Je bekijkt nu Rondreis West-Canada & Vancouver Island

Rondreis West-Canada & Vancouver Island

Rondreis West-Canada

De voorbereiding van onze 23-daagse camper rondreis West-Canada en Vancouver Island nam veel tijd in beslag. Doordat we alle kampeerplekken op voorhand hadden gereserveerd, hadden we ter plaatse meer tijd om te genieten van de prachtige natuur en moesten we ons niet bezighouden met het zoeken van kampeerplekken. Meestal zijn de parken van British Columbia en Alberta in het hoogseizoen volledig volzet. Heb je op voorhand niet gereserveerd dan kan je niet anders dan ofwel op de overflow parking gaan staan ofwel veel betalen voor een meestal ongezellige privé camping. De reservatie van een kampeerplaats van Parks Canada boek je dus best vooraf.

Meeting the Waters - Glacier National Park BC
Black beer Well's Gray National Park
Rondreis West-Canada

Kamperen in de Nationale Parken

De plaatsen van Parks Canada in British Columbia en Alberta zijn in het hoogseizoen erg gegeerd. Ze zijn naar mijn  mening, samen met de plekken in de Provinciale Parken, de mooiste om te overnachten. Op de website van Parks Canada kan je duidelijk zien vanaf welke datum EN uur je deze plaatsen kunt reserveren. Binnen het uur, vanaf de mogelijkheid van boeking, zijn alle kampeerplekken van Parks Canada voor in het hoogseizoen gereserveerd. Rap zijn is hier echt wel de boodschap! Via de website van Parks Canada kan je plaatsen reserveren in de Nationale Parken.

Kamperen in Provinciale Parken

De plekken in de Provinciaalse parken zijn pas later te boeken. Deze plaatsen zijn vergelijkbaar in grote en ligging, maar kan je pas 4 maanden vóór aankomst boeken. Het “probleem” bij een reservatie in deze parken is als je meerdere dagen na elkaar in hetzelfde park wilt overnachten, je de reservaties dag op dag moet doen. Het is dus mogelijk dat je verschillende dagen op een andere plek moet gaan staan, omdat iemand anders je te vlug af was bij de boeking en “jouw” plek reserveerde. Plaatsen in de Provinciale Parken kan je via deze link reserveren.

Ready steady GO !

Je moet eigenlijk klaar zitten achter je laptop of computer op het uur vanaf je kan reserveren. Meestal is dat om 8u00 lokale tijd in British Columbia of Alberta. In Europa is het dan 8u of 9u later en dus 16u00 of 17u00. Ben je dan al thuis van het werk? Kinderen afgehaald van school? Moeten ze naar de sportclub? In het geval van de Provinciaalse Parken zou ik nog niet panikeren om die mooie plaats aan het water iets later te reserveren. Maar voor één van die weinige plekjes in de Nationale parken zit je best met je vinger aan de boekknop om 17u00 (of soms 16u00) stipt !

Goedkope vlucht naar Vancouver YVR

Het was al een aantal jaren dat we graag eens een rondreis wilden maken door West-Canada, maar de prijs van de vlucht was meestal te duur. De maand vóór ik de tickets kocht had ik een offerte gevraagd bij Tioga Tours, maar de prijs van de vlucht op de offerte was op dat moment 5500 euro voor 4 personen vanuit Brussel en 3276 euro vanuit Amsterdam. De prijs voor de Mobilhome was OK, maar door de hoge kost van de vlucht had ik de rondreis opnieuw on hold gezet. Een maand later en na wat zoekwerk over campers, kampeerplaatsen, de overzet naar Vancouver Island, brandstof, eten, enz…was het toevallig toch van dat…de prijs was enorm gezakt!

Vertrek van Brussel naar Vancouver BC

Lufthansa vlucht

We konden de vlucht heel goedkoop boeken via Lufthansa. Vluchten naar Vancouver en Calgary zijn altijd erg duur, maar deze keer was ik er vroeg bij en hadden we geluk. In november 2017 zocht ik op momondo goedkope vluchten naar verschillende bestemmingen in Canada. Meestal kost een vlucht in die periode in het beste geval zo’n 850 euro per persoon. Op dat moment was de prijs gezakt naar 1658 euro voor 4 personen! Ik kon het moeilijk geloven. Had ik de zoekmachine verkeerd ingesteld op 2 personen? Nog eens gecheckt, maar het was inderdaad de prijs voor ons 4 samen.

