Je bekijkt nu Tenerife – Natuur eiland met een fantastisch klimaat

Tenerife – Natuur eiland met een fantastisch klimaat

Tenerife klimaat
Roque Cinchado

Tenerife klimaat

Tenerife wordt ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd, omdat het er bijna altijd goed weer is. Het eiland is 2057 km² groot, heeft gans het jaar een mild evenwichtig klimaat en het is er ook in de zomer niet te warm. Mensen komen vooral op Tenerife overwinteren. Het is het grootste eiland van de 7 Canarische eilanden en de Chinijo Archipel. Er wonen iets minder dan 900.000 mensen en heeft een financieel gunstig klimaat. Het pensioen wordt namelijk niet belast als je er gaat wonen, bruto is dus netto op Tenerife. We kijken er al naar uit 😉.

Los Gigantes

Tenerife is een heel veelzijdig eiland, met in het noordoosten de neveloerbossen van het Anagagebergte. In het zuidwesten, de meest zonnige streek van Tenerife, bevinden zich de spectaculaire steile kliffen van Los Gigantes. Daarboven ligt het mooie bergdorpje Masca, verscholen in het Tenogebergte. Pal in het midden van het eiland, vind je de Pico del Teide, met een top van 3718 meter hoog, de grootste berg van Tenerife en van Spanje. We zijn bij de 2de poging met de kabelbaan naar boven kunnen gaan. Daar kan je een kleine wandeling maken. Wij combineerden de El Teide met een begeleid bezoek aan het Teide Observatorium in Izaña, het grootste zonne-observatorium ter wereld.

Los Gigantes appartementen
Vilaflor Tenerife

Er zijn veel bossen op Tenerife. Dat komt omdat er vroeger bomen werden aangeplant in de nevelzone, tussen 1000 meter en 1600 meter hoogte, om het vocht tegen te houden. We zijn op een zondagmiddag  in één van die nevelbossen gaan picknicken. We aten er onze boterhammen die we mee hadden op onze daguitstap naar de El Teide. Maar vielen in het bos al snel op, omdat de locals die er op zondag komen eten, allemaal bbq’n. Bijna alle tafels werden bezet met ‘Tenerifianen’ en door de vele bbq vuurtjes hing er in het bos overal rook, behalve bij ons.

Tenerife - Zonzekere bestemming

We zijn in de paasvakantie (april) geweest, omdat het vanuit België in die periode eigenlijk één van de weinige zonzekere “dichtbij” bestemmingen is. Het zuiden van Spanje, Griekenland en zelfs Malta bieden in april nog niet voldoende zekerheid op warm weer. De Canarische eilanden hebben het ganse jaar zon, waardoor je in april ook al in zee kan zwemmen. Dat moet je in de paasvakantie, nergens anders in Europa proberen. De zee is dan nog véél te koud. De eerste keer dat we naar Tenerife gingen, verbleven we in Callao Salvaje, een rustig klein vakantiedorpje aan de zuidwest kust.

Tenerife klimaat
Garachico

Callao Salvaje

Tenerife Klimaat

Het zuiden en het zuidwesten van Tenerife heeft een droog en zonnig klimaat met gans het jaar temperaturen tussen de 20 en 30 graden Celsius. ’s Nachts komt de temperatuur niet lager dan 15 graden. We hadden een 2 kamer appartement gevonden via HomeAway (Nu Vrbo). Het viel ons op dat de zon wel in Callao Salvaje scheen, terwijl het op andere plaatsen soms bewolkt was. Ik herinner mij ook verschillende dagen dat de hemel opklaarde, toen we dichter bij Callao Salvaje kwamen. We konden elke avond buiten op het terras genieten, met een aperitiefje, van de avondzon. 

La Gomera
Masca Tenerife

Klimaat Callao Salvaje

De temperatuur lag overdag rond de 26 graden en ’s nachts was het ongeveer 19 graden Celsius. Van op het terras hadden we zicht op de glinsterende zee en het eiland “La Gomera”. Dat eiland lag zowel, de eerste 2 weken dat we er waren, als ook de 2de keer, volledig gehuld in de nevel. Blijkt toch opnieuw, dat op voorhand een goede locatie kiezen veel waard is, ook op de kleinere eilanden. We hebben 1 dag regen gehad en zelfs dat is in die periode vrij uitzonderlijk. In het noorden regent het vaker. Het is daar ook “kouder” en er is meer wind.

De grote populaire kustplaatsen, zoals Playa De Las Americanas en Playa De Los Christianos, liggen ook in het zuiden. Ook daar valt bijna nooit regen, maar die plaatsen zijn heel toeristisch waardoor er heel veel appartementen en hotels bij elkaar liggen. Ben je meer gesteld op rust en natuur, dan zijn die plaatsen niet zo geschikt. Het strand aan Playa De Las Galletas is niet echt ideaal, maar je kan er langs de kust mooie wandelingen maken. El Médano ligt aan de zuidoost kust en is gekend als de beste windsurf en kitesurf locatie van Tenerife. Er is daar dus heel veel wind waardoor het als gewoon zandstrand minder goed is. Als je een rustig gelegen verblijfplaats zoekt, dan is Callao Salvaje en Los Gigantes ideaal. Bekijk zeker de lijst met “De mooiste stranden van Tenerife“.

Roques de Garcia

Roques de Garcia Tenerife
Roques de Garcia

Tenerife heeft een gevarieerd landschap waar je fantastisch mooie wandelingen kan maken. Eén van de mooiste wandelingen dat we deden was  “Roques de García”, een 6 km lange wandeling met zicht op de El Teide. Je parkeert best aan de Parador of langs de weg en dan volg je de wegwijzer “Roques de Garcia”. De wandeling begint aan “de vinger van God” (foto boven : Roque Cinchado). Aan het begin van onze tocht was het redelijk fris, maar na een uurtje wandelen werd het warmer en hadden we geen jas of fleece meer nodig. De mooiste wandelingen op Tenerife kan je hier bekijken. Als je naar de top van de El Teide gaat, doe dan zeker warme kleren aan. De temperatuur ligt boven soms tegen het vriespunt en het kan er ook hard waaien.

Auto huren

Een auto huren op de Canarische eilanden is heel goedkoop. We huurden een kleine middenklasse wagen via cheaptickets en landden op Tenerife Noord. Je kan eigenlijk beter op Tenerife Zuid landen, omdat de afstand naar je appartement of hotel in het zuiden, dan veel korter is. Als je toch kiest voor Tenerife Noord, reken dan een extra uurtje om met de auto naar Costa Adeje te rijden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tenerife

  • De mooiste wandelingen op Tenerife
  • Mallorca – Veelzijdig vakantie eiland
  • Gozo – Ongerepte parel van Malta

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Geef een reactie