Overzicht van reistips die je kunnen helpen om je reis voordeliger te boeken

Koers U.S. Dollar en Euro

Als de Dollarkoers gunstig staat, dan is het misschien het moment om een reis naar de Verenigde Staten te maken of naar landen te reizen, die gekoppeld zijn aan de Amerikaanse Dollar, zoals Cuba, Panama en Curaçao. Omgekeerd is het voor Amerikanen voordeliger om te reizen naar Europese landen als de Amerikaanse Dollar sterker staat tegenover de Euro. De wisselkoers kan je hier bekijken.

Koers Dollar
Wisselkoers

Vroegboekdeals

Operatoren, zoals Tui, krijgen soms betere deals bij hotels, dan de prijs die je zelf vindt met Google. Je moet dan wel vroeg boeken en meestal ook een pakketreis nemen (vlucht + Hotel). De betere voorwaarden kunnen zijn dat de prijs lager uitvalt ,als je een pakket boekt en dat de annuleringsverzekering en/of luchthavenvervoer in de prijs inbegrepen is. Het is mogelijk dat zelfs één of twee kinderen gratis mee mogen.

Tui

Google Flights

Indien je nog geen bestemming hebt, kan je Google Flights eens proberen. Je geeft de periode en luchthaven in Google Flights in en je krijgt een overzicht van alle prijzen en bestemmingen op wereldschaal. Super handig om een goedkope vlucht te vinden. Nadat je de bestemming hebt gevonden, zoek je verder via… Zie volgend puntje.

Google Flights

Gebruik zoekrobotten

Goedkope vluchten vinden doe je best met zoekrobotten, zoals Momondo, Cheaptickets of Skyscanner. Die geven de goedkoopste prijs voor elke bestemming. Je kan je voorkeur aanpassen door het vertrekuur of de maximum vluchtduur in te stellen. Niet rechtstreeks vliegen is meestal goedkoper. Prijzen veranderen van uur tot uur. Volgens een onderzoek, koop je best je tickets voor korte vluchten 7 weken voor vertrek en voor lange vluchten 18 weken voor vertrek. Ik koop onze vliegtickets meestal veel langer op voorhand. Zeker als je reist in het hoogseizoen en je naar populaire bestemmingen zoals Canada reist. Op Momondo kan je Fare alerts instellen. Die verwittigen je als de prijs daalt. Ook één of twee dagen schuiven met de datum, kan een betere prijs opleveren.

Zoekrobotten

Vertrek van een andere luchthaven

Soms is het voordeliger om te vertrekken vanaf een andere luchthaven. De prijs van een treinticket is soms inbegrepen bij de vlucht. Kijk eens op Thalys, Eurostars en Izy of rij zelf met de auto naar de luchthaven. Reserveer wel op voorhand een parkeerplaats, dat is veel voordeliger. Als de parking volzet is, kan je overwegen om een andere parking in de omgeving te zoeken en van daaruit een shuttledienst naar de luchthaven te gebruiken. De routes van shuttlediensten vind je op de website van de luchthaven. Hotels hebben soms hun eigen shuttlebus. Hier vind je bijvoorbeeld de shuttle Service van Hotel Schiphol – Van der Valk in Schiphol.

Schiphol parking
Schiphol Parking

Prijs luchtvaartmaatschappij

Vergeet niet om de website van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij na te kijken om eventueel rechtstreeks bij hen te boeken. Ik betaal liever iets meer en boek rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij. Schrijf je in op de nieuwsbrief om kortingen te ontvangen. Soms is het goedkoper om samen met je vliegtuigtickets ook de huurauto te boeken. Na het boeken van de tickets, kies je dan extra’s. Hier kan je bijvoorbeeld de prijs van vliegtickets bij Lufthansa bekijken.

U.S. Airways

Vakantieperiode

De vakantieperiode speelt een grote rol. In de schoolvakanties zijn de prijzen het hoogst, maar er is een verschil. De eerste week van juli en de laatste 2 weken van augustus zijn de prijzen een stuk goedkoper. Kijk of het land waar je naartoe wilt schoolvakantie heeft. Indien daar geen vakantie is, dan zijn de huurprijzen meestal goedkoper. Boek dan wel via de website van het desbetreffende land. Dit geldt vooral in het voor- of najaar. Hier vind je een overzicht van alle schoolvakanties in Europa. Wij zijn 2 keer met de Paasvakantie naar Florida geweest. Spring Break was toen juist voorbij en de Meivakantie in Nederland moest dan nog beginnen.

schoolbus
Schoolvakanties

Air Miles

Vlieg je veel met dezelfde maatschappij, overweeg dan om een creditkaart aan te vragen. Je spaart Air Miles bij de aankoop van je vliegtickets, maar soms ook bij het huren van een auto of zelfs bij aankopen in gewone winkels. Elke keer als je betaald met die Creditkaart spaar je miles. De Air Miles kunnen dan gebruikt worden om vliegtickets te kopen of om je vliegticket te upgraden. Bekijk voor alle voordelen het loyaliteitsprogramma van de vliegmaatschappij. Ook met een loyaliteitskaart spaar je miles. De meeste luchtvaartmaatschappijen zijn lid van een alliantie, zoals Star Alliance waarvan Lufthansa wordt gezien als de hoofdmaatschappij. Enkele leden van Star Alliance zijn Air Canada en United Airlines. Je kan in de meeste gevallen Air Miles sparen bij de maatschappijen die lid zijn van de alliantie. Alle voorwaarden vind je op hun website. KLM heeft een alliance met Skyteam. Info over Miles sparen bij Skyteam vind hier.

