Je bekijkt nu Wandeling Puerto de La Aldea: Ontdek het Geheime Zandstrand van Gran Canaria

Wandeling Puerto de La Aldea: Ontdek het Geheime Zandstrand van Gran Canaria

Wandeling Puerto de La Aldea

De mooie korte wandeling “Puerto de La Aldea” begint in het kustdorpje Puerto de La Aldea, gelegen aan de ongerepte westkust van Gran Canaria. We zochten dat jaar alleen maar korte wandelingen die we samen met de kinderen konden maken. Ze vonden dat de activiteiten voor iedereen verdeeld moesten worden volgens ieders interesse. Dus gaan wandelen was goed voor de kinderen, maar het mocht niet te lang duren.

Wandeling Puerto de La Aldea

Restaurant El Chozo

We parkeerden onze huurauto langs de hoofdweg (GC-173) in Puerto de La Aldea en wandelden in ongeveer 2 minuten richting kust, naar het restaurant “El Chozo”. Vóór we aan de wandeling naar het afgelegen strand “Playa El Puerto” begonnen, hebben we er op het terras nog snel iets kleins gegeten. Het restaurant is perfect gelegen voor warm weer, omdat de meeste tafeltjes heerlijk beschut onder de bomen staan.

Bunker uit de 2de wereldoorlog

Langs de kustpromenade bij restaurant El Chozo wandelden we in de richting van de haven. We passeerden een heliport en bereikten bar Avenida aan de noordkant. Langs het strand ontdekten we nog andere charmante eetgelegenheden en cafés. Het kustplaatsje zelf is knus en niet overspoeld door toeristen. Aan de waterkant staat een oude bunker uit de Tweede Wereldoorlog, gebouwd ter bescherming tegen een mogelijke Duitse invasie. Verderop, op de route bij Punta de La Aldea, is een tweede uitkijkpost te vinden. Een tunneltje leidt vanaf het kiezelstrand onder een rots door naar het andere deel van het strand.

Restaurant El Chozo Gran Canaria
Restaurant El Chozo
Promenade Puerto de La Aldea
Heliport Gran Canaria - Puerto de La Aldea
Bunker Puerto de La Aldea

Korte maar stevige wandeling

Hier staken we de hoofdweg over en klommen steil omhoog naar een ruim, onverhard pad. Dit markeerde het begin van onze wandeling. Op het brede, rotsachtige pad hielden we links aan. Na een scherpe bocht naar rechts, konden we al snel vanaf een redelijke hoogte (70 meter) aan onze linkerzijde het idyllische strandje zien liggen. Het leek uitnodigend om er meteen naartoe te gaan, maar we besloten dit voor onze terugweg te bewaren.

wandeling Playa El Puerto

De wandeling mag dan slechts 6 kilometer lang zijn, toch moet je rekenen op zo’n twee uur wandeltijd. Met talrijke hellingen die moeten worden bedwongen, is er een hoogteverschil van ongeveer 200 meter te overbruggen. Het hoogtepunt van de tocht, Punta de la Aldea, bevindt zich op een hoogte van 135 meter. Zorg ervoor dat je voldoende water meeneemt en bescherming tegen de zon draagt! De route leidt door een met stenen bezaaide bergkloof, waar weinig tot geen vegetatie groeit. Als je van plan bent om wat tijd door te brengen op het “verborgen strandje”, neem dan zeker extra water mee en vergeet niet je zwemkleding in te pakken.

Prachtig vergezicht over Puerto de La Aldea

We vervolgden onze weg tot aan de volgende afslag, ongeveer 750 meter verderop. Op dat kruispunt sloegen we linksaf en begonnen we aan een steile klim omhoog. Vanuit de kloof genoten we van een adembenemend uitzicht over Puerto de La Aldea en de uitgestrekte zee. We volgden de blauwe horizontale strepen, die op verschillende rotsen waren aangebracht, tot aan Punta de La Aldea op een hoogte van 135 meter.

wandeling Puerta de La Aldea

Bijna aan het einde van deze onverharde weg, net na een scherpe bocht naar rechts, ontwaarden we aan de linkerkant het afdalend pad dat we later nodig zouden hebben voor de terugweg. Het pad was smal en bezaaid met losse keien. De afdaling voerde ons grotendeels over rotsen, dus stevige wandelschoenen waren een absolute must.

Wandeling Puerta de La Aldea

Ongerept zwart zandstrand "Playa de La Puerto"

Playa de La Puerto - Gran Canaria

Na een steile afdaling bereik je een splitsing waar je de keuze hebt om verder te gaan en terug te keren naar het brede, onverharde pad waar onze wandeling begon, of om rechtsaf te slaan richting het verborgen strandje “Playa de La Puerto”. Hoewel we deze keer niet van plan waren om te zwemmen, konden we het niet laten om even een kijkje te nemen. Het strand ligt enigszins verscholen achter rotsen en heeft een prachtig ongerept zwart zandstrand. Ondanks dat we de wandeling in april maakten tijdens de paasvakantie, was het opvallend rustig die dag, zowel op het strand als in de omgeving. De rotsen creëren beschutte plekjes waar je kunt ontspannen zonder directe blootstelling aan de zon.

Let op: Op het strand is er geen strandwacht aanwezig! Ik heb ergens een recensie gelezen waarin stond dat er soms gevaarlijke onderstromingen kunnen voorkomen, dus wees voorzichtig als je besluit om te gaan zwemmen!

De wandeling Puerto de La Aldea is een aanrader voor iedereen die goed te been is

Plan wandeling Puerta de La Aldea

Voor de terugweg vanaf het strand sluit je weer aan op de brede onverharde weg en volg je dezelfde route terug. Een alternatieve optie is om via de (uiteindelijk) verharde weg, Calle Lomo del Carmen, terug te lopen naar de GC-173, of je kunt terugkeren langs de parkeerplaats waar de wandeling begon.

Deze korte wandeling is een aanrader voor liefhebbers van afgelegen paden met adembenemende uitzichten op de bergen en de glinsterende zee.

Andere mooie korte wandelingen in Gran Canaria

In Gran Canaria hebben we al verschillende korte wandelingen gemaakt, variërend van 3 tot 10 kilometer. Een van de meest indrukwekkende is de wandeling naar Roque Nublo, de afdaling in de vulkaankrater Caldera de Bandama en de kustwandeling naar het ongerepte strand van Guayedra (5 km). Je kunt deze wandelingen bekijken in detail via onderstaande link of klik op de foto.

Drie korte mooie wandelingen op Gran Canaria

Drie korte mooie wandelingen op Gran Canaria

Gran Canaria is een echt wandeleiland, je kan er langs de kust of in de bergen ontelbare mooie wandelingen maken.

Lees verder

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Geef een reactie