Je bekijkt nu Wat te doen op Mallorca

Wat te doen op Mallorca

Wat te doen op Mallorca

Bezienswaardigheden en wat te doen op Mallorca

Mallorca heeft fantastisch mooie strandjes en baaien met kraakhelder turquoise water. Die raak je natuurlijk niet snel beu, maar er is nog veel meer te zien en te doen op Mallorca. Zoals ik al schreef in het vorige artikel “De beste stranden van Mallorca”, is Mallorca ook een fiets- en wandelparadijs. We maakten er verschillende adembenemende wandelingen in het noorden en westen van het eiland. Hieronder vind je enkele bezienswaardigheden, die zeker de moeite waard zijn om te doen en die wat afwisseling geven aan je reis.

Coves de Campanet

Er zijn de Coves de Campanet, gelegen in het Tramuntana gebergte op Mount Sant Miguel. Je kan ze bezoeken vanaf 10u00 ’s morgens. In 1945 stootte een boer op de grot, toen die op zoek was naar een waterbron op zijn land. Hij breidde een kleine opening uit, waaruit hij een tocht van lucht kon voelen komen ..et voilà: De Coves de Campanet waren ontdekt. Na enkele aanpassingswerken om toegang tot de grotten mogelijk te maken, werden ze in 1948 opengesteld voor het publiek. De volledige tour duurt ongeveer 40 minuten en de totale afstand over de grond is iets meer dan 400 meter.

Coves de Campanet Mallorca
Coves de Campanet Mallorca
Coves de Campanet Mallorca

De grot heeft verschillende galerijen en kamers en is de moeite waard om te zien. De kinderen, toen 6 & 8 jaar, vonden het leuk om te doen. De duur van de toer was 40 min, en ideaal voor die leeftijd.

Openingsuren: Alle dagen van 10u00-17u30 (18u30 zomer)

Prijs: 10 € pp (kinderen 8€)

Alcudia

Alcudia is volledig omgeven door een Middeleeuwse stadsmuur met 26 torens. Je kan er langs de muur lopen, zowel aan de buitenkant als langs binnenkant. Het aantal inwoners in Alcudia ligt rond de 20.000 waarvan 6000 in de stad zelf wonen. Voor Palma, was Alcudia de hoofdstap van Mallorca. Er zijn enkele bezienswaardigheden, de 4 stadspoorten waaronder Porta del Moll en Porta de Mallorca, de kerk van Sant Jaume d’Alcúdia en Teatre Roma, een archeologische site. De stad heeft, zoals in de meeste Spaanse dorpjes, gezellige smalle straatjes en schaduwrijke pleintjes. Leuk stadje om eens te bezoeken.

Lluc - Bedevaartsoord en beginpunt van vele wandelingen.

Lluc Mallorca

Dit bedevaartsoord ligt goed verscholen in het Tramuntana gebergte.

Sinds de 13de eeuw wordt de zwarte Madonna hier aanbeden, in het begin door de vele pelgrims die vanuit o.a. Soller en Pollença naar Lluc kwamen, maar vandaag vooral door toeristen die van over gans de wereld naar hier komen.

Je kan in het klooster overnachten. Het gastenverblijf bestaat uit 81 kamers en 39 appartementen met keuken, die allemaal een eigen badkamer met centrale verwarming hebben. Er zijn zelfs kamers met TV!

Het klooster is een goede uitvalsbasis voor kleine wandelingen van 5 km tot en met lange dagwandelingen van 25 km door de Torrent de Pareis kloof naar Sa Calobra. Aan de hoofdingang van het klooster, vindt u de informatiebalie waar je accommodatie kunt boeken of informatie kunt krijgen over uw bezoek aan Lluc of gewoon via de website van Lluc. We maakten in de buurt drie mooie wandelingen die de moeite waard zijn.

De tour begint op het Pelgrimsplein waar je links het stadhuis ziet. De slaapplaatsen bevinden zich op je rechterkant en het hoofdgebouw van het heiligdom voor u. Deze accommodaties werden eigenlijk ontworpen als verblijf voor de vele pelgrims te paard, maar worden nu vooral gebruikt als gastenverblijf. Hier kan je een kamer reserveren.

De kerk van Lluc

Aan het begin van de 20ste eeuw werd de hele kerk in dezelfde barokke stijl ingericht als het koor. Vanaf deze tijd lijkt het interieur bedekt met goud.

Nadat de kerk was voltooid, werd op 17 juli 1914 een inwijdingsdienst gevierd door bisschop Père-Joan Campins. Er staat een standbeeld van deze bisschop op het plein.

Verspreid over het terrein zijn er verschillenden restaurants en cafés waar je rustig iets kan eten en drinken.

Port de Sa Calobra

Je kan er komen met de lijnboot vanuit Port de Soller, met de bus of met de auto. Vanaf de aanlegplaats ga je via een mooi aangelegd pad dat langs de zee loopt, door 2 tunnels naar het strand. Het kan op het strand met kiezelsteentjes, heel druk zijn. Hoe verder je gaat liggen van de zee, hoe meer plaats je hebt. Wij vonden dat zeker niet erg, en hebben voor wat meer afstand van de zee, maar ook meer rust gekozen. In dat stuk liggen ook enkele poelen, waar mijn zoontje graag in snorkelde. Het zat namelijk vol vissen en had al rap een vriendje, die meezocht naar alles wat leefde in die poel. Gelukkig had ik zijn schepnetje mee.

