Je bekijkt nu Ingekorte wandeling door de duinen van Maspalomas

Ingekorte wandeling door de duinen van Maspalomas

Wandeling door de duinen van Maspalomas

Op het betoverende eiland Gran Canaria ligt een natuurlijk paradijs van zand en je kunt niet anders dan eens een wandeling door de duinen van Maspalomas maken. Deze uitgestrekte zandduinen vormen een ongerept stukje natuur te midden van het bruisende toeristische leven van het eiland. Voor degenen die slechts beperkte tijd hebben, biedt deze ingekorte wandeling door de duinen van Maspalomas nog steeds een betoverende ervaring die de verbondenheid met de natuur versterkt.

Wandeling door de duinen van Maspalomas
Duinen van Maspalomas

Dunas de Maspalomas

De duinen van Maspalomas strekken zich uit langs de zuidkust van Gran Canaria en zijn bekend om hun indrukwekkende zandformaties. Het zand, dat afkomstig is van de Sahara-woestijn, creëert een surrealistisch landschap. Terwijl de volledige wandeling door de duinen enkele uren kan duren, is het ook mogelijk om een kortere route te kiezen en toch de essentie van dit natuurlijke paradijs te ervaren. Waarschijnlijk is een wandeling door de zandduinen “Dunas de Maspalomas” één van de bekendste wandelingen op Gran Canaria. Toen we gingen paardrijden op Gran Canaria en de heuvels van Maspalomas verkenden, zagen we de duinen aan de kust liggen en kreeg ik zin om er eens een rustige wandeling te maken.

Startpunt wandeling: Laguna van Charca

Een goede plek om de verkorte wandeling te beginnen is de Laguna van Charca, een schilderachtig brakwatermeer dat een uniek ecosysteem huisvest. Terwijl je de oever van de lagune volgt, word je geleid naar het startpunt van de wandeling door de duinen. Hier ga je links af en begint het verkorte pad door het gouden zand, met de Laguna van Charca aan je linkerzijde. Dit kleine waterparadijs dient als broedplaats voor vogels, maar wordt ook gebruikt als rustplaats voor trekvogels op hun weg naar het zuiden. Alvorens te vertrekken, neem je best water, zonnecrème en een petje mee. Het wordt in de duinen snel warm.

Startpunt wandeling duinen van Maspalomas
Lagune van Charca

Gele en dan blauwe markers

Je begint de wandeling (3A) dus aan de lagune van Charca (stap in de richting van de zee). Op het einde van de promenade met op uw rechterzijde appartementen, sla je links af het zand op. Op die paaltjes staat nog een gele horizontale streep. Je kan ook kiezen om de lange wandeling van 10km te maken. Die gaat dan tot Playa del Inglés, maar wij kozen voor de korte (lus)wandeling van ongeveer 7km met als middelpunt uitkijkpunt “La Punta”. Daar hadden we een korte pauze om daarna terug te keren via route 2 (zie plan onderaan).

Duinwandeling Gran Canaria
Promenade naast de lagune
Duinwandeling Gran Canaria
Gele markers
Duinwandeling Gran Canaria
Blauwe markers

De wandeling is goed aangeduid met in het begin dus de gele strepen op de paaltjes (parallel met de zee). Daarna zie je blauwe strepen op de blauwe route (3A). Die route leidt naar een uitkijkpunt “La Punta” vlak aan Hotel Riu. Onderschat een wandeling door los zand niet, het is lastiger dan in de bergen wandelen. Terwijl je je een weg baant door de duinen, merk je al snel dat het landschap voortdurend transformeert. Het zand vormt een labyrint van bochtige paden en hoge duinruggen, waardoor elke stap een nieuwe ontdekking wordt.

Uitkijkpunt "La Punta"

De verkorte route biedt nog steeds prachtige uitkijkpunten. Na een uurtje stappen kom je aan “La Punta” waar je een panoramisch uitzicht op de uitgestrekte duinen en erachter op de Atlantische Oceaan. Het uitkijkpunt nodigt niet alleen uit tot fotomomenten maar biedt ook de mogelijkheid om te genieten van de harmonie tussen land en zee.. La Punta ligt aan de achterkant van het mooie hotel Riu en aan een ijssalon, ideaal dus om daar een wandelpauze te nemen. Er zijn trouwens naast het ijssalon toiletten die gratis kan gebruiken.

