Je bekijkt nu Shark Valley Tram Tour in de Everglades

Shark Valley Tram Tour in de Everglades

Shark Valley Tram Tour

Vanaf Everglades City is het naar “Shark Valley Tram Tour” 45 miles (72 km) of een klein uurtje rijden. We hadden daar een kajak trip naar Sandfly Island gemaakt. Om binnen te mogen moet je een National Park Entrance Fee (25 $ per auto) betalen. Die is 7 dagen geldig en goed voor toegang tot het Everglades National Park. Wij hadden de pas gekocht toen we een kanotrip in de Everglades maakten bij Nine Mile Pond. Dat was bereikbaar via een andere ingang. Om fietsen te huren waren we te laat, maar een rit met de Shark Valley Tram Tour lukte wel nog. Ik ben snel tickets gaan kopen en we konden de laatste tram tour van 16u00 (4 PM) nog juist halen.

Shark Valley Tram Tour
Shark Valley Tram Tour
Shark Valley Tram Tour

Shark valley met de fiets

Ik had eigenlijk liever de tour met de fiets gedaan. De totale afstand van de fietsroute is 15 miles of 24 km en neemt een 2 tal uren in beslag. We houden nogal van plaatsen “af van het begaande pad” en zijn niet zo gek op toeristische treintjes. Achteraf bekeken viel het erg goed mee en waren we blij met de tram tour door Shark Valley. Er was een leuke natuurgids mee. Af en toe stopte de tram en kregen we van de gids uitleg over de vegetatie en de dieren in het park. Ik vond het best interessant en de Ranger kon het goed uitleggen. De meeste fietsen waren toen al teruggekeerd naar de ingang, want om 5 p.m. moet je de fiets terug inleveren.

Baby alligators

Shark Valley Tram Tour

Het voordeel van een begeleide tram tour is dat de rangers de verblijfplaats van elke alligator weten zijn, zodat we er veel tussen het hoge gras hebben kunnen spotten. De gids vertelde ons dat er bijna geen reeën meer in het park zijn, omdat de Everglades vergeven zijn van de wurgslangen, die de reeën opeten. Vooral de baby alligators eten ze op. De slangen zijn niet inheems en zijn een echte plaag  geworden. Ze zijn moeilijk te vangen en waarschijnlijk zelfs nooit meer weg te krijgen. We hebben op de route 2 alligator nesten kunnen bekijken, met baby alligators, vanop 2 meter afstand, weliswaar vanuit de tram want mama-gator lag doodstil op de loer.

Shark Valley Tram Tour

Shark Valley Observatietoren

Uiteindelijk kom je na 8 mile of 12.8 km aan de 45 voet hoge uitkijktoren, de Shark Valley Obsevation Tower. Daar hadden we 15 min om naar het uitkijkpunt te stappen. Op weg naar de toren zagen we een kleine lichtgroene slang op een tak, verschillende watervogels, drie baby alligators en een hoop zwarte gieren. Het pad loopt in een wijde boog helemaal naar boven en is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De ganse tour is trouwens volledig toegankelijk voor minder validen. Boven heb je een prachtig panoramisch zicht op de weidse vlaktes van de Everglades. Er was geen zuchtje wind en de temperatuur was echt zalig.

Shark Valley Tram Tour

Zijn alligators in Florida gevaarlijk?

Op de terugweg stopten we nog enkele keren met de tram om watervogels, een grote waterschildpad en een enorme alligator te bekijken. Op de foto houdt hij of zij eigenlijk gewoon de bek open om lucht uit zijn maag te laten ontsnappen. Toch maar de voetjes binnen houden…😄 Er is ons verteld dat er nog nooit een aanval van een alligator is geweest naar wandelaars of fietsers op het fietspad. De alligators steken de weg over of liggen gewoon op het warme asfalt. Je kan dus niet anders dan er omheen fietsen. Bewaar wel altijd een veilige afstand. Er wordt steeds aangeraden 10 tot 15 voet (3 meter) afstand te houden van wilde dieren.

Shark Valley Tram Tour

Eén keer is er een voorval geweest met een kind dat is gebeten door een alligator, maar dat kwam omdat de jongen met zijn fiets een bocht op het pad miste en in een vijver terechtkwam, boven op een alligator. Wil je het hele verhaal horen, dan moet je de Shark Valley Tram Tour ook eens doen… Als we nog eens in Zuid Florida zijn, dan gaan we zeker de fiets tour eens doen.

Shark Valley Tram Tour - Alligator

Shark Valley Tram Tour - INFO

Shark Valley Tram Tour

Shark Valley Visitor Center

Shark Valley Loop Road
Miami, FL 33194

Prijs Tram Tour : volwassenen 25 $, kinderen 12,75 $ en senioren 62 + 19 $

Fietsen huren : 9 $ per fiets (niet te reserveren)

Je kan de tram tour reserveren via email : [email protected] of tel : (305) 221-8455

Kaart: Shark Valley Tram Tour & Sandfly Island

  • Kanotrip – Everglades National Park
  • Anhinga Trail – Everglades National Park
  • Road trip naar Key West

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Geef een reactie