Port de Sa Calobra

Torrent de Pareis

Mijn pa en ik zijn dan even gaan wandelen. Je kan een stukje van de kloof Torrent de Pareis afwandelen. Ik was er niet echt op gekleed, enkel een zwembroek en slippers, dus heel ver zijn we niet geraakt.

Wat opviel was, eens je weg bent van het kiezelstrand, hoe weinig mensen er daar liepen en hoe snel het stil was. Na 20 minuutjes wandelen tussen de kloof, kwamen we aan een rotsblok, ter grootte van een klein huis.

Je kan er links over klimmen, waarna je verder kan. Hier zijn we teruggekeerd. Overal zag je op de rotswanden berg geitjes en op ons pad waren er 2 bokken druk bezig iets uit te vechten.

Als we nog eens naar Mallorca komen, gaan we zeker proberen de grote wandeling te maken vanuit Lluc. Het is een zware wandeling en te moeilijk voor kleine kinderen. Wij maakten drie kleinere, maar erg mooie wandelingen.

Hier vind je extra info over Torrent de Pareis.

Torrent de Pareis

Met de trein naar Port de Sóller

Tot aan het begin van de 20ste eeuw werd er, om van Sóller naar de hoofdstad Palma te reizen, nog een koets genomen. Ze moesten toen langs de Sóllerpas een hoge berg over te steken, om zo via steile, smalle en onverharde wegen Palma te kunnen bereiken. Door de hoge kosten werd de aanleg van de spoorlijn uitgesteld tot 1907. De langste tunnel op de route naa Port de Sóller is 2.8 km lang. Vanaf dat jaar werden de werken aangevat in zowel Sóller als in Palma.

De eerste trein bereikte Sóller vanuit Palma op 30 september 1911.

Port de Soller Mallorca

Treinrit door 13 tunnels

De spoorlijn heeft een smalspoor, een spoorbreedte van 914 mm en loopt door 13 tunnels en over verschillende bruggen. De trein rijdt over het viaduct “Cinc-Ponts” met zijn vijf bogen van 8 meter hoog.

Let op: Het is niet mogelijk om op voorhand een reservatie te maken. Er wordt aangeraden tussen 40 min en een uur op voorhand aanwezig te zijn om tickets te kunnen kopen aan het loket. Je kan er niet met bankkaarten betalen. De rit duurt ongeveer een uur en je mag geen fietsen meenemen.

In Sóller kan je dan met een tram naar Port de Sóller en omgekeerd. De rit met de tram duurt ongeveer 30 min. De tickets worden verkocht op de tram.

Je kan in Palma een combi-ticket kopen (trein + tram) : 32 € Palma-Port de Sóller-Palma

Adres vertrek Palma : Eusebio Estada, 1. |  07004 Palma de Mallorca
Tel.:  971 75 20 51  of  971 75 20 28

Cap Formentor

Vanaf Port de Pollença is het 13 km rijden via een kronkelbaantje naar Cap Formentor, het uiterste punt van het schiereiland. Als je wil kan je daar de vuurtoren bezoeken en iets eten of drinken in de bar. Onderweg naar de top kom je langs verschillende uitkijkpunten, die zeker de moeite zijn. Mirador Es Colomer heeft een prachtig zicht op de 300 meter steile kliffen van Formentor en is het mooist juist voor zonsondergang. Volg zeker het pad vanaf de parking naar het torentje helemaal aan het einde. Verder is er nog een uitkijkpunt met zicht op Cap Formentor. Het kan erg druk zijn op de op sommige stukken smalle weg.

Cap Formentor

Valldemossa

Valldemossa, gelegen in een groene vallei, is één van de mooiste bergdorpjes dat we hebben bezocht. De rit vanaf Campanet duurt ongeveer een uurtje, maar we hebben het ons niet beklaagt. Het dorp ligt op 420 meter hoogte boven de zeespiegel en is  bekent omdat de wereldberoemde componist Chopin en de schrijfster George Sand er hebben gewoond. Van Chopin staat zelfs een standbeeld op het pleintje, aan de ingang van het klooster. Het 14e -eeuwse Kartuizerklooster dat nu dienst doet als museum, kan je bezoeken.

In 1835 werd het klooster door de seculariseringswetgeving geprivatiseerd en konden er cellen gehuurd worden. Zowel Chopin als George Sand huurden in 1938 een kamer. De schrijfster schreef er het boek “een winter op Majorca” dat je nog steeds kunt kopen.

De schaduwrijke tuin rondom het klooster is ook het zien waard. Je hebt een goed zicht op het torentje van het klooster.

Valldemossa Mallorca

De tuin is al even goed onderhouden als het museum en een wandeling erdoor is een leuke afwisseling op de vele smalle straatjes van Valldemossa. Aan winkeltjes, cafeetjes en restaurants geen gebrek. Je hebt ze voor het uitkiezen. Omdat het dorp zo beroemd is, zijn er wel veel toeristen en souvenir zoekers. Parkeren is dan ook niet altijd makkelijk. Wij parkeerden gratis even buiten Valldemossa. Op het lijstje “Wat te doen op Mallorca” mocht Valldemossa niet ontbreken!

Valldemossa
Valldemossa
Valldemossa

Wat te doen op Mallorca: Kaart

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Geef een reactie