Je bekijkt nu De 8 mooiste stranden van Jávea en omgeving

De 8 mooiste stranden van Jávea en omgeving

Mooiste stranden Jávea

Hieronder vind je de acht mooiste en beste stranden van Jávea en omgeving. Jávea (in het Valenciaans Xàbia) is een gemeente in de provincie Alicante aan de Costa Blanca en ligt aan één van de mooiste kusten van Spanje. Als er niet teveel golven zijn dan is het water er kristalhelder. De meeste stranden en zwemplekjes liggen verscholen tussen baaien, maar zijn meestal goed bereikbaar. Zelfs in augustus vonden we snel een (gratis) parkeerplaats aan het strand.

De mooiste stranden van Jávea en omgeving

1. PLatja del Portitxol

Platje del Portitxol of ook wel Cala Barraca genoemd, ligt in de idyllisch verscholen Bahia del Portixol, juist voor het kleine eilandje Illa del Portitxol. Het eiland zelf is onbewoond, maar vroeger was dit zeker niet het geval. Hier en daar zie je op het eilandje overblijfselen van de oude vervallen huizen. Zoals de meeste stranden tussen Moraira en Denia is ook dit strand geen zandstrand, maar een keienstrand met kleine en grote kiezelstenen. Het voordeel daarvan is dat het water mooi helder is en dus perfect om te snorkelen.

Mooiste stranden van Jávea en omgeving
Mooiste stranden Jávea
Mooiste stranden Jávea
Mooiste stranden Jávea

Parkeren

Wij verbleven in een mooie vakantievilla op de weg naar het strand. De weg wordt in het hoogseizoen vanaf ongeveer 10u00 tot 18u00 ter hoogte van Calle Truita en Carrer de la Barraca met een bareel afgesloten door security. Er werden vroeger teveel opritten van woningen afgesloten door geparkeerde auto’s. Je kan dus best ofwel vóór 10u00 arriveren ofwel een eind te voet afleggen naar dit strand. De weg loopt helemaal omlaag naar het strand. Daar vind je een beperkt aantal parkeerplaatsen (ongeveer 60).

Parking Platja del Portitxol - Jávea
Parking Platja del Portitxol - Jávea

Restaurants met een prachtig zicht op de baai

Het leuke aan dit strand is dat er twee prachtig gelegen restaurants zijn. Ideaal voor lunch, aperitief of voor een avondmaal. Het eerste restaurant noemt Cala Clémence en is wat chiquer dan het iets verder (achter de hoek rechts) gelegen restaurantje Bar la Barraca, maar ze bieden allebei een ongeëvenaard uitzicht op de baai en het eiland. De prijzen vallen erg goed mee. Er is een toilet aan de kant van het strand dat je eventueel kunt gebruiken en dat deel uitmaakt van restaurant/bar Cala Clémence. Vriendelijke bediening. Platja del Portitxol is absoluut één van de mooiste stranden van Jávea!

Cala Clémence - PLatja del Portitxol

2. Cala Blanca

Cala Blanca ligt een beetje afgelegen en het is zonder gps misschien wat zoeken naar dit rots -en keienstrand. Een strand kan je het eigenlijk niet noemen, want er zijn eigenlijk alleen maar rotsen om op te zitten. Breng best een paar van die goedkope klapstoeltjes mee die je overal kunt kopen. Het is zijn prijs meer dan waard! Het zwemgedeelte lijkt op een kom soep, maar dan met kristalhelder water en veel visjes. Ideaal snorkelplekje. Het is wel opletten om langs de kust niet te struikelen over de scherp uitstekende rotsen. In en uit het water gaan kan via een trap.

De mooiste stranden van Jávea en omgeving
Cala Blanca - Jávea
Cala Blanca - Jávea
Cala Blanca

Parkeren

Past misschien niet helemaal in het lijstje van “mooiste stranden Jávea”, maar het was wel één van de mooiste zwemplekjes dat we tegenkwamen. Wij parkeerden in een smal achterafstraatje “Cami Calablanca”dat uitgeeft naar het “strand”. Er is een kleine en betere parkeerplaats voor ongeveer 60 auto’s aan Av. de Ultramar.

3. Caleta de Dins

Caleta de Dins ligt juist onder Mirador de las Caletes en is bereikbaar op dezelfde manier alsof je naar Cala Blanca zou gaan. Dit keienstrand ligt iets verder en bereik je te voet langs een onverhard wandelpad vanaf Cala Blanca. Het zwemgedeelte ligt beschut tegen de golven door het kleine schiereilandje naast het keienstrand. Leuk om van te springen.

Caleta de Dins
Cala Blanca
Caleta de Dins - Jávea

4. PLatja de la Granadella

Het strand van Granadella is een keienstrand en wordt beschreven als één van de mooiste stranden van Jávea en zelfs Spanje en dat is het eigenlijk ook wel. Maar toen wij er waren, was er echter veel wind en waren er erg hoge golven. Voor kleinere kinderen was het toen niet veilig. Ik ben er door de sterke stroming mijn duikbril verloren. Mijn zoon zwom naar het vlot, dat op ongeveer 100 meter voor het kiezelstrand op zee dreef en maakte er allerlei straffe salto’s van. Tess en ik hebben meer dan een uur in de sterke stroming en over de hoge golven gezwommen. Ze kon er niet genoeg van krijgen.