KLM

Vakantiewoning

Hotels en vakantiewoningen zoeken we niet alleen op booking.com, maar ook met een zoekmachine die alle hotelsites analyseert. Eens het hotel gevonden, kijk dan nog eens op de hotelwebsite om te checken of de prijs er niet lager is. Ik gebruik voor hotels bijna altijd Trivago. Voor vakantiewoningen gebruik ik Homeaway, Airbnb en Clickstay. Wij kiezen bijna altijd een appartement of huisje met keuken, zodat we zelf kunnen koken. Dat drukt de prijs van de reis, maar het is gewoon ook leuk om in de plaatselijke winkels eten te kopen.

Cocoa Beach Apartement
HomeAway.nl

Kredietkaarten

Mastercard wordt bijna overal ter wereld aanvaard. Je loopt minder met cash op straat, waardoor je minder risico loopt overvallen te worden. De kaart is verzekerd tegen fraude en diefstal. Wordt je kaart toch gestolen, bel dan Cardstop.
Je kan er voordelig in het buitenland geld mee afhalen. Meestal is het goedkoper dan geld te wisselen bij een wisselkantoor. Een Maestrokaart kan je in Europa gebruiken om gratis te betalen en geld af te halen. Check zeker de tarieven op voorhand bij je bank voor eventuele kosten. Buiten Europa zijn er kosten bij het afhalen en betalen met de kaart. De limiet dat je per maand kan uitgeven ligt vast, maar kan verhoogd worden voor een bepaalde periode. Stel de limiet hoog genoeg om problemen te vermijden. Bij het huren van een auto wordt meestal een borg afgehouden die later teruggestort wordt. Vergeet voor je op reis vertrekt, je kaart bij je bank niet te activeren.

Reisverzekering

Sluit altijd een reisverzekering af. Voor de Verenigde Staten en landen waar een gewone ziekteverzekering niet in tussenkomt en de kosten hoog kunnen oplopen, sluit ik een bijkomende bijstandsverzekering af. Een annuleringsverzekering moet soms niet. Die verzekering kan inbegrepen zijn in een pakketreis of is bijvoorbeeld al bijgeboekt samen met je vliegticket. Zeker checken! Een jaarformule is in de meeste gevallen een betere optie, voorbeeld annuleringsverzekering + bijstand in één pakket. Zo een formule is meestal goedkoper als je meer dan 1 keer per jaar op reis gaat. Ik neem altijd een doorlopende jaarformule bij verzekeraar VAB.

VAB Reisverzekering

Bagage

Vermijd extra kosten bij het inchecken. Weeg thuis, voor je vertrekt naar de luchthaven, je bagage. Vliegtuigmaatschappijen kunnen soms moeilijk doen over een kilo te veel bagage. De prijzen per extra kilo zijn hoog. Probeer zware voorwerpen in je handbagage mee te nemen. Koop handbagage met de max toegelaten afmetingen. Je kan de afmetingen vinden op de website van de luchtvaartmaatschappij. Hier vind je alles over uw bagage bij KLM.

Bagage
Info KLM Bagage

Auto huren

Een auto huren kost veel geld, maar met je eigen auto naar de bestemming rijden, kost misschien wel meer. Denk maar aan de benzine, péage en slijtage van de auto. Om de beste prijs te vinden gebruik ik Cheaptickets. De zoekrobot analyseert de prijzen van alle verhuurbedrijven op de luchthaven en in de omgeving. Ik neem altijd een excess verzekering of m.a.w. een omnium bij de boeking. Je kan ook een extra verzekering kopen aan de balie van de huurauto. Ik heb ondervonden, dat het goedkoper is op voorhand een verzekering af te sluiten. Het enige minpuntje is, indien er zich een accident zou voordoen, de verhuurfirma je borg niet zal terugbetalen en dat je het bedrag moet terugvorderen van de verzekering, die je afsloot bij de boeking. Indien je een excess verzekering ter plaatste afsluit, moet je meestal niks meer betalen en nemen ze ook soms geen borg op je kredietkaart. Lees altijd goed de voorwaarden thuis bij de boeking. Bij het afhalen van de huurauto, ben je moe van de vlucht en wil je snel naar je hotel of vakantiewoning. Meestal is het druk aan de verhuurbalie en dan moet alles vlug gaan, maar neem zeker je tijd om alles goed na te lezen, alvorens akkoord te gaan. In de Verenigde Staten mag je zeker het risico niet nemen om zonder extra verzekering de baan op te gaan. De kosten bij een ongeval kunnen erg hoog oplopen.

Auto huren

Reisapps

Ik kan het mij bijna niet meer voorstellen om een reis te zoeken en te boeken, zonder gebruik te maken van websites en zoekmachines, maar ook apps. Reisapps maken het je gewoon makkelijker. Ik heb een lijst gemaakt met de beste apps voor op reis. Je vind deze hier of door op de foto de clicken.

Reisapps

Indien je echt niet weet waar naartoe, inspiratie vind je hier vast wel op de website.

Sluit Menu
nl Dutch
X