Alle hens aan dek! Gebeld naar Jessica met de vraag of ze in augustus verlof kon krijgen voor 3.5 weken. De dag nadien, kon de prijs aangepast zijn en dan werd het misschien opnieuw te duur. Na een tweetal uur wachten, kreeg ik het verlossende antwoord. De verlofaanvraag was goedgekeurd en we konden boeken. Aangezien de prijs dezelfde was bij Lufthansa heb ik rechtstreeks bij Lufthansa geboekt. De eerste stap was gezet. Later hoorde ik dat haar baas die dag dezelfde goedkope tickets naar Vancouver had gekocht, maar dan voor juli.

De prijs van een vliegticket verandert elke dag

Het bizarre was dat de vlucht dat we boekten exact dezelfde vlucht was die in de offerte stond. Een beetje afwachten kan dus wonderen doen! Via deze link kan je vluchten opzoeken met zoekmachine momondo of via deze link kan je rechtstreeks boeken bij Lufthansa.

Vergeet voor je naar Canada reist je ETA (Eletronic Travel Authorization) niet aan te vragen! Dat heb je absoluut nodig om Canada binnen te mogen. Het kost 7$ CAD per persoon en kan je hier aanvragen.

Rondreis West-Canada

Onze “rondreis West-canada & Vancouver Island” duurde in totaal 23 dagen en mocht naar mijn gevoel iets langer duren. Er zijn altijd plekjes waar je iets langer wil blijven of waar je het wat rustiger aan zou willen doen, maar dat is zowat het enige nadeel om alles op voorhand vast te leggen.

Hieronder volgt een samenvatting van onze rondreis door het adembenemende British Columbia, Alberta en Last but not least Vancouver Island! Uitstappen en bezienswaardigheden zijn op sommige dagen verder uitgewerkt met tips.

Dagverslagen

Je kan de dagverslagen van de rondreis West-Canada en op het einde vanop Vancouver Island onderaan de kaart lezen door op de link te klikken “Lees verder” of op de bijhorende foto van de beschrijving. We maakten de camper reis in de zomer van 2018 met een 25 voet lange Diesel Navion Mobilhome die we huurden bij Traveland RV Rentals in Langley BC. We verbleven op enkele uitzonderingen na in de parken van Parks Canada en in de Provinciale Parken van British Columbia en Alberta.

Via deze link krijg je een praktisch overzicht van alle dagverslagen.

Rondreis West-Canada - Route en bezienswaardigheden Kaart

Dag 1 : Brussel - Vancouver

Zaterdag

Vertrek vanuit Brussel naar Vancouver, BC met Lufthansa

Overnachting in het Victorian Hotel, Vancouver BC

Dag 2 : Ophalen mobilhome bij Traveland

Zondag

Ophalen RV Camper bij Traveland RV Rentals in Langley BC

Inkopen doen in een superstore, Langley BC

Onderweg: rit naar de Othello Tunnels bij Hope (120 km/75 mi)

Camping: Coquihalla Campground (Hope)

Dag 3 : Manning Park

Maandag

Rit van Hope naar Okanagan Lake North Provincial Park via Manning Park (240 km/150 mi)

Onderweg: lunch in het park waarna we een wandeling maakten van 4.5 km (Lightning Lake Loop) rond het meer in Manning Park.

Camping: Okanagan Lake North Provincial Park – Rustige camping voor 1 nacht – Geen elektriciteit – Gezwommen en met de frisbee gespeeld – Je kan de weg een beetje horen

Dag 4 : Fietstocht op Myra Canyon

Dinsdag

Rit van Okanagan Provincial Park naar Martha Creek Provincial Park in Revelstoke (290km/180mi)

Onderweg: Fietstocht in Myra Canyon over houten bruggen van een oude spoorweglijn

Camping: Martha Creek Provincial Park – Eén van de leukste campings dat we hadden – 1ste nacht

Dag 5 : Mount Revelstoke National Park

Woensdag

Wandeling in Mount Revelstoke National Park en Skypark

Camping: Martha Creek Provincial Park – 2de nacht

Dag 6 : Loop Brook Trail & Meeting the Waters

Donderdag

Rit van Revelstoke naar Kootenay National Park (270 km/167 mi)

Onderweg: Skunk Cabbage Boardwalk (30 min) Ligt op 43 km van Martha Creek Provincial Park + Giant Cedar Boardwalk (30 min) Ligt 2.6km verder.

