Je bekijkt nu Drie korte mooie wandelingen op Gran Canaria

Drie korte mooie wandelingen op Gran Canaria

Drie korte wandelingen op Gran Canaria

Gran Canaria is een echt wandeleiland, je kan er langs de kust of in de bergen ontelbare mooie wandelingen maken. De beste tijd om er te gaan wandelen, is van maart t.e.m. juni en na de zomer opnieuw van september tot november. In de zomer kan het volgens de inwoners erg warm worden. Tijdens de wintermaanden kan het regenen of zelfs sneeuwen (boven 1400m). Hieronder vind je een beschrijving van drie mooie wandelingen die we maakten tijdens ons verblijf op Gran Canaria.

Wandelingen op Gran Canaria

1. Wandeling naar Roque Nublo (3km)

De populaire wandeling is vrij kort, maar is toch ook één van de mooiste wandelingen van Gran Canaria. Normaal zouden we deze wandeling niet doen tijdens het weekend, maar omdat er niet genoeg wind was om te gaan windsurfen, zijn we toch op een zondag gegaan. We moesten parkeren langs de weg (1577m), want de parking stond om 11u00 al volledig vol. Eerst dachten we dat er dan al veel volk was, maar toen we terugkwamen van Roque Nublo stond de weg over 1 km langs beide kanten vol. We vonden dit de mooiste wandeling, vóór de afdaling in de Bandama vulkaanKrater.

wandelingen op Gran Canaria
Wandeling Roque Nublo
Parking Roque Nublo wandeling
Route Roque Nublo

Rustig begin tussen schaduwrijke dennen

De wandeling naar Roque Nublo (1744m) en de kikker begint aan de overkant van de parking langs de GC-600 aan Aparcamiento de la Degollada de La Goleta. Het eerste deel gaat langzaam en kronkelend omhoog. Na ongeveer 300 meter wordt het rotsachtige pad iets steiler. De wandelroute is makkelijk te volgen en loopt soms door een schaduwrijk sparrenbos. Je kan op dit eerste deel genieten van een uitzicht op de valleien langs beide kanten van het pad. Op een bepaald moment kom je aan een splitsing, aangegeven door houten pijlen. Om naar Roque Nublo te gaan hou je het pad links aan. Je kan vanaf de parking verschillende wandelingen maken. Ze staan goed aangeduid met kleuren op een bord.

Mooie wandelingen op Gran Canaria

Spectaculair laatste deel...

Wandelingen op Gran Canaria

Het laatste en meest spectaculairste deel kan voor sommige mensen misschien lastig worden. Het rotsachtige pad wordt steeds moeilijker begaanbaar en gaat soms over in rotsen. De temperatuur lag die dag rond de 22°C. In de zomer zal de wandeling zeker op dit uur zwaarder zijn. Vergeet niet om voldoende water mee te nemen (min 1 liter per persoon). Het schijnt hier meestal bewolkt te zijn, maar we hadden die dag een prachtig uitzicht. Eens boven op het plateau dat naar Roque Nublo leidt, heb je een panoramisch uitzicht van 360°.

Prachtig uitzicht op de El Teide (Tenerife)

Op het Zuiden kan je bij goed weer de duinen van Maspalomas zien en als je echt geluk hebt in het Westen op Tenerife de top van de El Teide (3715m). Na een paar minuutjes stappen kom je aan de massieve monoliet van 67m hoog. Het is één van de belangrijkste herkenningspunten op Gran Canaria. Zelfs vanop zee, toen we een bootje huurden, konden we de rots goed zien. Links ervan zie je de kikker-rots. Vanaf de parking tot hier duurt het normaal gezien zo’n 40 min. Reken 20 minuutjes aan Roque Nublo en 40 minuten om rustig terug te wandelen. Er zijn delen van de wandeling die ik niet zou aanraden om met kleinere kinderen te doen. Zeker het laatste deel van het pad aan Roque Nublo, dat over en tussen de rotsen gaat, kan gevaarlijk zijn door de steile afgronden die zich dicht tegen het “wandelpad” bevinden.

