Je bekijkt nu Wandeling Calpe: Naar de top van Penyal d’Ifac

Wandeling Calpe: Naar de top van Penyal d’Ifac

Mooie wandeling vanuit Calpe

De wandeling gaat naar de top van Penyal d’Ifac (Parque Natural del Peñón de Ifach), een massieve kalkstenen rots van 332 meter hoog dat vlak vóór Calpe uit de zee tevoorschijn komt. Calpe (Calp) ligt naast natuurpark Penyal d’Ifac in de autonome gemeenschap Valencia aan de Costa Blanca in Spanje. Het natuurpark is vrij toegankelijk om de wandeling vanuit Calpe naar de top te maken. Daarna kan je nog naar het uitkijkpunt “Mirador Puesto de Carabineros“. Op een heldere dag kan je in het noorden tot voorbij Moraira zien en op een heel heldere dag Ibiza.

wandeling Calpe

Naar de top van de rots van Calpe

De wandeling van de parking helemaal naar de top van “de rots van Calpe” en terug duurt tussen 2,5 uur en 3 uur, inclusief een rustpauze. De wandeling naar de top van “de rots van Calpe” is minder zwaar dan bijvoorbeeld de wandeling naar de grotten van Cova Tallada in Jávea, maar neem ook hier voldoende water mee. Vergeet ook je zonnecrème en zonnebril niet mee te nemen. Let op: Je mag niet met een fiets de berg op of af. Het park is gans het jaar gratis toegankelijk, behalve in oktober en november (dan is het regenseizoen). Het is mogelijk de rots via verscheidene klimroutes te beklimmen. Er zijn op elf routes op de zuidkant en zes op de noordkant. Voor ons was een wandeling vanuit Calpe meer dan voldoende.

Parkeren kan (kon) vlak aan de ingang!

Parkeren kan je in de straten van Calpe, maar er is (was?) vlak aan de ingang een gratis parking dat vrij vlug vol komt te staan. Iemand liet mij weten dat deze parking nu afgesloten is. Wij arriveerden om 10u00 en hadden nog juist plaats. Er liep een man op de parking die iedereen toonde waar er nog een parkeerplaats was. Ik denk dat hij er niet werkte in opdracht voor de parking, maar een extra bijverdienste zocht bij de toeristen die hem een tip willen geven. Aan de parking zie je in de richting van de rots een wit-blauw hek waar je langs kan (ingang). Aan de rechterkant zie je de haven van Calpe liggen.

Parking Penyal d'Ifac
Ruïnes Penyal d'Ifac calpe

Bezoekerscentrum Penyal d'Ifac

Het geasfalteerde brede pad loopt langs oude Iberische ruïnes uit de 4de eeuw vóór Christus naar het informatie- en bezoekerscentrum. Naast het centrum kan je nog een laatste keer naar het toilet alvorens door de poortjes te gaan die de telling bijhouden. Tussen 15 augustus en 31 augustus kan het soms druk zijn en dan kan de toegang beperkt worden. Je moet je dan aanmelden in het bezoekerscentrum.

Openingsuren bezoekerscentrum Penyal d’Ifac: Alle dagen open van 8.30 – 14.30 (zaterdag, zondag en feestdagen van 9.30 – 14.30). Toen wij er waren eind augustus viel de drukte goed mee en werd de toegang niet beperkt. De rots werd tevens ook bewoond door de Romeinen tot de middeleeuwen. Zie bovenstaande foto’s van de ruïnes. Door de ontelbare aanvallen door piraten zijn de inwoners toen verhuisd naar het veiligere vaste land.