Loop Brook Trail en Meeting the Waters Trail

Camping: Kootenay National Park – Redstreak Campground

Dag 7 : Emerald Lake & Lake Louise

Vrijdag

Rit van Kootenay National Park naar Banff via Natural Bridge en Emerald Lake (250 km/155mi)

Onderweg: Natural Bridge, Emerald Lake, Lake Louise

Camping: Banff Tunnel Village 2 – plek A54 (Grote en niet zo gezellige Camping)

Dag 8 : Johnston Canyon - Banff National Park

Zaterdag

Johnston Canyon : Wandeling naar Upper Falls (2.5km/2mi) en naar de verder gelegen Inkpots (5.5km/3.7mi)

Banff Radium Hot Springs

Banff Gondola – Dinner

Camping : Banff Tunnel Village 2 – 2de nacht zelfde plek

Dag 9 : Icefield Parkway

Zondag

Rit van Banff naar Jasper via Icefield Parkway Highway 93 (400 km/250 mi)

Onderweg: Athabasca Glacier, Sunwapta Falls en Athabasca Falls

Camping: Wapiti plaats FF28 Mooie rustige Provinciale camping

Dag 10 : Maligne Canyon & Maligne Lake

Maandag

Die dag zijn we naar Medicine Lake en Maligne Lake (50 km/31mi) gereden, maar ervoor hadden we een wandeling langs de rivier via Maligne Canyon Trail gemaakt.

Camping: Wapiti plaats FF28 – 2de nacht

Dag 11 : Rearguard Falls

Dinsdag

Rit van Jasper (Wapiti Campground) naar Clearwater – Wells Gray Provincial Park (323 km/200mi)

Onderweg: Wandeling naar Rearguard Falls (3.2 km) en lunch aan een eetkraampje

Camping: Dutch Lake Resort & RV Park Plaats 32 – 1ste nacht

Dag 12 : Wells Gray National Park

Woensdag

Wells Gray National Park watervallen : Spahat Falls, Bailey’s Chute, Helmcken Falls & Dawson Falls

Camping: Dutch Lake Resort & RV Park Plaats 32 – 2de nacht

Dag 13 : Nairn Falls

Donderdag

Rit van Dutch lake (Well’s Gray National Park) naar Nairn Provincial Park (395 km/245mi)

Onderweg: Lunch

Camping: Nairn Falls Provincial Park – plaats 47

Dag 14 : Whistler Mountain

Vrijdag

Korte rit van Nairn Provincial Park naar Whistler (35 km/21mi)

RV parking in Whistler. Beetje moeten zoeken. Best op voorhand parkeerplaats in de gps vastleggen. Wij stonden op Lot 3 (20$ ganse dag).

Suspension Bridge op Whistler Mountain

Peak to Peak naar Blackcomb Mountain

Ziptrek Ecotours  – Zippen met Eli

Camping: Riverside Resort Full Hook Up (71 $)

Dag 15 : Vancouver Island - Pacific Rim National Park

Zaterdag – Overzet naar Vancouver Island

Rit van Whistler naar Picific Rim National Park (300 km/186mi)

Onderweg: Overzet Horseshoebay (100 km) naar Nanaimo

Camping: Green Point Campground (Long Beach Area) in het Pacific Rim National Park – 1ste nacht plaats 23

Dag 16 : Vargas Island & Meares Island

Zondag

Die dag stond Island hoppen naar Vargas Island en Meares Island op het programma.