Wandelingen op Gran Canaria
El Teide vanop Gran Canaria
Wandelingen op Gran Canaria

Op zoek naar een toilet

Let op: Aan de parking is geen toilet en er is geen dorpje in de buurt. We reden terug via de andere kant en kwamen langs een kampeer en picknickplaats Llanos de La Pez. Op de picknickplaats is een toilet aanwezig, maar was toen gesloten. De eerstvolgende optie was restaurant Grill La Cumbre. Daar hebben we op terras iets gedronken. We zijn daarna doorgereden naar de volgende picknickplaats en daar tussen de locals onze sandwiches opgegeten. Op zondag komen de inwoners van Gran Canaria naar parken en picknickplaatsen om er te BBQ’en of om gewoon een dagje samen door te brengen met familie.

2. Afdaling in vulkaankrater Caldera de Bandama (3.3km)

Spectaculaire wandeling die vlak naast restaurant Tasca La Caldera begint en goed aangeduid staat met een bruin bord “Caldera de Bandama”. Er stopt ook een bus (lijn 311). We parkeerden onze huurauto langs de weg (GC-802). De afdaling van de krater staat op nummer twee van mooiste wandelingen dat we maakten op Gran Canaria. Door het hoogteverschil van 270 meter is het snel dalen en klimmen en wordt het al snel een middelzware wandeling. Let op: Het afdalen valt goed mee, maar kleine steentjes maken het pad glad. Ik heb er iemand zien uitschuiven en vallen.

Wandelingen op Gran Canaria
Mirador del Cornical

Deze jonge vulkaankrater is het bewijs van één van de laatste uitbarstingen op Gran Canaria, ongeveer 1800 jaar geleden.

Wandeling maken rond de krater of toch afdalen?

De toegang naar het beginpunt van de wandeling gaat via een smeedijzeren poort. Eens daardoor, kom je op een plateau met een prachtig panoramisch uitzicht op de volledige krater (450m). Mensen zonder hoogtevrees kunnen ervoor kiezen om de krater volledig rond te wandelen (3.5km). Zo moet je geen afdalingen doen, maar wij kozen om af te dalen tot op de bodem (242m). Na enkele minuten op een geplaveid pad kom je op het pad met zwarte kleine lavasteentjes. Het pad leidt naar Mirador del Cornical (zie eerste foto). Vanaf dit uitkijkpunt kan je de volledige krater goed overzien.

Toegang en uitgang wandeling
Begin wandeling Caldera de Bandama
Ga hier links voor de afdaling
wandelingen op Gran Canaria
Wandelpad met zwarte lavasteentjes

Het gladde pad loopt kronkelend omlaag tot aan “Tres Piedras”, enkele grote rotsblokken die naar beneden gekomen zijn. Voorbij de rotsblokken ga je linksaf en kom je aan de verlaten boerderij. Je vindt er ook een oude wijnpers en een stal. Een goede plaats om te pauzeren is onder de grote schaduwrijke eucalyptusboom, vlak aan de wijnpers. 

Caldera de Bandama
Wijnpers Caldera de Bandama

Ga niet op het heetst van de dag!

De terugweg naar boven is redelijk zwaar (breng zeker voldoende water mee!). Ga best niet midden op de dag terug naar boven. Er is weinig schaduw op het pad (petje meebrengen). We deden er ongeveer 25 min over om terug aan het ijzeren hek te staan. Door de frisse wind in het begin, begonnen we aan de wandeling met een trui, maar die heb je op een zonnige dag (al heel snel) niet nodig. Bij de beklimming was dit alleen maar ballast!

Let op: Het hek sluit om 17u00 (5 p.m.)

Na de wandeling zijn we gaan lunchen aan het strand van Mogán. Mijn zoon had in het kanaal enkele grote vissen zien zwemmen en wou proberen om er één te vangen. Playa de Mogán vonden wij één van de mooiste stranden van Gran Canaria.

3. Wandeling naar het ongerepte strand van Guayedra (5km)

De kustwandeling start aan een rond punt aan de toegangsweg naar Puerto de las Nieves. Je kan makkelijk gratis langs de weg  parkeren. Er is geen parking voorzien (zie kaart helemaal onderaan: “Drie mooie wandelingen op Gran Canaria” om het startpunt te vinden). Voorbij Casa Oaxaca sla je scherp links af en volg je een rotsachtige pad naar boven. Het brede wandelpad loopt tot aan de drukke hoofdweg GC-200 (180m hoogte).

