Je bekijkt nu Wat te doen in Funchal – Madeira

Wat te doen in Funchal – Madeira

De 10 leukste bezienswaardigheden en wat te doen in Funchal!

De Haven is voor de meeste mensen het startpunt van een bezoek aan Funchal. Cruiseschepen komen er bijna alle dagen aan, waarna toeristen langs “Avenida do Mar” de oude binnenstad van Funchal binnenstromen. Als je met de auto komt, dan is het makkelijker parkeren in de parking toren vlak bij de kabellift dat je naar de hoger gelegen tropische tuinen van Monte brengt. Maak het jezelf gemakkelijk en programmeer de parking op voorhand in je gps.

4/5
Wat te doen in Funchal

De plek is tevens ook het eindpunt van de vele bussen die in Funchal rondrijden. Neem de tijd om rustig langs de kade te slenteren en te genieten van de gezellige drukte. Overal staan kiosken, waar je excursies kunt boeken. Je kan op de kade iets eten aan één van de vele eetkraampjes en ijsjes hebben ze overal in alle kleuren en smaken. Maar wat zijn de bezienswaardigheden in Funchal? Hieronder volgt mijn top 10 “Wat te doen in Funchal”.

Wat te doen op Funchal: Top 10

1. Slenter door de oude straatjes van Funchal

  • Ben je op zoek naar een leuk souvenir voor familie of voor jezelf, dan zijn er in het centrum van Funchal meer dan genoeg souvenirwinkeltjes. Je vindt ze overal, maar vooral in de kleine pittoreske zijstraatjes.
  • Let ook eens op de beschilderde deuren in het oude gedeelte van de stad. Kunstenaars hebben er de oude deuren tussen winkeltjes en restaurants beschilderd.
Wat te doen in Funchal
Wat te doen in Funchal
Wat te doen in Funchal

2. Ga lekker eten in één van de honderden gezellige restaurantjes

  • Ga lekker eten in één van de honderden restaurantjes. Het is er niet duur. Reken op 10 á 12 euro pp voor een warme lunch, drank inbegrepen. ’s Avonds is het een paar euro duurder.
  • Ga na het avondeten op zoek naar een leuk caféetje, waar nog fado wordt gespeeld. Bestel er een fris en plaatselijk gebrouwen biertje (Coral beer) of proef de typische wijn van Madeira, maar geniet vooral van de sfeer.

3. Wandel naar het oude deel van Funchal

We wandelden bij ons eerste bezoek aan Funchal vanaf de kabelbaan in oostelijke richting op de kade langs de zee. Na ongeveer 10 minuutjes stappen, kom je via het Fort van Santiago en een steile smalle straat aan een oude kerk, Igreja do Socorro. Recht tegenover de kerk heb je een panoramisch uitzicht over de kust. Daaronder ligt een zwembad met toegang tot de zee. Je kan er via trappen naartoe of met een lift. De toegang tot het zwembadcomplex “Complexo Balnear Barreirinha” is meestal open bij mooi weer en kost 1.75 euro per persoon. Toen wij er waren, was er maar één iemand in het zwembad, maar waren er wel twee redders aanwezig. Safety first!

Igreja do Socorro - Funchal

Vanaf de kerk, wandel je best langs dezelfde weg terug naar de kabelbaan, om het andere deel van Funchal te bezoeken.

Wat te doen in Funchal
Complexo Balnear Barreirinha
Complexo Balnear Barreirinha

4. Boerenmarkt "Mercado dos Lavradoser"

Je kan vanaf de parking makkelijk de sfeer van de markt gaan opzoeken, want die ligt er niet ver vandaan. Mercado dos Lavrados ligt langs “Rua Brigadeiro Oudinot” en aan de kruising met “Rue Latino Coelho”. Vanaf de parking of bus parking, loop je 2 minuten westwaarts tot aan het rond punt, daarna vijf minuten noordwaarts (richting de bergen) tot aan de drukke markt. De ingang van de marktplaats, een groot art-Deco gebouw, ligt aan de drukke baan “Rue Brigadeiro Oudinot”.

Wat te doen in Funchal

 Aan de achterkant bevindt zich de vismijn, die zowel via de gewone groenten, fruit en kruidenmarkt, alsook via “Rue da Boa” bereikbaar is. Vooraan de ingang stellen bloemenverkopers, meestal in traditionele klederdracht, hun koopwaar uit. Verder door de ingang, vind je dan de “gewone boerenmarkt”.

Mercado dos Lavradores
Mercado dos Lavradores
What to do Funchal

Vismarkt "Praça de Peixa"

Wandel je verder door naar de andere kant van het marktplein en een verdieping lager, dan kom je bij de vismarkt, lokaal gekend als “Praça de Peixa”. Je zal er geen grote verscheidenheid aan vis te zien krijgen. Het zijn vooral dikke tonijnen en de zwarte degenvis die er versneden en verkocht worden. De degenvis is een lange zwarte palingachtige vis met lange scherpe tanden en erg grote ogen. De vis leeft gelukkig op grote diepte, want die wil je al snorkelend niet tegenkomen. Ook al zien ze er angstaanjagend uit, het had iets zieligs om ze daar dood op een hoop te zien liggen.

We vonden de prijzen van het fruit op de markt aan de hoge kant, maar het is zeker de moeite waard om de markt eens te bezoeken. Vooral op vrijdag, als de boeren uit alle delen van Madeira hun koopwaar komen tentoonstellen. De sfeervolle markthal is dan voorzien van alle fruit- en groenten geuren en kleuren uit Madeira. Heb je groenten en fruit gekocht, dan is het niet ver stappen naar de parking.

