Je bekijkt nu Wat te doen op Gozo

Wat te doen op Gozo

Cittadella van Victoria

De Citadel van Victoria ligt op een afgeplatte heuvel, zichtbaar vanop bijna het ganse eiland. Je vindt dit “fort” in het centrum van Victoria. Vroeger werd het gebruikt als bescherming tegen aanvallen van buitenaf. Gozo werd verschillende keren aangevallen, onder andere door zeerovers en de Ottomanen. Hierbij werden telkens vele bewoners vermoord of gevangen genomen, om dan als slaaf gebruikt te worden. Om de inwoners tegen de vele aanvallen te beschermen, werden de mensen van 1565 tot 1637 bij wet verplicht te overnachten in de Citadel.

Citadel van Victoria

Nadat deze verplichting in vredestijden werd afgeschaft, begonnen de burgers zich rondom de site te settelen, waardoor de stad Victoria ontstond. Tot 1897 noemde de stad Rabat.De Citadel is bijna volledig gerestaureerd en is goed onderhouden. Het is een bezoek meer dan waard. We konden heel dicht parkeren van de ingang. In Victora zelf is het leuk wandelen, maar als je alles in de Citadel bezoekt, is het misschien aangeraden om een andere dag terug te komen. Victoria is gemakkelijk met bus 301 te breiken vanuit Mgarr.

Kathedraal van Gozo

Eens door de grote poort zie je de Kathedraal. Binnen vind je een geschilderde koepel, die nooit werd gebouwd. Ik herinner mij wel dat je entree moest betalen om het te zien.

Je kan bij je bezoek aan de Citadel een korte film bekijken over de geschiedenis van Gozo. Er wordt gebruik gemaakt van projecties op de muren, waardoor de film in 360° vertoond wordt.

Gun Battery

Er zijn verschillende bezienswaardigheden in de Citadel, het één al wat interessanter dan het andere. Wij hadden een combiticket. Met dat ticket kan je de oude gevangenis, het Kathedraal Museum, Archeologisch Museum, het Folklore Museum en het Natuur Museum bezoeken. Als je niet zo veel tijd hebt en moet kiezen, dan is de De Oude Gevangenis volgens mij de beste keuze. Het is ook mogelijk de Gun Battery te bezoeken. Het is even interessant en het is gratis te bezoeken. Om er te geraken, loop je door enkele opslagtanks, die vroeger dienden om graan in op te slaan.

Openingsuren Citadel

Indien je de betalende bezienswaardigheden niet bezoekt, kan je buiten de openingsuren gaan. Het is er dan rustiger om van de mooie vergezichten te genieten en om foto’s te maken. De temperatuur is ook aangenamer vanaf 16u30.

Maandag tot zaterdag :

10u00-13u00 en 13u30-16u30

Zondag en feestdagen :

Gesloten

The Inland Sea en Fungus Rock aan Dwejra Baai

De binnenlandse zee is een klein meer, waar je goed kan zwemmen. Het water is er kalm en iets warmer dan de zee in open water. Er staan rondom het meer allerlei boothuisjes en er liggen veel vissersbootjes. Als de zee kalm genoeg is, kan je tegen betaling een boottochtje maken, door de tunnel naar open zee.

Inland Sea Gozo

Azure Window (ingestort)

Nog niet lang geleden zag je, eens door de tunnel, links het Azure Window, maar dat is na een zware storm op 8 maart 2017 spijtig genoeg ingestort. Ook de grotten, kliffen, Crocodile rock en Fungus Rock zijn de moeite om vanop zee te bekijken. De prijs om mee te varen was 5 euro per persoon. Als duik locatie is deze plek uitstekend. Het wordt zelfs gezien als de beste duikplaats van Malta. Vanaf het strand aan de binnenzee kunnen scuba duikers gemakkelijk het water in. Ze gaan door de tunnel en bereiken na een paar minuutjes de open zee. Sla links af om de resten van het ingestorte Azure Window te zien. De diepte in de grot gaat van ondiep in het meer, naar ongeveer 20-30 meter aan het einde van de tunnel. 

Snorkelen of duiken

Het is niet aan te raden om in de grot te snorkelen of door de grot naar open zee te zwemmen, omdat dit levensgevaarlijk is. De boten varen er frequent door de tunnel. De diepte aan het eind van de tunnel loopt snel af naar 50-60 meter. Een absolute hotspot voor duikers is ook de Blue Hole, een rockpool met een diameter van 10 meter en een diepte van 16 meter. Onder water vind je een imposante waterboog van 8 tot 15 meter, die toegang geeft tot open zee. Je kan er o.a. tandbaarzen, inktvissen en roggen zien. Je kan o.a. een duikexcursie boeken bij St. Andrews Divers Cove.

Fungus Rock

Fungus Rock ligt aan Dwejra baai en dankt zijn naam aan de stinkende zwam dat erop groeit. De lokale mensen noemen de rots “The General’s Rock” omdat een Generaal van de Sint John orde de zwam zou ontdekt hebben. De rots werd lang bewaakt, omdat de mensen dachten dat de zwam medicinale krachten had tegen sommige ziekten. In 1744 werd de rots volledig onbereikbaar gemaakt voor het volk. Enkel met een mand aan een koord kon men naar de rots, om de zwam te oogsten.

Het is ook vandaag nog altijd verboden om op de rots te komen. Duiken op de bodem van de rots mag wel en wordt wel veel gedaan. Ook deze plaats wordt als één van de beste plaatsen aanzien om te duiken.

Zoutpannen van Qbajjar

De zoutpannen van Qbajjar zijn de grootste van Gozo en makkelijk te bereiken. Er wordt er nog elk jaar tonnen zout gewonnen.

Ggantija tempels

Ggantija Gozo

Deze zijn Megalithische tempels, gebouwd in de periode tussen 3600 V.C. en 2500 V.C. en werden opgegraven in 1827. De Site bestaat uit 2 tempels en zijn de oudste in zijn soort op Gozo en Malta, vergelijkbaar met Stonehenge. Ggantija is de 2de oudste tempel met bewerkte stenen ter wereld. De tempel is  gebouwd met grote stenen, vandaar Ggantija, dat zoiets als reusachtig betekent. De legende zegt dat de grote stenen werden gedragen door een reusachtige vrouw met een baby op haar rug vanaf Ta’ Cenc.

Je kan best ’s morgens de tempels bezoeken. Op de middag, toen wij de tempel bezochten, is het in de zomer eigenlijk te warm.

Je kan best ’s morgens de tempels bezoeken, omdat het op de middag, toen wij de tempel bezochten, het eigenlijk te warm was.

Openingsuren

Maandag tot zondag:

9u00-18u00

Xaghra windmolen

De molen ligt niet ver van de Ggantija Tempel en is prima te combineren. De molen staat aan een oude boom en de schaduw die dag was welkom na ons bezoekje in de volle zon aan de Ggantija Tempels. Ook binnen in de molen viel de warmte goed mee. Hij is gebouwd in 1724, samen met nog 2 andere molens, één in Nadur en de andere in Gharb. Wij verbleven in een farmhouse in Nadur en passeerden de molen vaak. De molen is mooi gerestaureerd.

Gozo windmolen
Windmill Gozo

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Geef een reactie