Camping: Green point Campground – 2de nacht plaats 88

Dag 17 : Ucluelet - Wild Pacific Trail

Maandag

Rainforest Trail a & B

Ucluelet Wild Pacific Trail

Avondeten bij Shed in Tofino

Camping: Green Point Campground – 3de nacht plaats 91

Dag 18 : Cathedral Grove

Dinsdag

Rit van Pacific Rim National Park naar Miracle Beach Provincial Park (235 km/146mi)

Onderweg: Cathedral Grove in Mac Millan Provincial Park

Lunch: Sproat Lake Provincial Park en gezwommen

Camping: Miracle Beach Provincial Park – 1st nacht Plaats 44

Dag 19 : Campbell River - Elk Falls

Woensdag

Uitstapje naar Campbell River en Suspension Bridge bij Elk Falls

Camping: Miracle Beach Provincial Park – 2de nacht Plaats 44

 

Dag 20 : Whale watching tour (ganse dag) & Bute Inlet

Donderdag

Whale watching tour (7u) Campbell River en lunch bij Bute Inlet

Camping: Miracle Beach Provincial Park 3de nacht Plaats 44

Dag 21-22-23 : Ferry Vancouver Island - Cultus Lake

Vrijdag (Dag 21)

Rit van Miracle Beach naar Cultus Lake via de Ferry (Nanaimo-Horseshoe Bay) (260km/162mi)

Camping: Cultus Lake Provincial Park (Plaats E20)

Zaterdag (dag 22)

Rit van Cultus Lake PP naar Traveland om de Mobilhome terug te brengen

Camping: Op het vliegtuig (Dag 23)

 • De mooiste wandelingen op Tenerife
 • Mallorca – Veelzijdig vakantie eiland
 • Gozo – Ongerepte parel van Malta

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Vargas Island is something I looking forward to exploring and Pacific Rim National Park for kayaking, what else would be great for water lover?

  1. Wim

   Hi, There are so many opportunities to do water activities on Vancouver Island. You can book a kayak excursion with a guide or rent a kayak yourself and head out. You do need a certification or proof on Vancouver Island that proves that you are qualified in “training in capsize recovery specific to sea kayaking or got training in paddle float rescues, self-rescues etc” I already had a lot of experience with kayaks in Europe, but I could not provide proof. As a result, we were unfortunately unable to rent kayaks in Tofino to explore the coast along Tofino or Ucluelet itself.
   You can take the water taxi and visit different islands yourself or in a group. You can also book a whale watching tour in both Tofino and Ucluelet, but we made a Whale watching tour from Campbell River.
   A lot of surfing is also done on the beaches near Tofino. There are various surf schools and surfboards that you can rent.

   1. First of all Thanks for responding, so I guess we need a certificate for exploring water all by owned, so do we need to pre-booked the kayak, with a guide or without, or we can do on the spot?

    1. Wim

     Hi John,

     Yes, you can rent a kayak on the spot with or without a guide (if there are places in the group of course), but if you want to kayak without a guide you need proof that you or someone in the group has experience in “training in capsize recovery specific to sea kayaking or got training in paddle float rescues, self-rescues etc”. No idea if that is necessary if you launch your own kayak.

     Greetings, Wim

 2. Ger Engels

  Erg genoten van het verslag. Waardevolle tips. Wij gaan volgend jaar eind mei. Ongeveer dezelfde route. Was deze reis ongeveer 3500 km?

  1. Wim

   Dag Ger Engels,
   Leuk om te laten weten wat je ervan vond. Bedankt!
   De volledig afstand was 3903 km. We hadden op voorhand voor 3500 km betaald, maar hadden 403 km meer gereden. Prijs per extra km was 0.41$ / km (taksen niet inbegrepen: PST en GST). De prijs voor de extra 403 km was ongeveer hetzelfde als de prijs van het extra pakket van 500 km dat je op voorhand kon aankopen bij de verhuurder (150€ per 500km).
   Groeten, Wim

 3. Tash M

  This looks like an epic adventure & cheers for sharing this itinerary and information!

  1. Wim

   Hi Tash,

   It certainly was and you’re Welcome !

 4. Scorpian

  I am very happy to discover your post as it will become on top in my collection of favorite blogs to visit. Road trip is amazing, keep sharing.

Geef een reactie