Fishmarket Mercado dos Lavradores Funchal
Mercado dos Lavradores Funchal

5. Bezoek de jezuïetenkerk “Igreja do Colégio”

Zeker de moeite om te bekijken is jezuïetenkerk “Igreja do Colégio”. Binnen zie je mooie grote schilderijen die aan Rubens doet denken. Alles is met goud en tegels afgewerkt. De kerk ligt aan een groot plein met terrasjes. Je kan de kerk gratis bezoeken, maar de beklimming van de toren is spijtig genoeg pas mogelijk tegen betaling. Zoals de naam doet vermoeden, is er een kerk en een gedeelte dat gebruikt wordt als college. Maar tegenwoordig wordt dat deel gebruikt door de universiteit van Madeira.

Igreja do Colégio
Igreja do Colégio
Igreja do Colégio

6. De Kathedraal van Funchal

Funchal is een gelovige stad en de kerken en kathedraal worden er veelvuldig bezocht om er te bidden en om de zondagsmissen bij te wonen. De Kathedraal van Funchal was in 1517 de eerste kathedraal buiten Europa en is zeker de moeite om te bezoeken. De Sé Cathedral ligt aan één van de mooiste winkelstraten van Funchal en is gratis te bezichtigen.

7. Palácio de São Lourenço

We gingen er op de binnenplaats en ook binnen in het Fort van Sint-Laurens “Palácio de São Lourenço” een kijkje nemen, want we wilden wel eens weten hoe het er vanbinnen uitzag. Aan de ingang bewaken twee militairen het paleis met geweren, maar je mag de binnenplaats normaal gezien gratis en vrij betreden. Voor een rondleiding moet je tegenwoordig van maandag tot vrijdag niet meer betalen en is de rondleiding gratis. De openingsuren vind je hier. Verwacht niet al te veel uitleg, want die kregen we niet op de gratis tour. Andere dagen en op afspraak kan, maar moet je twee dagen van tervoren reserveren.

What to do in Funchal

Je mag van de zalen geen foto’s nemen. Waarom het niet mag, is mij eigenlijk een raadsel. Heb je tijd genoeg en passeer je op één van de dagen dat er vrije toegang is langs het paleis? Ga dan eens binnen, om te kijken naar de verschillende zalen van São Lourenço  paleis. Het fort wordt tegenwoordig gebruikt als officiële verblijfplaats voor de minister van de autonome regio Madeira.

8. Bloementuin “Jardim Municipal de Funchal”.

We aten een middaglunch op het gezellige terras van een restaurant, gelegen langs de met bloemen versierde wandelboulevard “Avenida Arriaga”. Het terras lag recht tegenover de bloementuin “Jardim Municipal”. Langs de Avenida Arriaga staan Jacaranda bomen, die in april en mei bloeien. Met hun fel blauwe bloemen steken ze goed af tegenover de oude witte gebouwen. Er stonden gele taxi’s geparkeerd langs de boulevard, maar werden niet telkens opnieuw gestart. De chauffeurs duwden de taxi’s verder om geen lawaai te maken en om de uitlaatgassen te beperken.

Jardim Municipal
Jardim Municipal
Restaurant Jardim Municipal
Jardim Municipal

Stokvis in buffetvorm

Wat een beetje spijtig was, was dat er een tuinman bladeren aan het opkuisen was met een bladblazer. Ik heb echt een hekel aan die luidruchtige machines. Meestal duurt het blazen met een machine, op dit soort plaatsen, even lang als met een gewone hark. Na een 15-tal minuten was de bladblazer ver genoeg, zodat we er geen last meer van hadden.

We aten er Bacalhau (stokvis) in buffetvorm. Het was lekker klaargemaakt en zelfs aan deze toeristische trekpleister was het niet duurder dan elders. Na het middagmaal, kan je een kleine rondwandeling maken in de bloementuin “Jardim Municipal”. Het park is er aangelegd in 1880 en je vindt er een enorme verscheidenheid aan bloemen en ook enkele zeldzame boomsoorten zoals de kapokboom.

9. Bezoek de tropische tuinen van Monte

Bezoek de tropische tuin en ga met de beroemde rotansleeën van een heuvel afglijden bij Monte. Je kan het snelst boven geraken met de kabelbaan, maar ook met de bus of de auto kan je er naartoe. De rit naar boven (600 meter) start aan de toren parking (busterminal) en duurt ongeveer een kwartier. Je kan best een combi-ticket kopen om in Monte de tropische tuin “Jardim Tropical” en het museum “E Museu Do Monte Palace” te bezoeken.

Kabelbaan naar Monte - Funchal

10. Glij met een rotanslee van een heuvel

Leuk om te doen, is om in een mand aan hoge snelheid over de weg naar beneden te glijden. De besturing van de rotanslee moet je wel overlaten aan twee in het wit geklede mannen met een strohoedje. Het startpunt ligt aan de kerk “Igreja de Nossa Senhora do Monte” en het parcours gaat via “Carreiros do Monte” en “Caminho do Ferro” twee kilometer naar beneden tot aan “Livramento”. Reken voor twee personen op 30 euro. Tip: Ligt er een cruiseschip in de haven, ga dan beter een andere dag naar Monte. Het zal er dan minder druk zijn.

Madeira Botanical Garden

Wat te doen in Funchal - Kaart

De meeste bezienswaardigheden kan je vinden op de kaart van de vorige blogpost “Bezienswaardigheden en wat te doen op Madeira“.

bezienswaardigheden en wat te doen op Madeira

Hier vind je nog andere leuke activiteiten die de moeite waard zijn op het eiland Madeira...

Lees verder

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie