Je bekijkt nu Via Ferrata op Gran Canaria: begeleid klimavontuur 🧗

Via Ferrata op Gran Canaria: begeleid klimavontuur 🧗

Via Ferrata op Gran Canaria met Mojo Picon Adventures

Die dag stond om 9u30 klimmen “Via Ferrata op Gran Canaria” op ons programma. Via Ferrata wil zoveel zeggen als een klimparcours afleggen langs een steile rotswand, met behulp van (op voorhand) vastgemaakte staalkabels en ijzers. De staalkabels gebruik je om je te beveiligen en om verder te kunnen klimmen langs het volledige parcours. Om 9u20 waren we reeds op de afgesproken plek, maar er was nog niemand aanwezig. Na 15 min wachten dachten we dat het misschien niet doorging en stuurde een berichtje naar de whatsapp account van Mojo Picon Adventures.

Via Ferrata op Gran Canaria

Afspraak om 9u30 op de parking van Mirador Astronomico

De dag vóór we gingen “kajakken op Gran Canaria“, kreeg ik een “niet vergeten” whatsapp berichtje van de organisator, maar deze keer had ik geen bevestiging ontvangen en vreesden we dat er iets mis was gelopen bij het boeken. Onze vrees was gelukkig van korte duur, want vrij snel kreeg ik een berichtje terug dat Miguel, onze begeleider, iets later ging zijn door een vertraging met een pick-up. We hadden een dubbel gevoel op dat moment, langs de ene kant waren we opgelucht dat het klimmen doorging, maar aan de andere kant hadden we op de parking reeds plannen gemaakt ons naar een strandje te gaan. We hadden zoiets van: “Ai, we moeten nu toch nog die rotsen op in plaats van aan een mooi strand te gaan liggen 😉”.

Mojo Picon Adventures Gran Canaria

Belangrijke uitleg over de veiligheidsuitrusting!

Na een korte briefing van Miguel, onze gids en instructeur, vulden we per twee à drie deelnemers een rugzak met water, nootjes en bananen die we kregen voor tijdens onze trip in de bergen. We liepen het eerste deel langs de weg en daarna een 15-tal minuutjes licht omhoog naar de bergwand toe. In de verte zagen we plots meerdere ladders aan een rotswand hangen. Ik weet nog dat ik dacht “Hey, dat ziet er leuk uit! Precies zoals ik het had gezien op de website van Mojo Picon Adventures”. Dat was het begin en dus eerste deel van onze “Via Ferrata op Gran Canaria”. Daar kregen we ook de belangrijkste uitleg. Het ging vooral over de veiligheidsuitrusting, maar kregen ook tips hoe je best kan klimmen.

Veiligheidsuitrusting Via Ferrata Gran Canaria
Ladders klimmen Gran Canaria

Onze kinderen waren al verschillende keren gaan klimmen in de bomen in het zuiden van Frankrijk, maar DIT was toch iets anders! Er werd getoond hoe je de beveiligingshaken het best kan vastmaken aan de staalkabel en kregen tips, zoals je je soms beter even naar achter kan laten hangen om makkelijker je voeten te kunnen zetten. Voor de rest heb je vooral wat lef nodig en moet je een klik in je hoofd kunnen maken als je even wat hoogtevrees hebt.

Het echte klimmen begint na "het plankje" 😬

Na de ladders kom je aan het tweede deel van het klimparcours, een plankje tegen een rotswand dat er ook nog leuk uitziet, maar op het einde van dat plankje begint het echte werk! Er hangt eerst nog een dik touw waar je eventueel je voet kan inzetten om de afstand naar de eerste ijzeren trede te overbruggen die vastgemaakt is in de rotswand. Ik vond het makkelijker om onmiddellijk voor de trede te gaan en het touw dikke niet te gebruiken.

Dubbele klimbeveiliging!

Tip: Neem de stalen kabel goed vast, leun iets naar achteren, ga om de hoek van de rots en laat je voet op de eerste trede rusten. Op dat moment kan je de veiligheidshaken rustig op de volgende sectie vasthaken. Zo heb ik het toch gedaan. De veiligheids “tip” om de haken in tegenovergestelde richting vast te haken is logisch, maar tegelijkertijd heel belangrijk. De 2 haken die aan je riem (harnas) vasthangen, kunnen dan heel moeilijk tegelijkertijd losgekoppeld worden. Er was nog een familie mee op de via ferrata, Alison, Mike en hun zoon en ze deden het fantastisch.

Via Ferrata op Gran Canaria
Via Ferrata op Gran Canaria
Via Ferrata Gran Canaria

Wat is de moeilijkheidsgraad van deze Via Ferrata op Gran Canaria?

Eens je voorbij de plankjes bent en je op de eerste stalen mini trede staat, klim je bijna onophoudelijk langs een steile rotswand. Dit deel vond ik bij momenten beangstigend. Ik dacht soms “waar ben zijn we aan begonnen”! Soms moest je verticaal omhoogklimmen en dan eens horizontaal rond een rots met behulp van kettingen. Het deel rond de grote rotswand over een afstand van ongeveer 3m vond ik het moeilijkste deel, maar eens je daar voorbij bent, wordt het beter! Zelf heb ik de kettingen niet gebruikt. Ik heb gewoon de dunne stalen kabels gebruikt om mij aan vast te houden. Dat zal waarschijnlijk voor iedereen anders zijn. Je hebt wel voldoende kracht in je handen en armen nodig om je stevig vast te kunnen houden, al doen je benen het meeste werk. Zelf ben ik niet heel sterk, maar weeg niet veel en denk dat dit wel een voordeel was. 

Het spreekt voor zich dat je in het voordeel bent indien je sportief bent aangelegd. Het is vanzelfsprekend dat je geen hoogtevrees mag hebben. Miguel zei: Om een Via Ferrata parcours goed te kunnen afleggen, moet het voor 80% “goed” zitten in je hoofd en de overige 20% is fysieke kracht. Mijn dochter en ik zouden de verhouding eerder op 65%/35% plaatsen. De moeilijkheidsgraad van een Via Ferrata op Gran Canaria wordt uitgedrukt op een schaal van K1 tot K6. K1 is de gemakkelijkste route, waar een K6-klimparcours dan de moeilijkst is. Deze Via Ferrata ligt volgens klimmers op een goede K2+

Het derde deel van ons Via Ferrata avontuur

Het 3de deel vond ik persoonlijk makkelijker. Nadat je voorbij de hoekrots bent, kom je aan een bijna verticale rotswand (het is hoger dan het lijkt op de foto hiernaast) waaruit ijzeren handvaten uit de rotswand steken. Op het eerste zicht lijkt het makkelijk (je hebt ondertussen al wat overwonnen hé), maar het bleek toch nog een uitdaging om naar boven te klimmen, maar wel een leuke. Eens je boven bent, heb je er een fenomenaal uitzicht. Hierboven besef je pas waarom sommige mensen het fantastisch vinden om te klimmen in de bergen. Het Via Ferrata parcours was daarboven nog niet voorbij…er wachtte ons namelijk nog een hangbrug! Prachtig gemaakt door Miguel en Victor van Mojo Picon Adventures en een absolute aanrader om erover te stappen. Eens je over de brug bent en je wil NOG MEER klimmen, geloof het of niet, dan kan dat! Ben je moe en wil je liever stoppen, dan kan dat ook. Vanaf dit punt was het klimparcours supplementair en dus niet verplicht.

Klimmen Gran Canaria
Klimmen met ijzers op Gran Canaria

Extra niet verplicht klimparcours

Het extra niet verplichte deel gaat onder een schacht en komt via een grotachtig deel terug naar boven. Spannend en heel mooi gemaakt, maar dit deel hebben we allemaal overgeslaan. Het laatste deel dat we mochten kiezen of we het wilden doen, hebben Tess, een andere deelnemer en ik wel nog gedaan. Dat was de zip-lijn dat over de hangbrug loopt. Ik zou dit zeker aanraden om te doen, het is een korte rit, maar erg leuk. Miguel zorgde voor de remming, al kan je zelf ook gedeeltelijk remmen door je handen (met meegeleverde handschoenen aan natuurlijk!) te gebruiken.

Hangbrug Gran Canaria

Grenzen verlegd! Met een tevreden gevoel terug naar de parking

Vanaf hier was het nog een 3-tal minuutjes naar boven klimmen en dan nog een 15-tal minuten te voet naar de parking. Miguel heeft opnieuw het beste van zichzelf gegeven en iedereen een leuke ervaring bezorgd. We hebben (Tess en ikzelf toch) tijdens deze Via Ferrata onze grenzen een beetje verlegd. Voor de avonturiers onder jullie, zonder hoogtevrees en wat kracht, Go for it! 

Boeken bij Mojo Picon Adventures kan via de vele aanbieders zoals Get your Guide of Tripadvisor!

Via Feratta op Gran Canaria

Reacties Via Ferrata op Gran Canaria:

Heb je een vraag of suggestie, laat hieronder gerust een berichtje achter! Wil je gewoon een reactie geven op deze blogpost, dan is dat voor ons ook altijd leuk. Alvast bedankt!

De 10 mooiste stranden van Gran Canaria

Hier vind je een lijst met kaart van de 10 mooiste stranden op Gran Canaria

Lees verder

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Geef een reactie