Beginpunt van de wandeling
Rotsachtig pad naar de GC-200
Wandelpad naast de drukke weg

Even volhouden langs de drukke weg

Hier loopt het pad een stukje langs de afgrond achter de balustrade en naast de weg zelf. Er rijden veel vrachtwagen die trompen vóór elke bocht die ze nemen, dus even volhouden! Na een 5 à 10 minuutjes kom je aan een trap die afdaalt naar het strand van Guayedra. Dit is het deel waarvoor je deze wandeling maakt. Je hebt tijdens de afdaling een prachtig zicht op de groene bergen, de zee en het strand. Iets verder tijdens de afdaling zie je de haven Puerto de las Nieves, dat trouwens een mooi keienstrand heeft. Het hoogteverschil tijdens de wandeling is ongeveer 350 meter. Om van het strand terug omhoog naar de weg te wandelen, duurde het ongeveer 35min. Voor de wandeling reken je in totaal best 2 uur. Door de drukke weg en steile afgronden is het geen wandeling om met kleine kinderen te doen.

Playa de Guayedra

Andere mooie wandelingen op Gran Canaria

Ik heb een beetje spijt dat we niet meer “moeite” hebben gedaan om één of twee extra wandelingen te maken. We zijn met vier en de kinderen worden groter. Ze vinden het leuker om eens wat meer aan het zwembad te liggen of iets anders te doen, zoals gaan paardrijden in de bergen boven Maspalomas.

  • Pico de las Nieves (7km)

We komen graag nog eens terug om vanuit Llanos de la Pez op 1655m een wandeling te maken naar Pico de las Nieves (1939m). Deze wandeling loopt in een lus en je hebt op deze hoogte bij helder weer, één van de mooiste uitzichten van het eiland.

Update! Ondertussen hebben we de wandeling gemaakt: 

De wandeling vanaf Pico de las Nieves naar Refugio Díaz Bertrana en vervolgens naar Merendero Las Mesas biedt een prachtige tocht door de naaldbossen van Gran Canaria. Langs de route kunt u genieten van adembenemende uitzichten op het landschap (zicht op Roque Nublo) en de omringende bergen. Het pad is redelijk goed gemarkeerd en relatief gemakkelijk begaanbaar, waardoor het geschikt is voor wandelaars van verschillende niveaus. Wel opletten om bij het afdalen niet uit te glijden op de fijne steentjes.

Bij aankomst bij Merendero Las Mesas kunt u genieten van een rustpauze en eventueel een picknick. Er zijn toiletten tafels beschikbaar. Echter, het laatste deel van de wandeling terug naar Pico de las Nieves kan uitdagend zijn vanwege de steile hellingen en het verwilderde karakter van het pad. Hoewel dit deel van de route minder aangenaam kan zijn, biedt het nog steeds de mogelijkheid om te genieten van de natuurlijke pracht van Gran Canaria. Daarom kijken we uit naar onze volgende reis in april 2024 naar Gran Canaria, waar we zeker een betere route zullen vinden. Het avontuur gaat verder… 😉 Ondertussen zijn we terug van onze reis naar Gran Canaria, een update volgt!

  • De duinen van Maspalomas (7 -10km)

De wandeling begint aan de vuurtoren van Maspalomas of aan de lagune La Charca en volgt de duinen langs de kust naar Playa del Inglés. Daar sla je linksaf en gaat het pad over in een hoge promenade met zicht op de beroemde duinen van Gran Canaria. Verder gaat de wandeling nog door Lagune La Charca, een broedplaats voor verschillende zeevogels.

Wij maakten de ingekorte wandeling door de duinen van Maspalomas van ongeveer 

  • Wandeling Puerto de La Aldea: Ondek het geheime zandstrand van Gran Canaria

De mooie korte wandeling “Puerto de La Aldea” begint in het kustdorpje Puerto de La Aldea, gelegen aan de ongerepte westkust van Gran Canaria.

De 10 mooiste stranden van Gran Canaria

Hier vind je een lijst met kaart van de 10 mooiste stranden op Gran Canaria

Lees verder

Drie mooie wandelingen op Gran Canaria

Reacties

Heb je een vraag of suggestie, laat gerust een berichtje achter! Wil je gewoon een reactie geven op de blogpost, dan is dat ook altijd leuk. Alvast bedankt!

Wim & Jessica

We hebben de reisblog "Globetrotter Avenue" gemaakt als hobby, maar ook om reiservaringen te delen met anderen. Ondertussen hebben we meer dan 40 landen bezocht. We houden van natuur, bossen en bergen, maar ook van zon, zee en strand. Zijn we niet op reis, dan vind je ons in de tuin. Veel Leesplezier!

Geef een reactie