gratis

Open 9 tot 5 p.m. (woensdag gesloten)

In het weekend open van 10 tot 6 p.m.

Wat te doen in Gent na 19u00

Schouwburgstraat 3 (aan de Kouter)

Hier vind je het programma 2021-22 van de Opera Ballet Vlaanderen. In het overzicht staan voorstellingen die plaatsvinden in Gent, maar ook in Antwerpen.

Als je nog eens in een echte kleinschalige cinema wil zitten, dan moet je in de Sphinx zijn. De Sphinx is er altijd al geweest en hoop dat hij nog lang kan “overleven”. Gelegen in het hart van Gent op de Sint-Michielshelling tegenover het Oude Postgebouw.

Schouwburg : Op het Sint-Baafsplein 17

De tickets kan je online bestellen of kopen aan de balie bij Tickets Gent op het Sint Baafsplein 17 – 9000 Gent. Openingsuren van maandag tot vrijdag : 10u00 tot 18u00 zaterdag van 14u00 tot 18u00 (zondag gesloten).

Theater Tinnenpot – WAAR bijna ALLES KAN

Geen genummerde plaatsen, de avond zelf betalen aan de kassa.

Adres: Tinnenpotstraat 21 – 9000 Gent

Hoe kom je naar Gent?

Met de auto: De binnenstad is autovrij gemaakt wat een bezoek aan Gent extra leuk maakt. Vroeger reden de auto’s over de Sint Michielsbrug, langs de Korenmarkt en door de Veldstraat. Je kon in het centrum toen nog parkeren aan je favoriete café of restaurant.

Circulatieplan: Ondertussen is nog veel meer veranderd. Het circulatieplan deelt de stad sinds 2017 op in 6 sectoren en zorgt ervoor dat er minder doorgaand verkeer is. Hier vind je de kaarten van het circulatieplan.

Let op! Om de luchtkwaliteit van de Stad Gent te verbeteren is sinds 1 januari 2020 de lage emissie-zone (LEZ) van kracht. Check hier of je auto Gent binnen mag!

Parkeren op straat en in de parkings is duur in Gent. Op deze pagina vind je alle parkings van Gent.

Met de trein: Je kan de binnenstad bereiken via het station Gent Sint-Pieters, maar dan neem je best nog de tram. Te voet is het nog 30 min en 2.3 km stappen naar de Sint Michielsbrug. Via Station Gent Dampoort kan je sneller te voet naar het centrum. Vanaf Station Gent Dampoort is het 15 min en 1.2 km stappen naar de vrijdagsmarkt. Dienstregeling.

Met de Tram/bus: De tram neem je (waarschijnlijk) aan station Gent Sint-Pieters en doet er een 20-tal minuten over tot in het centrum. Routeplanner.

Extra Tips: Wat is er nog allemaal te doen in Gent

Gentse feesten (Juli) Editie 2021 gaan NIET door!

In Juli is er de week van de mega-populaire Gentse feesten. De 10 daagse feesten lopen tijdens de week vóór de feestdag van 21 juli. Hou er rekening mee dat hotels in en rond Gent snel vol zitten en de stad die week dag en nacht ondergedompeld wordt in één groot (nog altijd gratis) openlucht feest. Elke avond zijn er op verschillende plaatsen optredens te zien van artiesten uit binnen- en buitenland. Zelf blijf ik ‘s avonds liever weg, omdat de Gentse feesten mij te druk geworden zijn.

Vroeger was het altijd gezellig druk en heb ik er mij tot de vroege uurtjes geamuseerd, maar het aantal mensen die naar de feesten komen, neemt elk jaar toe. Overdag is het rustiger omdat iedereen dan zijn roes ligt uit te slapen. Het is dan een goed moment om op je gemak de stad te bezoeken en leuke dagactiviteiten doen. Tijdens de feesten de stad bezoeken heeft dus zijn voor en nadelen.

Tip: Middeleeuws ontbijt

Er wordt elk jaar ’s morgens tijdens de Gentse Feesten een middeleeuws ontbijt aangeboden aan een redelijke prijs in het MIAT, Minnemeers 10. Je kan er een arm, rijk en een Lieven Bauwens ontbijt nemen.