Uitkijkpunt La Punta
Ijs La Punta
Ijssalon
La Punta Gran Canaria
La punta
Hotel Riu La Punta
Hotel Riu

Magie van de zonsondergang

Wandeling door de duinen van Maspalomas

Vanaf La Punta wandel je verder op het brede pad tussen de paaltjes vanwaar je kwam, maar op de eerste splitsing ga je rechtdoor (route 2) en je volgt verder het pad dwars door de duinen. Dit laatste deel vond ik het mooiste. Als de dag ten einde loopt, wordt de magie van de duinen nog intenser, vooral vanaf de Laguna van Charca. De ondergaande zon werpt haar warme gloed over het gouden zand, waardoor het licht anders valt en er een schouwspel ontstaat dat de zintuigen betovert.

La Punta Gran Canaria
La Punta
Wandeling Dunas de Maspalomas
Ga rechtdooor voor route 2
Route wandeling Dunas de Maspalomas
Wandelroutes

Een verkorte wandeling biedt de mogelijkheid om dit natuurlijke spektakel te ervaren zonder de volledige duinroute te hoeven volgen. Het kan ook zijn omdat op dit deel van de wandelroute de vegetatie anders leek, met meer planten en palmbomen. Naar het einde toe, volg je nog steeds de paaltjes tot aan een hek, waarna je verder wandelt via de promenade die over de brug van de opgedroogde rivier “Barranco de Fataga” gaat.

Wandeling door de duinen van Gran Canaria
De Magie van de Zonsondergang
Hek
Barranco de Fataga
Barranco de Fataga

Hoe lang de duurde de duinwandeling?

Plan wandeling door de duinen van Maspalomas
Wandelingen in de duinen van Gran Canaria

Om een idee te geven hoe lang de wandeling duurde geeft ik hieronder de tijdstippen en locatie:

  1. Start wandeling aan de de Lagune van Charca: 17u40
  2. Aankomst La Punta: 18u40
  3. Vertrek na pauze: 19u00
  4. Aan de brug: 20u00
  5. Aankomst eindpunt Lagune: 20u10

Fauna en Flora duinen Maspalomas

Hoewel de duinen voornamelijk bestaan uit zand, herbergen ze een verrassende verscheidenheid aan flora en fauna. Tijdens de wandeling kun je enkele van de lokale plantensoorten bewonderen die zich hebben aangepast aan de droge omgeving. Daarnaast zijn de duinen de thuisbasis van verschillende vogelsoorten, waardoor het een paradijs is voor vogelliefhebbers. Een kortere wandeling biedt nog steeds de mogelijkheid om deze natuurlijke pracht te aanschouwen.

Fauna en Flora duinen van Maspalomas

Onze duinwandeling duurde in totaal 2-tal uur en 30 minuten. Ik moet toegeven dat we de wandeling erg op ons gemak hebben gedaan. Je kan de wandeling eigenlijk makkelijk op 2 uur doen. Door het unieke zandlandschap was het eens een ander type wandeling van dat we doorgaans maken, wat het leuker maakte om eens te doen.

Hoewel een verkorte wandeling door de duinen van Maspalomas misschien niet alle verborgen hoeken van de duinen onthult, biedt het nog steeds een betoverende ervaring. De combinatie van de brakwaterlagune, het gouden zand en de gelegenheid om de natuurlijke pracht in een 2-tal uurtjes te ervaren, maken deze wandeling tot een waardevolle aanvulling op je vakantie op Gran Canaria. Dus, laat de Laguna van Charca je gids zijn terwijl je de duinen van Maspalomas verkent en geniet van de magie van dit natuurlijke paradijs.

Kan je niet genoeg krijgen van wandelen op Gran Canaria dan vind je deze drie mooie korte wandelingen op Gran Canaria misschien ook leuk om te doen!

Een andere korte wandeling aan de ongerepte westkust van Gran Canaria is de wandeling Puerto de La Aldea: Ondek het geheime zandstrand van Gran Canaria

Drie korte mooie wandelingen op Gran Canaria

Gran Canaria is een echt wandeleiland, je kan er langs de kust of in de bergen ontelbare mooie wandelingen maken.

Lees verder

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Jill

  Thanks, this post is very helpful as I plan to see the dunes in May. Can I ask where you got your map from?

  1. W&J

   Hello Jill,
   You can find the map at various places on the route itself.
   Regards, Wim

Geef een reactie