Je bekijkt nu Wandeling van Cap Fréhel naar Fort la Latte

Wandeling van Cap Fréhel naar Fort la Latte

Wandeling Cap Fréhel - Fort La Latte

De wandeling van Cap Fréhel naar Fort la Latte is één van de mooiste wandelingen van Bretagne en loopt langs een deel van het goed gemarkeerde GR34 wandelpad. De GR34-route loopt langs (bijna) de ganse Bretonse kustlijn. Het wandelpad naar Fort La Latte is steeds goed aangeduid met de gekende wit-rode horizontale geschilderde streepjes op onder andere bomen, palen en/of rotsen.

Wandeling Cap Fréhel

Parkeren bij Cap Fréhel

Parkeren kan vlakbij de vuurtoren op de grote betaalparking van Cap Fréhel. Toen we aan de wandeling begonnen, stond er een sterke wind en waren we blij dat we een muts en sjaal hadden meegebracht. Voor eind februari was het eigenlijk niet koud, zo’n 13 graden, maar door de sterke wind leek het veel kouder. De wandeling begint aan de parking en gaat via een verhard pad links langs de vuurtoren. Parkeren kost 3 euro met een gewone auto en 5 euro voor een mobilhome. Een beetje vreemd is dat je max maar 3 uur mag parkeren met het ticket. Wij waren 3.5 uur onderweg, maar hebben geen boete gekregen.

Wandeling Cap Fréhel
Parking Cap Fréhel
Vuurtoren Cap Fréhel

De vuurtoren van Cap Fréhel

De vuurtoren is gebouwd in 1950 en is één van de krachtigste van Frankrijk. Bij goede zichtbaarheid reikt het licht tot wel 120 km ver. Eens voorbij de vuurtoren wandel je een stuk langs de spectaculaire ruwe afgrond tot aan het uiterste puntje van Cap Fréhel. Daarna loop je verder aan de oostkant langs het vogelreservaat naar uitkijkpunt “La Fauconnière”. Breng best je verrekijker mee om de vogels op de rotsen te bekijken. Je kan er zilvermeeuwen, zeekoeten en soms papegaaiduikers spotten.

Cap Fréhel
La Fauconnière

Steile kliffen op het eerste deel ⚠️

Het eerste deel van de wandeling gaat over een spectaculair breed wandelpad (opgelet: het pad is op sommige delen verraderlijke laag afgespannen met ijzerdraad) dat vanop zo’n 70 meter hoogte een prachtig uitzicht biedt op de rood getinte steile kliffen van Cap Fréhel. Hier moet je absoluut voorzichtig zijn en opletten met kleine kinderen en/of speelse honden. De diepe afgronden zijn niet beveiligd met een afsluiting en op de meeste plaatsen gaat het echt loodrecht naar beneden. Onze bruine Labrador was mee op reis en kende de gevaren van een steile afgrond nog niet.

Steile kliffen van Cap Fréhel

Hij heeft het zelf mogen ondervinden en zal de volgende keer hopelijk beter opletten (en wij ook). Op de eerste dag bij aankomst, liep hij aan ons huurhuis richting de zee en is bij laag water van de kaai afgedonderd. Hij remde te laat af en viel zo’n 3 meter naar beneden, maar heeft er bij wonder niks aan overgehouden. Op deze wandeling was hij er dus niet bij.

Steile kliffen van Cap Fréhel
Steile kliffen van Cap Fréhel
GR34 route bij Cap Fréhel

Brem in volle bloei

Brem Bretagne

Het smaller wordende pad bevindt zich op de meeste plaatsen dicht langs de rand van de kalksteenkliffen en biedt een bijna constant uitgestrekt uitzicht op de zee en de rotsten. Na ongeveer een kilometer zie je in de verte Pointe de la Latte met het Fort goed liggen. Vanaf hier viel de wind weg en begon het warmer te worden. De begroeiing langs het pad bestaat vooral uit brem, gaspeldoorn en heide. Op het moment dat wij er waren (krokusvakantie), stond de brem met de kleine gele bloemen in volle bloei. Je wandelt het grootste deel van de wandeling langs de prachtige baai “Anse des Sévignés”.

Sentier des Douaniers 👮

Het pad “Sentier des Douaniers” werd vroeger gebruikt door de douane om smokkelaars tussen Engeland en Frankrijk op heterdaad te betrappen. Er werd in die tijd door Napoleon namelijk een handelsembargo tegen Engeland opgelegd en er werd daardoor veel gesmokkeld. Voordat je Fort la Latte bereikt wandel je nog een klein stuk door een dennenbos.

Wandeling Cap Fréhel
Wandeling Cap Fréhel

Afstand Cap Fréhel - Fort la Latte

Fort la Latte

Reken op ongeveer 4.5 km (enkel) van Cap Fréhel naar Fort la Latte en 1.5 u wandelen. In het fort zelf verbleven we ongeveer een half uurtje. Heen en terug reken je dus best 9km en tussen de 3u en 3.5u, inclusief bezoek aan het kasteel. Het is zeker mogelijk om de wandeling op 3 uur te maken, maar dan moet je doorstappen. De wandeling Cap Fréhel – Fort La Latte  is geschikt om met kinderen te doen, maar zoals ik al schreef is het opletten bij de steile afgronden. Wil je weten wat je kan verwachten bij een bezoek aan het Fort, lees dan zeker de blogpost: Fort La Latte bezoeken aan de Côte d’Armor.

Andere mooie wandelingen in de buurt

We maakten in de omgeving verschillende andere wandelingen, zoals een wandeling langs de rotsachtige kust naar Le Port Morvan of de wandeling Cap d’Erquy & Lacs Bleus langs de mooiste stranden. Ook de strandwandeling met onze hond naar La Plage d’Or les Pins was leuk om te doen. Naast wandelen zijn er nog andere leuke activiteiten om te doen in de buurt. We maakten een daguitstap naar de Mont-Saint-michel, bezochten het vissersdorpje Cancale en de stadswallen van Saint-Malo. Ik publiceer elke week een nieuwe blogpost over ons verblijf in Bretagne. Volg via Onesignal en je krijgt dan een berichtje bij elke nieuwe blogpost.

Stormram Fort La Latte
Stormram bij Fort La Latte

Fort La Latte bezoeken aan de Côte d'Armor

Bezoek aan het spectaculair gelegen kasteel Fort La Latte aan de Côte d'Armor in Bretagne. Het ligt aan één van de mooiste stukjes kust van Frankrijk.

Fort La Latte

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Dit bericht heeft één reactie

  1. The place look cool and lonely… is it always like this… fewer people around.. because if it is kinda my place 🙂

Geef een reactie