Elk jaar kan je op de Nationale Feestag (21 juli) op de Genste feesten naar het vuurwerk gaan kijken. Locatie: Portus Ganda.

Voor meer info check de Gentse feesten pagina.

Gent Jazz festival (Juli) Editie 2022 gaat door!

Het Gent Jazz Festival is een meerdaags jazzfestival in Gent. Het is een muziekfestival dat elk jaar plaats vindt begin juli (7/7 tem 17/7) op de Bijlokesite. De publiekstoegang bevindt zich aan de Godshuizenlaan, langs het Stadsmuseum S.T.A.M. Met het festivalsticket mag je die dag gratis gebruik maken van tram en/of bus van de Lijn. Vanaf station Gent Sint-Pieters is het 1km stappen naar de Bijlokesite. Alle info vind je op de website van Gent Jazz. Wij zijn in juli 2019 naar het optreden geweest van Diana Krall en Vincent Peirani en ik heb er een sfeerfilmpje van gemaakt.

Video Gent Jazz Diana Krall

Gentse winterfeesten 2019-2020

Van 6 december 2019 t.e.m. 5 januari 2020 wordt Gent ondergedompeld in een leuke kerstsfeer. Er staan op de kerstmarkt in het centrum van Gent meer dan 150 kraampjes en er is een reuzenrad. Natuurlijk zijn er ook eet- en drinkstalletjes met allerlei Gentse Specialiteiten voorzien. Zoals elk jaar wordt er op het Emile Braunplein, onder de schaapstal, een schaatspiste geopend.

De kerstmarkt is in het weekend geopend van 11u00 ’s morgens tot 1u00 ’s nachts, de schaatspiste tot 23u00. Tijdens de week zijn er wel andere openingsuren. Het Gravensteen is tijdens de winterfeesten open en wordt speciaal daarvoor in een gezellige wintersfeer gedompeld en noemt dan “Winterwonderkasteel”.

Lichtfestival (november 2021)

Elk jaar werd er in het centrum van Gent een gratis lichtfestival georganiseerd. De vorige edities waren een groot succes en in 2018 werd er opnieuw een record verbroken. Met 835.000 bezoekers is er niet getwijfeld om het lichtfestival in de winter van 2021 opnieuw te organiseren. Er is besloten om het lichtfestival om de 3 jaar te laten plaatsvinden omwille van budgettaire redenen.

De vijfde editie van het lichtfestival in 2021 zal plaatsvinden in de Gentse binnenstad van woensdag 10 tot en met zondag 14 november 2021, als de Corona maatregelen dat toelaten! Ik ben twee keer naar Gent afgezakt om te gaan kijken en het was elke keer fantastisch om te zien. Het parcours doorheen het historisch centrum van Gent was telkens adembenemend.

Parkeren aan Flanders Expo

Doordat het zo een succes was waren de parkings in Gent snel vol. Je parkeert bij de volgende editie best buiten Gent. Dat kan bijvoorbeeld aan Flanders Expo, vanwaar je de tram kan nemen naar het Centrum. Er worden rond Gent verschillende Park & rides zones gecreëerd om iedereen naar de binnenstad te krijgen. Met de trein naar Gent Sint-Pieters reizen of afstappen aan de Dampoort is natuurlijk ook een oplossing. Ben je eind januari 2021 in Gent dan is het lichtfestival niet te missen! Zowel op de tram, bus of op de trein ben je vanaf 4 mei 2020  verplicht om een mondmasker te dragen. Tegenwoordig kan je ze overal kopen, maar als je een naaimachine hebt, kan je de mondmaskers eventueel ook zelf maken.

Kaart: Wat te doen in Gent

Gentse specialiteiten & Lekkernijen

Eén van de bekendste Gentse specialiteiten en traditioneel product is de cuberdon of in Gent gekend als “een neuzeke”. Ze zien eruit als paarse neuzen of kegeltjes. Maar er zijn nog veel meer specialiteiten uit Gent!

Lees verder

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Dit bericht heeft 4 reacties

    1. Wim

      Dear Kostadin Nikolov, you are welcome! Have a nice time in Ghent 🏰

  1. Anja Hegemann

    Mooie, duidelijke website met veel informatie en tips!

Geef een reactie