Fauna & Flora Penyal d’Ifac

Het natuurpark van Penyal d’Ifac (Parc Natural del Penyal d’Ifac in het Valenciaans) heeft een gevarieerde fauna & flora, waaronder meer dan 300 soorten bloemen en planten die vooral in het voorjaar bloeien. Er bevinden zich op de kalkrots, verspreid over het jaar, 60 soorten dieren. Je vindt er de Pontische meeuw, de Geelpootmeeuw en er komen op het schiereiland ook wilde konijnen voor. Beetje vreemd, maar boven op de top van Penyal d’Ifac zagen we zelfs een kat. De typische vegetatie is onder andere de Mediterrane Wegedoorn, de Mastiekboom (Lentisk), Lavendel en de door de zeewind grillig gevormde Carrasco-dennen.

wandeling Calpe

Tunnel naar de andere kant

Tunnel Penyal d'Ifac

Na een een hele resem haarspeldbochtjes kom je aan het eerste uitkijkpunt Mirador de Cavanilles. Vanaf dat uitkijkpunt heb je een uitgestrekt zicht over Calpe en zijn haven. Voorbij Mirador de Cavanilles duurt het niet lang (5min) tot je aan de tunnel komt. De tunnel werd aangelegd in 1918 en is 50 meter lang. Je moet de wandeling helemaal naar de top niet maken om ook te kunnen genieten van een prachtig uitzicht op Calpe en de haven. Indien je het fysiek aankan, dan is het absoluut de moeite om door de tunnel verder te wandelen naar de top van Penyal d’Ifac.

Let op: De tunnel is op sommige plaatsen erg glad, omdat de stenen door de vele wandelaars gepolijst werden. Langs de wanden zijn kettingen aangebracht, waaraan je je kunt vasthouden. Voor onze reizen nemen we altijd een annuleringsverzekering van VAB, gecombineerd met een reisbijstandsverzekering (vakantiepakket). De meerprijs voor de bijstandsverzekering is op die manier goedkoper, dan moest je dit apart kopen.We hebben de bijstandsverzekering gelukkig nog niet nodig gehad, maar je weet maar nooit.

Tunnel Penyal d'Ifac
Tunnel rots Calpe

Beklimming naar de top

Splitsing Penyal d'Ifac

Eens door de tunnel kom je vrij snel aan een splitsing. Rechts gaat de route helemaal naar de top van Penyal d’Ifac. Rechtdoor (naar het zuiden) loopt het pad naar een militaire uitkijkpost “Mirador Puesto de Carabineros”. Vanaf het uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht op de zee en kan je bij mooi weer in het zuiden het silhouet van Benidorm onderscheiden. Dit deel van de wandeling is op de meeste plaatsen gevaarlijk voor kinderen. Doordat er op de meeste plaatsen geen afsluitingen staan, moeten kinderen altijd begeleid worden door een volwassene. Het deed ons een beetje denken aan een wandeling dat we in Mallorca maakten.

Prachtig uitzicht op Calpe

Na een steile klim kom je na een 20-tal minuutjes boven op de rots, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de twee zandstranden van Calpe. In het zuiden ligt Playa del Arenal en ten noorden van de stad ligt Playa de la Fossa. Achter de hoge appartementsgebouwen en vlak tussen de twee zandstranden zie je een zoutmeer (de wetlands). Meestal zie je dan verspreid over Las Salinas de Calpe een kolonie flamingo’s die op zoek zijn naar eten. Het park is uitgeroepen tot natuurpark in 1987 en is met een oppervlakte van 45 hectare één van de mooiste kleinste natuurparken van Europa.

wandeling Calpe

Wandeling Calpe: Kaart

Video: Wandeling naar de top van Penyal d'Ifac

Andere wandelingen in de omgeving van Calpe

We maakten in Jávea en omgeving verschillende andere mooie wandelingen, zoals een korte wandeling naar de uitkijktoren van Torre Vigia de Cap d’Or in Moraira. Ook de langere wandeling naar de grotten van Cova Tallada in Jávea is de moeite om te doen. Naast een dagje aan één van de mooiste stranden in Moraira of van Jávea, zijn er nog andere leuke activiteiten om te doen in de buurt van bijvoorbeeld Benidorm. We maakten een daguitstap van Jávea naar de watervallen van Algar en bezochten het adelaarsnest Guadalest. Aansluitend is een bezoek aan het shopping paradijs Altea zeker een aanrader!

Wandeling Moraira Torre Vigia

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. The parking mentioned here is now closed with a barrier. Better leave your car on the street or in the port.

Geef een reactie