PLatja de la Granadella

Park & Ride

Eigenlijk waren we op de terugweg van Cap de la Nau (de witte vuurtoren) toen we de gratis parking op “ Guardia Park” aan Calle Cuereta en Carrer de la Falzia passeerden. Het is op deze plaats dat het pendelbusje halt houdt om naar het strand van Granadella te rijden. Om de 45 min vertrekt zo’n busje naar Platja de la Granadella. We waren nog juist op tijd om mee te mogen. Het busje rijdt enkel in de zomer t.e.m 31 augustus.

Park & Ride PLatja de la Granadella
Bus PLatja de la Granadella
PLatja de la Granadella

Toen we arriveerden aan het strand met de grote kiezelstenen, was het erg druk en waren opgelucht dat we het busje hadden genomen. Volgens mij waren er in de buurt nergens nog parkeerplaatsen te vinden. Op het strand was er ook nauwelijks plaats om te zitten, maar het blijft absoluut de moeite om la Granadella eens te bezoeken, volk of geen volk. We zijn twee uurtjes kunnen blijven, want we moesten zeker de laatste bus terug nemen naar de onze auto’s op de parking.

We stelden ons een tiental minuten voor vertrek klaar aan de busstop en hadden alle zes plaats op de bus. Er konden zelfs nog mensen mee. Toen de bus echt vol was konden we vertrekken. De parking ligt op 4 km van het kiezelstrand en de bus doet er 10 à 15 minuutjes over tot aan het strand. Je rijdt door een natuurgebied met veel nieuw aangeplante bomen. Een paar jaar geleden was er in het natuurgebied spijtig genoeg een bosbrand, maar het mooie gebied herstelt zich langzamerhand opnieuw.

5. PLaya de la Grava

Playa de la Grava heeft één van de weinige zandstranden in Jávea. Het ligt vlak naast de haven van Jávea en vonden het er aangenaam om een paar uurtjes te vertoeven. Aan de ingang van de haven is een duikschool (Buceo Puerto Jávea) waar je ook een SUP kon huren per uur. Mijn dochter wilde dat voor haar verjaardag heel graag eens proberen en daar konden we makkelijk een plank huren. Er zijn weinig plaatsen waar dat kan zonder eerst een cursus te moeten volgen. Het bleek dat één uur voor haar meer dan voldoende was, want het was leuk maar ook vrij zwaar om te doen.

Jávea - PLaya de la Grava

Beach House restaurant

Ondertussen ging onze zoon vissen in de haven en langs de pier. Volgens de borden mocht het eigenlijk niet, maar we hadden al enkele dagen verschillende vissers in de haven zien vissen en het werd gedoogd. Parkeren kan gratis in de straten in de buurt of bijvoorbeeld op de gratis parking in Calle Santísimo Cristo del M.

Tip: Er is een leuk cafeetje boven het restaurant “Beach House Bistro Bakery” vlak aan de pier van de haven en biedt een prachtig uitzicht op de vissers haven en de zee.

6. Playa L’Arenal

Playa L’Arenal is één van de bekendere zandstranden uit de buurt en is ook iets drukker en commerciëler dan de andere pittoreske stranden die we meestal verkiezen. Het ligt iets verder dan Playa de la Grava en je kan makkelijk parkeren in de straten die uitkomen op het strand.

7. Cala D’Ambolo

Cala D’Ambolo is zo één van die pittoreske strandjes en ligt vlak onder Mirador Ambolo bereikbaar via Carrer Torre Ambolo. Toen wij er waren konden we er niet naar toe, omdat er gevaar was voor vallende rotsen. Je kan te voet naar het keienstrand (met de auto via Calle Igor Stravinsky en Calle Giuseppe Verdi). We zijn spijtig genoeg niet naar het strand kunnen wandelen, maar Cala D’Ambola mocht zeker niet ontbreken in het lijste ‘mooiste stranden Jávea”. Het zal misschien voor de volgende keer zijn.

8. Cala les Rotes/Cala Denia

Cala les Rotes zijn eigenlijk “stranden” van rotsen gemaakt. Het ligt ten zuiden van Denia op maar 10 km van Jávea en is te bereiken via Carretera Provincial del Barranc del Monyo. Je kan er parkeren tussen restaurant Mena en reastaurant Ca Nano. In het laatste restaurant hebben we iets gedronken. Cala les Rotas is eigenlijk een natuurgebied. Vanaf hier worden soms walvissen gezien en in het gebied mag niet worden gevist. Misschien een beetje vreemd, maar hier kunnen dezelfde walvissen worden gespot zoals we zagen op onze reis naar Vancouver Island. Er is een klein keienstrand aan het kleine ronde punt vlak aan restaurant Ca Nano.

Cala les Rotes
Cala de Aigua Dolç
Cala les Rotes Cala Denia

Naaktstrand Cala de Aigua Dolç

Ga je vandaar nog iets zuidelijker, dan kom je aan Cala de Aigua Dolç. Dat zwemplekje is gedeeltelijk een naaktstrand/plaats. Toen we een wandeling maakten van Cova Tallada naar Torre del Gerro kon je vanaf Mirador Las Rotas duidelijk het verschil zien 😉

Extra Tip: Moraira

Op een half uurtje rijden van Jávea ligt Moraira. Het oude vissersdorpje heeft mooie zandstranden en is absoluut een bezoekje waard. Onze kinderen vonden het daar erg leuk. In het volgende artikel vind je info over de drie mooiste stranden van Moraira!

Mooiste stranden Jávea: Kaart

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Geef een reactie